Όλγα Σαραντοπούλου: Δεν νοείται κενό λειτουργίας ή ύπαρξης του ΣΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

«Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) δεν είναι μια οποιαδήποτε οργάνωση των ομογενών. Είναι  ο μοναδικός Παγκόσμιος οργανισμός του ελληνισμού που είναι θεσμικά κατοχυρωμένος στο Σύνταγμα της Ελλάδος. Επομένως, δεν νοείται κενό λειτουργίας ή ύπαρξης».

Τη  θέση αυτή υποστήριξε  η Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου σε συνέντευξή της στην  Ραδιοφωνική Εκπομπή «Ένας Κόσμος Ελλάδα», στις 24 Ιουνίου 2016, με τη Δημοσιογράφο Λίτσα Πισκερά.

Η κυρία Σαραντοπούλου πρόσθεσε ότι με βάση το σκεπτικό αυτό, το Προεδρείο του ΣΑΕ παραμένει στη θέση του μέχρις αναδείξεως νέου προεδρείου μέσα από τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες, δηλαδή τη σύγκλιση Γενικής Συνελεύσεως και τις εκλογές.

Με θαυμάσια ελληνικά, αν και μεγάλωσε και έζησε όλα τα χρόνια της στην Αυστρία, η κυρία Σαραντοπούλου είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφικής του Πανεπιστήμιου της Βιέννης, διπλωματούχος μεταφράστρια – διερμηνέας της Γερμανικής, Γαλλικής και Ισπανικής Γλώσσας (Πτυχίο Μάστερ), κάτοχος διπλώματος Proficiency της Αγγλικής γλώσσας, διαθέτει γνώσεις της Αραβικής και Ρωσικής Γλώσσας.

Είναι Διδάκτωρ Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου της Βιέννης (1991) με ειδικότητα στην Ειδική Παθολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βιέννης και στην Καρδιολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παρισιού – HEGP.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Λίτσα Πισκερά, η κυρία Σαραντοπούλου επεσήμανε την ανάγκη να συσφιχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις ομογένειας και μητροπολιτικού κέντρου και επεσήμανε  ότι πρέπει να παραμείνει ο ελληνισμός ενωμένος. Διότι μόνο έτσι ο ελληνισμός εντός,  και εκτός Ελλάδος μπορούν να κάνουν θαύματα. Πρέπει, είπε, “να προασπίσουμε τον πολιτισμό μας την ελληνική Γλώσσα, την Ιστορία και την ορθόδοξη πίστη μας..”

Η π. Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου.

“Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, να παρουσιάσει το νέο Σχέδιο Νόμου» είπε και πρόσθεσε, ότι από επαφές που έχει πληροφορείται ότι η ΓΓΑΕ, βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας του νέου νόμου ο οποίος θα τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση καθώς, όπως είπε «χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ομογένειας δεν θα μπορέσει να προχωρήσει».

Κατά την Γραμματέα του ΣΑΕ το όργανο θα πρέπει να έχει  ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και στη στρατηγική του, να προβλέπει έναν αυτοχρηματοδοτούμενο οργανισμό, να είναι αξιόπιστος στην ομογένεια, ισότιμος συνομιλητής με ελληνική Πολιτεία.

Αναφορικά με τους λόγους που το ΣΑΕ δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να ανταποκριθεί στην συνταγματική αποστολή του, που είναι «η έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού», η κυρία Σαραντοπούλου υποστήριξε ότι σ΄ αυτό «έχουν ευθύνη όλοι, η εκάστοτε κυβέρνηση, τα κόμματα, το προεδρείο του ΣΑΕ. Φαίνεται πρόσθεσε, «ότι δεν είχαμε όλοι το ίδιο όραμα για τον παγκόσμιο Ελληνισμό».

Η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου δήλωσε ότι ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε μία ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη  στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό, με συγκεκριμένους στόχους και διαδικασίες υλοποίησης.

Αναφέρθηκε δε στα χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν τους Απόδημους, και που θα πρέπει επιτέλους να δοθούν λύσεις,  όπως είναι η ψήφος από τον τόπο διαμονής τους, η παιδεία ομογενών,  η Ταυτότητα ομογενούς,  οι συντάξεις για τους Παλιννοστούντες, η Ιθαγένεια, η αποκατάσταση των ομογενών μικρο-ομολογιούχων  ένα δίκαιο και λειτουργικό φορολογικό σύστημα.

«Η Ομογένεια», είπε, «σε κάθε δύσκολη στιγμή που πέρασε η ελληνική πατρίδα στάθηκε στο πλευρό της. Η προσφορά της είναι ανεκτίμητη. Από το απλό έμβασμα στο συγγενή και το φίλο, παλαιότερα, μέχρι μεγάλα νοσοκομεία, ευαγή Ιδρύματα, Σχολεία, παντού η ομογένεια διαχρονικά είναι παρούσα».

Τέλος, η κυρία Σαραντοπούλου προέτρεψε  “να αφήσουμε κατά μέρος όσα  μας χωρίζουν και να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για το μέλλον των παιδιών μας και την ευημερία και πρόοδο της πατρίδας μας και του ελληνισμού”.