«27+1» στις Βρυξέλλες: «Η Ευρώπη δεν τελειώνει στο Ηνωμένο Βασίλειο»

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ντέιβιντ Κάμερον για πρώτη, και πιθανότατα τελευταία φορά, μετά το ιστορικό δημοψήφισμα που οδηγεί την Βρετανία εκτός ΕΕ και τον ίδιο εκτός πρωθυπουργίας. «Δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη» είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι πρέπει να επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν στενότερη σχέση με την ΕΕ.

Είναι σημαντικό να βλέπουμε τη Βρετανία ως φίλη και εταίρο, υπογράμμισε από πλευράς της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επαναλαμβάνοντας ότι διαπραγμάτευση πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 δεν θα υπάρξει. Λύπη εκφράζει ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά τονίζει ότι ΕΕ δεν σταματά στο Ηνωμένο Βασίλειο…

Η Ένωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση σήμερα, αλλά πρέπει να περιμένουμε τη Βρετανία, τόνισε την ίδια στιγμή προσερχόμενος στις εργασίες της ιστορικής Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ -ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι «27» θα συνεδριάσουν τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα για το μέλλον της ΕΕ χωρίς την Βρετανία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι ελπίζει πως τόσο οι συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας, όσο και η έκβασή τους, θα είναι όσο τον δυνατόν πιο «εποικοδομητικές».

«Ενώ φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη. Αυτές οι χώρες είναι γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι μας. Και ελπίζω ότι θα επιδιώξουμε τη στενότερη δυνατή σχέση σε ό,τι αφορά το εμπόριο, τη συνεργασία και την ασφάλεια. Διότι αυτό είναι καλό για εμάς και καλό γι’ αυτούς» ανέφερε ο πρωθυπουργός της πρώτης χώρας που εγκαταλείπει την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο σήμερα, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Όμως προσέθεσε πως εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση η χρονική στιγμή για την ενεργοποίηση της διαδικασίας «και πρέπει να κάνουμε υπομονή».

«Αυτή είναι η μόνη νόμιμη οδός» σημείωσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες με μείζον ζήτημα πότε θα ξεκινήσει το διαζύγιο.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αφήνει στον διάδοχό του την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Λισαβόνας που θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων εξόδου με ορίζοντα διετίας. Αυτό δεν αναμένεται πριν τον Σεπτέμβριο, το νωρίτερο, ενώ ούτε και το στρατόπεδο του Brexit φαίνεται σε ιδιαίτερη βιασύνη για την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Εκ μέρους ΕΕ, ωστόσο, ζητείται να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να περιοριστεί η περίοδος αβεβαιότητας, ενώ σύσσωμοι ηγέτες και θεσμοί διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έστω ανεπίσημη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Η Γερμανία καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε προσερχόμενη στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το Brexit προτού η Βρετανία ανακοινώσει επισήμως την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τους κόλπους της ΕΕ.

Και σημείωσε πως σημαντικό να βλέπουμε την Βρετανία ως φίλη και εταίρο.

Ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα. Λυπάμαι, αλλά το σέβομαι, δήλωσε για την απόφαση των Βρετανών. Επισήμανε πως δεν μπορεί να φανταστεί ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σεβαστεί τη βούληση του λαού, και σημείωσε με τη σειρά του πως πρέπει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία εξόδου.

Η ΕΕ δεν μπορεί να χάσει άλλο χρόνο, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και είναι αρκετά ισχυρή για να δράσει, επισήμανε.

Μπορεί να σταματά εδώ η ευρωπαϊκή περιπέτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η Ευρώπη δεν σταματά στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος. Και μιλώντας για τα βήματα στα οποία πρέπει να προχωρήσει η ΕΕ υπογράμμισε πως σε αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνεται η πιο δημοκρατική οργάνωση της Ευρωζώνης.

«Θέλουμε να κρατήσουμε όσο πιο κοντά τη Βρετανία, αλλά πρέπει να σεβαστούμε και την απόφαση του λαού της» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υπογραμμίζοντας την απόλυτη ανάγκη να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι δι πραγματεύσεις -και σημειώνοντας πως δεν μπορεί μία ολόκληρη ήπειρος να περιμένει το Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΔΟΛ