Καλλιλογία αλλά όχι δεσμεύσεις από τον ΥΠΕΞ για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.

Aθήνα.- Απάντηση για τις αρμοδιότητες και την ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και την ενίσχυση των δεσμών με την Ομογένεια επεχείρησε να δώσει,  με επιστολή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Εβρου της ΝΔ και Τομεάρχη Απόδημου Ελληνισμού, Αναστασίου Δημοσχάκη, στη Βουλή. Ωστόσο ο υπουργός ουδέν το συγκεκριμένο λέει ως προς την τύχη του νομοσχεδίου για το ΣΑΕ.

Στην απάντησή του ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει τα αυτονόητα, για τη συνεχή στήριξη και ενδυνάμωση των δεσμών της  γενέτειρας με τον εκτός επικράτειας Ελληνισμό “καθώς οι ομογενείς και απόδημοι Έλληνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού”. Δεν εξηγεί, όμως, σε ποιό ακριβώς σημείο βρίσκονται οι ενέργειες για τη σύσταση του νέου νόμου για το ΣΑΕ, κοντά ενάμιση χρόνο τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία. Ούτε αποκαλύπτει εάν έχουν ξεκινήσει οι συνεννοήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εάν ναι,  σε ποιο σημείο βρίσκονται αυτές ενώ αποφεύγει να δεσμευθεί χρονικά για την ημερομηνία  κατάθεσης του νομοσχεδίου.kotzias-560x350

Υπενθυμίζεται ότι από το 2012, από τον τότε ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Τσιάρα, είχε συνταχθεί νομοσχέδιο το οποίο, μάλιστα είχε αναρτηθεί στη Δημόσια Διαβούλευση. Πλην, όμως, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός που συνετελέσθη τότε, δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφισής του από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενώ μετέωρες έμειναν και οι εργασίες της Αναθεωρητικής και οργανωτικής Επιτροπής που είχε συσταθεί.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Εξωτερικών, στην απάντησή του υποστηρίζει ότι η ΓΓΑΕ έχει καταγράψει περίπου 3.000 Κοινότητες, Οργανώσεις και Εθνικοτοπικούς Συλλόγους, πρώτης βαθμίδος, δεύτερης βαθμίδος (Ομοσπονδίες Κοινοτήτων και Οργανώσεων, που λειτουργούν σε πολιτειακό ή εθνικό επίπεδο μίας χώρας) και τρίτης βαθμίδος (Συνομοσπονδίες, που λειτουργούν σε διεθνές επίπεδο).

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει την ανάγκη νέου νομοσχεδίου με στόχο την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας, ως ενός σύγχρονου και ευέλικτου αντιπροσωπευτικού οργανισμού, βασισμένου σε τρεις πυλώνες: την αυτοοργάνωση, την αυτοδιαχείριση και την αυτοχρηματοδότηση. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, “η ΓΓΑΕ προετοιμάζει το σχετικό σχέδιο Νόμου, για το πλαίσιο λειτουργίας και τον ρόλο του ΣΑΕ, τους κανόνες που προβλέπουν και ρυθμίζουν τις αρμοδιότητές του, την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής αντιπροσωπευτικότητας καθώς και τη λειτουργία των οργάνων του. Το εν λόγω σχέδιο νόμου θα προωθηθεί σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή τη νομοτεχνική επεξεργασία, τη διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις και την ουσιαστική διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα και τους φορείς του απόδημου και ομογενειακού ελληνισμού”.

Χ.Μ.