Ελληνικές ταινίες στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μελβούρνης

Μελβούρνη.- «Κλείστε εισιτήριο σε μελλοντικές αναμνήσεις» μας προτρέπει το φετινό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Μελβούρνης που ανοίγει τις πόρτες του στις 28 Ιουλίου έως τις 14 Αυγούστου. Με ταινίες, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, κινουμένων σχεδίων, εικονικής πραγματικότητας, παιδικές ταινίες και αφιερώματα στον παλιό κινηματογράφο, με εγχώριες αλλά και παραγωγές από όλο τον κόσμο έχει κάτι για όλους. «Βγείτε από τα καθιερωμένα και ζήστε κάτι διαφορετικό» μας προτρέπει και η καλλιτεχνική επιμελήτρια του Φεστιβάλ, Michell Carey.

Σκηνή από την ταινία "Chevalier"

Σκηνή από την ταινία “Chevalier”

Δύο αξιόλογες ελληνικές συμμετοχές που αξίζει να δείτε είναι η ταινία «Chevalier» όπου έξι άνδρες επιστρέφουν από μια εκδρομή για ψάρεμα με ένα πολυτελές σκάφος, όταν μια βλάβη τούς εγκλωβίζει κάπου στο Σαρωνικό. Σε μια στιγμή πλήξης ανταγωνίζονται σε όλα, από το ποιος φτιάχνει την καλύτερη αχινοσαλάτα έως τα επίπεδα χοληστερίνης. Δεν θα κατέβει κανείς εάν δεν ανακυρυχθεί ο νικητής με έπαθλο ένα δαχτυλίδι chevalier. Αναδείχτηκε η καλύτερη ταινία στο φεστιβάλ Λονδίνου και πήρε το βραβείο κοινού στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Πάβελ Παβλικόφσκι, σημείωσε ότι το «Chevalier» είναι μία σπουδή του ανδρικού ανταγωνισμού, μέσα από τα μάτια μιας γενναίας και ξεχωριστής σκηνοθέτιδος. Με επίσημη αυστηρότητα και ακαταμάχητο πνεύμα, η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη κατάφερε να φτιάξει μια ταινία που αποτελεί τόσο μία ξεκαρδιστική κωμωδία, όσο και μία ανησυχητική δήλωση για τις συνθήκες της ανθρωπότητας στη Δύση». Σκηνοθεσία Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη με τους: Μάκη Παπαδημητρίου, Σάκη Ρουβά, Γιώργο Κέντρο, Βαγγέλη Ουρική, Γιώργο Κυριακόπουλο, Πάνο Κορώνη. Προβολές την Κυριακή 4/8/16 στις 6.30 μ.μ στο Forum και τo Σάββατο 6/8/16 στις 1.30 μ.μ. στα Hoyts.

Στην ταινία «Suntan», γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Αντίπαρο, ο Κωστής είναι ένας μοναχικός σαραντάρης που αναλαμβάνει χρέη αγροτικού γιατρού στην Αντίπαρο, έπειτα από έναν ανιαρό χειμώνα, η ρουτίνα του θα αλλάξει δραματικά όταν γνωριστεί με μια ξέφρενη ομάδα τουριστριών και ερωτευτεί την όμορφη Άννα.

Παρά την κρίση μέσης ηλικίας, ο Κωστής προσπαθεί να ξαναμπεί στο ερωτικό παιχνίδι, αλλά έτσι πλαδαρός και ασπρουλιάρης που είναι δυσκολεύεται μπροστά στα ηλιοκαμμένα κορμιά των νεαρών κοριτσιών. Ο σκηνοθέτης πραγματεύεται την αιώνια πάλη με τον χρόνο που περνάει και την ανάγκη να καταλάβουμε πότε ήρθε η στιγμή να ωριμάσουμε. Σκηνοθεσία Αργύρης Παπαδημητρόπουλος με τους Μάκη Παπαδημητρίου, Μαρία Καλλιμάνη, Έλλη Τρίγγου, Γιάννη Τσορτέκη. Προβολές το Σάββατο 6/8/16 στις 6.30μ.μ στο ACMI και Σάββατο 13/8/16 στις 9.15μ.μ στα Hoyts.

Για το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Melbourne International Film Festival miff@com.au