Καθοριστική η ψήφος των ομογενών για την Έδρα Batman στην Αυστραλία

Η έδρα Batman -που θεωρείται ως η ασφαλέστερη έδρα του Εργατικού Κόμματος στην Αυστραλία και στην οποία ζουν πάνω από 10.000 ομογενείς-, αναμένεται να περάσει στα χέρια των Πρασίνων. 

Το «οδυνηρό μήνυμα» για πιθανή Batman της έδρας δίνουν στο Εργατικό τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε τηλεφωνικά και διεξήγε η εταιρία Lonergan. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.600 ψηφοφόροι της έδρας Batman, οι οποίοι ερωτήθηκαν σε ποιο κόμμα θα δώσουν την πρώτη προτίμησή τους.

H υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων

H υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων

Το 41% εξ αυτών δήλωσε ότι θα δώσει την πρώτη του προτίμηση στην υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων, Alexandra Bhathal, ενώ το ανάλογο ποσοστό των πρώτων προτιμήσεων που συγκέντρωσε ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος David Feeney, κυμάνθηκε στο 28%.

Να σημειώσουμε σ’ αυτό το σημείο, ότι κατά την εκλογική αναμέτρηση του 2013 ο David Feeney, είχε καταφέρει να κερδίσει το 41,3% των πρώτων προτιμήσεων από τους ψηφοφόρους της περιοχής.

Από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση προκύπτει ότι μετά τη δεύτερη κατανομή των ψήφων το κόμμα των Πρασίνων συγκεντρώνει ποσοστό 55% έναντι του Εργατικού Κόμματος που συγκεντρώνει το 45% των ψήφων.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η τηλεφωνική δημοσκόπηση που δίνει το προβάδισμα στο κόμμα των Πρασίνων, έγινε για λογαριασμό του συγκεκριμένου κόμματος, γεγονός που υποσκάπτει εν μέρει την ακεραιότητά της. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για μία άλλη δημοσκόπηση που διεξήχθη, αυτή τη φορά για λογαριασμό του Εργατικού Κόμματος και η οποία δίνει το προβάδισμα στο Εργατικό Κόμμα.

Όπως προαναφέραμε, η έδρα Batman, που συμπεριλαμβάνει τα προάστια Northcote, Preston, Reservoir και Fairfield, θεωρείτο για πολλά χρόνια η ασφαλέστερη έδρα του Εργατικού Κόμματος στην Βικτώρια και αυτό γιατί 49 χρόνια τώρα οι ψηφοφόροι της έδρας εξέλεγαν τον εκάστοτε Εργατικό υποψήφιο. Η έδρα Batman ήταν, επίσης, η έδρα που έχτισε τους στενούς δεσμούς του Εργατικού Κόμματος σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα. Η έντονη ελληνική παρουσία στην έδρα Batman και η στενή σχέση της με το Εργατικό Κόμμα από τα χρόνια της μαζικής μετανάστευσης έως σήμερα έδωσε σε αρκετούς ομογενείς την δυνατότητα να εισέλθουν στον χώρο της πολιτικής.

Η σημερινή πολιτειακή υπουργός Οικογενειαών Θεμάτων, Τζένη Μικάκου, αλλά και ο πρώην υπουργός, Φάνος Θεοφάνους, σε πολιτειακό επίπεδο, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Darebin, Στιβ Τσίτας, είναι μερικοί απ’ αυτούς.

Η δυναμική της ψήφου των ελληνικής καταγωγής κατοίκων στην έδρα Batman θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την επιλογή του υποψηφίου του Φιλελεύθερου Κόμματος για την συγκεκριμένη έδρα, ο οποίος είναι ο, επίσης ελληνικής καταγωγής, Γιώργος Σουρής.

Και ενώ οι δημοσκοπήσεις μπορούν να λένε πολλά και στο περίπου, το γεγονός ότι ο Feeney κατάφερε τον τελευταίο καιρό να «εστιάσει», για λανθασμένους λόγους, τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, είναι και ο λόγος που στελέχη του Εργατικού Κόμματος θεωρούν την πιθανότητα απώλειας της έδρας ως ορατό ενδεχόμενο.

Ως γνωστόν, πριν από λίγο καιρό, αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Feeney, που δεν ζει σε προάστιο της έδρας Batman, «παρέλειψε», όπως τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο ίδιος, να δηλώσει στα περιουσιακά του στοιχεία στο Αρχείο της Βουλής, μία πολυτελή κατοικία που αγόρασε στο Northcote, αξίας $2,3 εκ. τον Δεκέμβρη του 2013. Λίγες μέρες αργότερα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κανάλι Sky Νews, εκτέθηκε δημοσίως καθώς εμφανίστηκε να μην έχει ιδέα για τη διαφορά μεταξύ των επιδομάτων Baby Bonus και Schoolkids’ Bonus.

Εν κατακλείδι, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σκάνδαλα, πολλές φορές, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών. Το αν αυτό θα συμβεί και στην έδρα Batman, με λίγη υπομονή θα το διαπιστώσουμε.

neoskosmos.com