Αυτοκτόνησε ο πρόεδρος της Jet Oil – Ο Κυριάκος Μαμιδάκης βρέθηκε νεκρός

– Ο γνωστός επιχειρηματίας βρέθηκε νεκρός μέσα στη βίλα του στο Διόνυσο Αττικής
– Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες βρέθηκε δίπλα του όπλο
– Ο Κυριάκος Μαμιδάκης ήταν ο πρόεδρος της Jet Oil που την περασμένη Παρασκευή κατέθεσε αίτημα για ένταξη στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Τον 84χρονο βρήκε νεκρό ο γαμπρός του.

Αυτή την ώρα στο σπίτι του Κυριάκου Μαμιδάκη στο Διόνυσο βρίσκεται κλιμάκιο του τμήματος Ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο κάνει φύλλο και φτερό το σπίτι, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το αν ο Κυριάκος Μαμιδάκης είχε αφήσει κάποιο σημείωμα.

mamidakis1070

Τα προβλήματα της Μamidoil Jetoil

Η Mamidoil Jetoil  είναι μία αμιγώς ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση. Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από τους αδερφούς Κυριάκο, Γιώργο και Νίκο Μαμιδάκη, με σκοπό την αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Η είδηση ότι η  εταιρεία «Mamidoil», συμφερόντων της οικογένειας Μαμιδάκη, κατέθεσε στις 9 Ιουνίου αίτηση για την υπαγωγή της στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99 στο Πρωτοδικείο Αθηνών έσκασε σαν βόμβα στην αγορά, την ώρα που είναι ανοιχτό το μέτωπο στην αγορά του λιανεμπορίου με την υπόθεση της Μαρινόπουλος.

Η συζήτηση της αίτησης της εταιρίας έχει οριστεί να συζητηθεί τον Νοέμβριο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό άνοιγμα της Mamidoil ανέρχεται σε 340 εκατ. ευρώ.

Από το 2014, σύμφωνα με τον ισολογισμό της Mamidoil  υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ομολογιακό δάνειο 107 εκατ. ευρώ για το οποίο η εταιρεία δεν είχε προχωρήσει σε ρύθμιση ή συμφωνία αναχρηματοδότησης. Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, μετά από άγονες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, η εταιρεία ξεκίνησε τις διαδικασίες για να προστατευθεί από τους πιστωτές, ενώ έληξαν και πολλές εγγυητικές επιστολές.

Τα προβλήματα της εταιρίας τον τελευταίο καιρό ήταν γνωστά στην αγορά των πετρελαιοειδών και το τελευταίο διάστημα είχε ξεκινήσει μια σειρά από νομικές διαδικασίες προκειμένου να προστατευτεί από τους πιστωτές της. Στην αγορά η  εταιρεία καυσίμων, έφτασε να αποτελεί την τρίτη δύναμη της αγοράς, με μερίδιο 8,5%, με δίκτυο 600 πρατηρίων, με πέντε θυγατρικές στα Βαλκάνια. Ταυτοχρόνως η οικογένεια δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία, την εμπορία αυτοκινήτων, τα ξενοδοχεία, τους πολυχώρους, την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και κρασιού.

 Επιστολή στον Γιώργο Παπανδρέου

Το 2010 ο Κυριάκος Μαμιδάκης άναψε “φωτιές” με την ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο όμιλος Μαμιδάκη ήθελε να διαμορφώσει έναν τεράστιο αποθηκευτικό χώρο στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στη Σούδα. Το εν λόγω εγχείρημα πήρε χαρακτήρα θρίλερ, τελικά όμως αυτό το έργο ουδέποτε ολοκληρώθηκε και η επένδυση στην Κρήτη δεν έγινε.

Στην επιστολή που έστειλε στον Γιώργο Παπανδρέου διαμαρτυρήθηκε έντονα για το “μπλόκο” στη Σούδα. Υποστήριξε επίσης ότι το έργο ήταν αναγκαίο για την Κρήτη και υπονόησε σαφώς στην επιστολή του ότι η ανάκληση των αδειών ενέχει πολιτικές σκοπιμότητες. Μιλώντας στην εφημερίδα “Κεφάλαιο”, σημείωνε μάλιστα ότι “πρέπει να αλλάξει επιτέλους αυτή η νοοτροπία που εμποδίζει τις επενδύσεις, αλλιώς θα βουλιάξουμε ως χώρα”.

Στην επιστολή, ο πρόεδρος της Jet Oil έκανε λόγο για “σκόπιμη καθυστέρηση της επένδυσής του στη Σούδα Χανίων”, στο θέμα της εγκατάστασης αποθηκευτικών χώρων για καύσιμα.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, η Κρήτη είχε άμεση ανάγκη από αποθηκευτικούς χώρους, καθώς οι υπάρχοντες δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ανάγκες το πολύ 15 ημερών.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης τόνιζε ότι για το έργο, είχαν εκδοθεί όλες οι προβλεπόμενες εγκρίσεις και το ΣτΕ είχε απορρίψει τις αιτιάσεις του δήμου Σούδας με δύο αποφάσεις του (2980/2009 και 2981/2009). Η μόνη εκκρεμότητα ήταν αυτή που αφορούσε στην τυπική έγκριση της ναυτικής διοίκησης για τα οικοδομικά έργα.

Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε εκτός των άλλων τη στάση του περιφερειάρχη Κρήτης, ο οποίος, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μαμιδάκη, ανακάλεσε δική του απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Στην ανοιχτή επιστολή του κατέληγε καλώντας τον πρωθυπουργό να παρέμβει προς το ΥΠΕΚΑ για την “άμεση ανάκληση της παράνομης πράξης του περιφερειάρχη” προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση.

Με πληροφορίες από energy press