ΗΠΑ: Οι πύραυλοι που εκτόξευσε η Β. Κορέα έπεσαν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Ουάσινγκτον.- To υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι οι πύραυλοι από τις δύο πρόσφατες εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας διέσχισαν τμήμα της Θάλασσας της Ιαπωνίας, όπου και έπεσαν.

Ο διοικητής Γκάρι είπε ότι οι δύο πύραυλοι φαίνεται να ήταν βαλλιστικοί, μέσου βεληνεκούς τύπου Musudan, και ότι η πρώτη εκτόξευση έλαβε χώρα στις 23:56 ώρα Ελλάδας χθες και η δεύτερη στις 02:03 ώρα Ελλάδας σήμερα. Επίσης, καμία εκτόξευση από τους δύο πυραύλους δεν αποτέλεσε απειλή για τη Βόρειο Αμερική.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν έντονα κάθε δοκιμή εκτόξευσηςπυραύλων ως παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι επίσης καταδίκασε την εκτόξευση, και είπε σε ξεχωριστή δήλωση πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν θέσουν το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να υπάρξει διεθνής πίεση για αποδοθούν ευθύνες στη Βόρεια Κορέα για τις προκλήσεις αυτές.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας είπε ότι ο δεύτερος πύραυλος
είχε διανύσει μια απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων, δεν γνώριζαν όμως ακόμα αν η εκτόξευση ήταν επιτυχής ή όχι, ενώ η πρώτη εκτόξευση απέτυχε.

Το Reuters έγραψε ότι το προεδρικό γραφείο ανακοίνωσε πως έχει σχεδιαστεί συνάντηση εθνικής ασφάλειας για τις εκτοξεύσεις, αργά το πρωί σήμερα και θα προεδρεύσει σε αυτήν ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε τα ξημερώματα της Τετάρτης, σε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από την ανατολική της ακτή, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, που επικαλείται στρατιωτικό αξιωματούχο της Σεούλ.

Ο πύραυλος εκτιμάται ότι ήταν μέσου βεληνεκούς, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο των ένοπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας, η δοκιμή απέτυχε.