Μέι προς Γιούνκερ: Απαιτεί χρόνο το Brexit

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία πως ελπίζει σε θετικές συνομιλίες όσον αφορά το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά θα χρειαστεί χρόνο για να προετοιμαστεί, δήλωσε μια εκπρόσωπός της.

Η Μέι, η οποία ανέλαβε καθήκοντα χθες, θα κληθεί να διαχειριστεί το δύσκολο καθήκον της διαπραγμάτευσης για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

«Η πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα χρειαστεί λίγο χρόνο να προετοιμαστεί για τις διαπραγματεύσεις», ανέφερε η εκπρόσωπός της και πρόσθεσε ότι η Μέι είπε στον Γιούνκερ πως ελπίζει ο τόνος των συνομιλιών να είναι «εποικοδομητικός και θετικός».

Η Τερέζα Μέι τάχθηκε υπέρ του διορισμού του σερ Τζούλιαν Κινγκ στη θέση του νέου Βρετανού επιτρόπου, τον οποίο πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ο προκάτοχός της Ντέιβιντ Κάμερον, διευκρίνισε η εκπρόσωπός της.

Νωρίτερα η Μέι συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και υπογράμμισε τη δέσμευση του Λονδίνου να προασπίσει τη λεγόμενη ειδική σχέση των δυο κρατών και την στενή συνεργασία τους, ειδικά των υπηρεσιών πληροφοριών και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπός της.