Επιστολή από Κομισιόν για το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο – Τι απαντά η κυβέρνηση

Επιστολή, σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς των Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος, απέστειλε ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Γκ. Έντινκερ στην ελληνική κυβέρνηση.

Η επιστολή, που αποκαλύπτει η «Καθημερινή», θέτει ουσιαστικά την Ελλάδα στον προθάλαμο της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ θεωρείται ενδεικτική προθέσεων της Κομισιόν και για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Στην επιστολή της η Κομισιόν εγείρει σειρά ενστάσεων και καλεί την κυβέρνηση να δώσει το ταχύτερο δυνατόν εξηγήσεις καθώς η Επιτροπή έχει εδραία άποψη πως με τις νομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης:

επιχειρείται η χειραγώγηση της ανεξάρτητης αρχής που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, κάτι που αντιβαίνει ευθέως στα κοινοτικά δεδομένα

•Αμφισβητείται η δημοπράτηση του φάσματος που ανατέθηκε στη Digea

•Επιχειρείται η συγκέντρωσή εξουσιών και κανονιστικών αρμοδιοτήτων στα χέρια κυβερνητικών στελεχών αντί των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπει το Σύνταγμα.

Στην ίδια επιστολή, η κυβέρνηση καλείται σε αυστηρό τόνο να απαντήσει άμεσα γιατί δεν αξιοποιήθηκε ευρύτερα το τηλεοπτικό φάσμα ενώ εμφανώς δηλώνεται ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί κατατείνουν στο να ωφελήσουν τον κρατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ).

Η επιστολή του Επιτρόπου Έντιγκερ αποτελεί ουσιαστικά απάντηση σε επιστολή που είχε στείλει, προ μηνός, ο κ. Νίκος Παππάς (τρίτο συνημμένο αρχείο), το περιεχόμενο της οποίας, εκ του αποτελέσματος κρίνεται, ότι δεν ικανοποίησε τα κοινοτικά όργανα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παππάς διαβεβαίωνε ότι όλη η διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης θα γίνει με σεβασμό στην κοινοτική νομοθεσία και πρακτική…

Αναλυτικά οι επιστολές της Κομισιόν και του κ. Παππά σε pdf:

 

Η επιστολή της Κομισιόν προς την κυβέρνηση σελίδες 1-15

H επιστολή της Κομισιόν προς την κυβέρνηση σελίδες 16- 29

Η επιστολή της Κομισιόν προς το Νίκο Παππά 

Η Νέα Δημοκρατία

Ϊ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για «μείζον θέμα». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει στάση.

«Είναι προφανές τόσο από την έκταση, όσο και από την ένταση της επιστολής, ότι υπάρχει μείζον θέμα για την κυβέρνηση… Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και μήνες πως η κυβέρνηση – όπως κάνει και με τον εκλογικό νόμο – βάζει πρώτα το κομματικό συμφέρον» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι θέλει υπουργό – καναλάρχηπου να ρυθμίζει τα πάντα» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αλλάξει ρότα και να ακολουθήσει το δρόμο της Ευρώπης…» «Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντίθετος με τους νόμους και το Σύνταγμά μας και το κοινοτικό δίκαιο» σημείωσε.

Ο Νομικός κόσμος

Τη σθεναρή καταδίκη του νομικού κόσμου της χώρας συναντά ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες στον απόηχο της επιστολής – καταπέλτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επιχειρούμενο από την κυβέρνηση νέο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο στη χώρα μας.

Είναι δε ενδεικτικό, ότι ο διαπρεπής καθηγητής του Συνταγματικού ΔικαίουΓιώργος Κασιμάτης και ο διακεκριμένος ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος υπογράμμισαν στον ΣΚΑΪ την απόλυτη ασυμβατότητατου επίμαχου νόμου με το ελληνικό Σύνταγμα και την κοινοτική νομοθεσία, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις κατά των κυβερνητικών τακτικισμών, όπως «δικτατορία», «Βόρεια Κορέα» και κάνοντας λόγο για φίμωση της Δημοκρατίας.

«Ούτε δικτατορία»

Μιλώντας στον σταθμό μας την Κυριακή, ο Γιώργος Κασιμάτης κάλεσε τα κανάλια να μην υποβάλουν αίτηση για τηλεοπτικές άδειες, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και αντίθετος με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Όπως εξήγησε ο κ. Κασιμάτης, η στάση της κυβέρνησης είναι μια από τις πιο ακραίες και κατάφορες παραβιάσεις των αρχών εγγύησης της αντικειμενικής ενημέρωσης. «Είναι εντελώς απαράδεκτο, τόσο κατάφωρη η παραβίαση του Συντάγματος που ρητώς ορίζει ότι η αδειοδότηση γίνεται από το ΕΣΡ και ρητώς ανήκει σε αυτό και ο καθορισμός του αριθμού των αδειών, δεν μπορώ να καταλάβω πώς παρακάμπτεται ένα Σύνταγμα για να πάρει τις αρμοδιότητες ένας υπουργός…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ούτε δικτατορία δεν θα το έκανε αυτό, έπρεπε να επιστρέψει το νόμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» ανέφερε μάλιστα ο συνταγματολόγος.

Ο κ. Κασιμάτης προειδοποίησε δε, πως «αν προσπαθήσει το ΣτΕ να διαγνώσει διαφορετικά θα εξευτελιστεί εντελώς η Δικαιοσύνη μας, και θα μείνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Στρασβούργο και το δικαστήριο της ΕΕ».

«Θα πρέπει να το καταλάβει πλέον η κυβέρνηση, να καταργήσει αμέσως αυτό το σύστημα και το νόμο και να οργανώσει αμέσως το ΕΣΡ όπως προβλέπεται ρητώς (από το Σύνταγμα)» επισήμανε.

