“Παζάρι” με την ψήφο των Αποδήμων θέλει να κάνει το Μαξίμου;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Στη διελκυστίνδα του παζαρέματος για την συγκέντρωση 200 ψήφων για την ψήφιση του προτεινόμενου από την κυβέρνηση εκλογικού νόμου, ώστε να ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές όποτε κι αν γίνουν αυτές, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται –σύμφωνα με δημοσιεύματα- να ρίχνει και την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων, με το σκεπτικό ότι με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση «μπορούν να ενταχθούν στην ατζέντα του διαλόγου ζητήματα που έμειναν εκτός των αλλαγών επί του εκλογικού νόμου, όπως  «η ψήφος των ομογενών και η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών».

Ωστόσο, ομογενειακοί  κύκλοι στην Αθήνα εξέφραζαν την ανησυχία τους τι πραγματικά επιδιώκει ο κ. Τσίπρας με την «διαρροή» της προθέσεώς του να συζητήσει για την ψήφο των Αποδήμων «με αφορμή την Συνταγματική Αναθεώρηση», αν τα κόμματα στέρξουν να υπερψηφίσουν τον εκλογικό του νόμο. «Πρόκειται για δύο εντελώς ξεχωριστά πράγματα, ασύνδετα μεταξύ τους», έλεγαν στην ΡΗΡ επώνυμοι ομογενείς που βρίσκονται τις μέρες αυτές στην Αθήνα.

Το μόνο που πρέπει να γίνει για την υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής να ψηφίζουν και οι Απόδημοι από το εξωτερικό, είναι η συνεννόηση των κομμάτων για την ψήφιση του νόμου που θα «ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια», τόνιζαν.apopseis-anagnostwn2

Επομένως, πρόσθεταν, «η αφορμή τη συνταγματικής αναθεώρησης» δεν βάζει στην ατζέντα του διαλόγου το ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων. Υπάρχει αυτό αυτοδύναμο και προκύπτει από το ίδιο το Σύνταγμα.

Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη από τον μήνα Απρίλιο 2016 καταθέσει (για δεύτερη φορά, η πρώτη το 2009 ως κυβέρνηση) σχετικό Σχέδιο Νόμου στη Βουλή που προβλέπει ψήφο με κάλπη στα κατά τόπους Προξενεία κλπ. Το Νομοσχέδιο αναμένει την απόφαση της σύσκεψης των Προέδρων του Σώματος της Βουλής ώστε να έλθει προς συζήτηση, κάτι που το προεδρείο της Βουλής, άγνωστο (;) για ποιο λόγο, το καθυστερεί.

Πάντως η συζήτηση για το νόμο για την ψήφο των εκτός Ελλάδος Ελλήνων ψηφοφόρων οφείλει να δρομολογηθεί από το Μαξίμου, ασχέτως της τύχης που θα έχει ο εκλογικός νόμος που προτείνει και ανεξάρτητα από την συνταγματική αναθεώρηση, αφού τίποτε σχετικό δεν (;) πρόκειται να αναθεωρηθεί.

Η συζήτηση που πρέπει να γίνει με τα κόμματα θα αφορά στο εάν το κράτος μπορεί να διαχειριστεί αξιόπιστα την διαδικασία της επιστολικής ψήφου ή αν θα στηθούν κάλπες σε «ελληνικό έδαφος» του εξωτερικού και άλλες εσωτερικής υφής λεπτομέρειες, όπως π.χ. προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων στο εξωτερικό κλπ.. Άλλωστε το Σύνταγμα κάνει λόγω για «επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο» γεγονός που δεν αποκλείει τις κάλπες.

Εξάλλου, αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται (με προτάσεις διαφόρων κομμάτων) να συσταθούν εκλογικές Περιφέρειες Εξωτερικού και να ψηφίζονται ομογενείς βουλευτές (σ.σ. πρόσφατα έγινε και απόπειρα σχετικής συζήτησης σε μικρή συγκέντρωση ομάδας ομογενών στην Νέα Υόρκη) αυτό όχι μόνο δεν θα βοηθήσει σε τίποτε τους Απόδημους, απεναντίας θα τους διαιρέσει  ενώ θα ακυρώσει και την δυναμική της ψήφου τους η οποία (αυτή είναι η επιδίωξη ορισμένων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ κ.α.) δεν θα προσμετράται, έτσι, στο γενικό της Επικράτειας!

Αυτό, εκτός ότι βρίσκεται εκτός πνεύματος και γράμματος του Συντάγματος που θέλει η ψήφος των εκτός Ελλάδος Ελλήνων ψηφοφόρων να προσμετράται στις ψήφους της Επικράτειας («η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται  όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια») θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά μια δεκάδα επιφανών Αποδήμων Ελλήνων με άμεση ή έμμεση πρόσβαση στα ΜΜΕ και πολύ εύπορων και οι οποίοι θα είναι και οι μόνοι που θα μπορούν –μέσα από την διαχρονική προβολή τους- να επιτύχουν την εκλογή τους! Όλοι οι άλλοι εν δυνάμει υποψήφιοι, είναι αδύνατον να διαθέσουν τόσο χρήμα και χρόνο όσο απαιτεί μία προεκλογική εκστρατεία σε Ηπείρους όπως η Αμερική και η Αυστραλία προκειμένου να προσελκύσουν τις ψήφους των Αποδήμων εκλογέων…

Η δε παρουσία τους στη Βουλή θα είναι εντελώς διακοσμητική, γιατί 5-10 απόδημοι βουλευτές, ακόμη και εάν συμπτύξουν ομάδα, (που είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί τα προβλήματα και οι επιδιώξεις δεν ταυτίζονται σε όλες τις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού) πάλι δεν θα μπορούν να επηρεάσουν υπέρ των θέσεων των Αποδήμων, αφού ούτε καν ερώτηση θα αρκούν για να υποβάλουν στην Βουλή! Σε αντίθεση με την ψήφο στις ελληνικές εκλογικές περιφέρειες που ανήκουν και η οποία, θα προσμετράται στο σύνολο της Επικράτειας, ασκώντας, έτσι, την επιρροή τους οι Απόδημοι και στους 300 βουλευτές!

Τέλος, ένα άλλο εμπόδιο για τις Περιφέρειες είναι το γεγονός ότι οι «απόδημοι βουλευτές», από της εκλογής τους, θα πρέπει να παλιννοστήσουν -γιατί, διαφορετικά, πώς θα συμμετέχουν στις εργασίες της Βουλής;-