Ο Γιώργος Κασιμάτης επικαλέστηκε δε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να καταδείξει στην κοινή γνώμη τον παραλογισμό του κυβερνητικού νόμου. «Είναι σα να λέμε ότι δεν μπορεί να υπογράψει έκδοση νόμων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και αντ’ αυτού υπογράφει υπουργός, για τέτοιο πράγμα λέμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μόνο στη Βόρεια Κορέα τόσο λίγοι σταθμοί»

Από την πλευρά του, ο ποινικολόγος και δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος σχολίασε ότι «μόνο στη Βόρεια Κορέα υπάρχουν τόσο λίγοι σταθμοί» κάνοντας λόγο για «φίμωση της Δημοκρατίας». .

«Όλος ο νομικός κόσμος τα λέει αυτά που λέει ο κ. Κασιμάτης, αρκεί να ξέρεις τι σημαίνει Δημοκρατία, δεν χρειάζονται γνώσεις Συνταγματικού Δικαίου… Είναι δυνατόν να πλήττεις τον πυρήνα της Δημοκρατίας που είναι η πολυφωνία;» διερωτήθηκε ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Πού ακούστηκε σε χώρα 10 εκατομμυρίων να σού λέει η κυβέρνηση ότι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί αρκούν; Τι φοβίζει την κυβέρνηση να υπάρχουν πολλοί σταθμοί; Μόνο στη Βόρεια Κορέα υπάρχουν τόσο λίγοι, όλη η Ευρώπη έχει δεκάδες για να διακινούνται ελευθέρα οι ιδέες» τόνισε.

Ο ποινικολόγος επέκρινε τόσο την Κομισιόν, λέγοντας ότι άργησε να στείλει την επίμαχη επιστολή, όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μέχρι στιγμής στάση που τηρεί στο θέμα. «Το χειρότερο είναι ότι από τότε που ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το ΣτΕ ήταν ανάχωμα της Δημοκρατίας και καταντήσαμε όταν βλέπουμε ότι πνίγεται η ελευθέρια στη χώρα, να κάνουν πρόσφυγες περί αντισυνταγματικότητας οι σταθμοί και να βλέπουμε έναν θλιβερό πρόεδρο και ορισμένους σύμβουλους που έχουν στο μυαλό τους να γίνουν πρόεδροι να απορρίπτουν τις προσφυγές» παρατήρησε.

Πηγή: Η Καθημερινή / Skai.gr

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς

Η επιστολή της Κομισιόν δεν αφορά την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, απαντά το υπουργείο Επικρατείας, κατηγορώντας την εφημερίδα Καθημερινή ότι προσπαθεί να δημιουργήσει «κλίμα» εν όψει ολοκλήρωσης της σχετικής δημοπρασίας.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην απάντησή του σχετικά με την επιστολή του ευρωπαίου επιτρόπου, αναφέρει τα εξής:

Αναλυτικά ο κ. Παππάς αναφέρει τα εξής:

Ενόψει  της  αυριανής  εκδίκασης  στο  Συμβούλιο  της  Επικρατείας  των  αιτήσεων ακυρώσεως  που  έχουν  καταθέσει  οι  ιδιωτικοί  τηλεοπτικοί  σταθμοί  εθνικής  εμβέλειας  κατά  αποφάσεων που  σχετίζονται  με  τη  διεξαγωγή  του  διαγωνισμού  για  την  αδειοδότηση  των  τηλεοπτικών  σταθμών, η  εφημερίδα  “Καθημερινή” του  Ομίλου  Αλαφούζου, προσπαθεί να  δημιουργήσει “κλίμα”  και  να  προκαλέσει  σύγχυση   στο  αναγνωστικό  κοινό.  Συσχετίζει    αλληλογραφία  μεταξύ της ελληνικής  κυβέρνησης   και  του   Επιτρόπου  Έτινγκερ   για  θέματα  που  αφορούν  το  ψηφιακό  φάσμα  και  την  ΕΕΤΤ,  με  την  διαδικασία  της  αδειοδότησης, με  τρόπο  που  ήδη  να  γίνεται  αναπαραγωγή  της  παραπληροφόρησης  από  ηλεκτρονικά  sites  με  τίτλο: “Κομισιόν:  ζητά  εξηγήσεις  για  τις   τηλεοπτικές  άδειες”  και  “Επιστολή  κόλαφος  της  Κομισιόν  για  τις  τηλεοπτικές  άδειες”.

Διευκρινίζεται:

• Η  ανωτέρω  επιστολή  δεν  αφορά  θέματα  που  σχετίζονται με  την   αδειοδότηση  των τηλεοπτικών  σταθμών.
• Συμπληρώνεται  ένας  χρόνος  από  την  ανάρτηση  του  νομοσχεδίου  για  τις  τηλεοπτικές άδειες  (ν.  4339/2015)  και  ουδέποτε  η  Κομισιόν   ζήτησε  να  παρασχεθούν  εξηγήσεις  ή  αποσαφηνίσεις  για  τα  άρθρα  1 – 15  του  νόμου  που  αφορούν  την  αδειοδότηση.

Αύριο  ολοκληρώνεται  η  κατάθεση  των  αιτήσεων  συμμετοχής  στη  δημοπρασία  για  τις  τηλεοπτικές  άδειες  και  οδεύουμε  προς  την  τελική  ευθεία  για  την  πρώτη  αδειοδότηση  στην  ιστορία  της  ελληνικής  τηλεόρασης. Οι απόπνεες  προσπάθειες  του  παλαιού  μηντιακού  κατεστημένου  να  την  εμποδίσουν  καθίστανται  μάταιες.