Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Απευθείας εκλογή ΠτΔ από το λαό και δημοψηφίσματα – Η ΝΔ

Αθήνα.- Την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, και ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί απόψε Πέμπτη στις 10.15 το βράδυ.

Όπως τονίζει ο κ. Τσίπρας, η απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αποτελεί «ώριμη σκέψη». «Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» διερωτάται ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει πρόθυμος να κουβεντιάσει για το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν επιθυμεί δυαρχία εξηγώντας πως δεν είναι εποικοδομητική.

«Βασικός άξονας μια αναθεώρησης είναι οι ώριμες αλλαγές για εγνωσμένες δυσλειτουργίες, με την ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, όπως δημοψηφίσματα» εξηγεί.

«Το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά. Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική» σχολιάζει ακόμη.

Ο Αλέξης Τσίπρας για τον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης της χώρας

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως είχε και την τύχη και την ατυχία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να “περάσω τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας τουλάχιστον μετά την δικτατορία”. Χαρακτήρισε συμπυκνωμένες στιγμές που έχει περάσει κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, λέγοντας πως παρόμοιες στιγμές δεν τις έχει περάσει άλλος πρωθυπουργός στη νεώτερη ελληνική ιστορία.

Στην ερώτηση εάν έχει αλλάξει σαν άνθρωπος τον ενάμιση αυτό χρόνο, δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει ως προς τις αξίες του και τους στόχους του, αλλά πλέον “ψάχνω λύσεις στα προβλήματα. Σίγουρα έχω επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων που έχει η χώρα. Σήμερα αριστερό και προοδευτικό είναι ότι μπορεί να δώσει προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας”.

Στην κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν προετοιμασμένος για τη διακυβέρνηση της χώρας, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Παραδέχθηκε ωστόσο πως υπολόγιζαν με ρομαντισμό πως οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη θα υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή μιας κυνικής πολιτικής που τελικά προκάλεσε ζημιά στην ίδια την Ευρώπη. Όπως είπε, οι προοδευτικές φωνές από την Ευρώπη δεν ήταν τόσο ισχυρές, χαρακτηρίζοντάς την υπνοβάτη που βαδίζει προς τον γκρεμό και πως αυτή η αφύπνιση γίνεται πλέον από την άκρα δεξιά.

Αναφορικά με την αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η χώρα πέρασε τον δύσκολο κάβο με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, αλλά υπάρχουν πληγές που πρέπει να προβληματίσουν. Χαρακτήρισε πως πλέον υπάρχει πραγματική προοπτική για τη χώρα και όχι “σαν την εικονική του Σαμαρά”καθώς (εκείνος) είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που δεν έβγαινε”.

Οι απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα για το plan Χ

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε πως είχε ζητήσει σαφώς από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη να του εξηγήσει τι θα συνέβαινε εάν η χώρα βρισκόταν εκτός ευρωζώνης. Όπως σημείωσε με νόημα αυτά που διάβασε στη συγκεκριμένη μελέτη ήταν ένας από τους λόγους που συνέτειαν στο να κάνει τα πάντα για να μην βρεθεί η χώρα εκτός ευρώ.

Όπως έκανε γνωστό, τότε η κυβέρνηση είχε προσεγγίσει τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες όπως είπε, δεν μπορούσαν να καλύψουν αυτές τις τεράστιες δανειακές ανάγκες της χώρας, αλλά ήθελαν να επενδύσουν. Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως η κυβέρνηση τότε δεν έψαχνε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Ο πρωθυπουργός πάντως αρνήθηκε πως υπήρξε η οποιαδήποτε συζήτηση για εμπλοκή του στρατού σε περίπτωση ενός plan B και σημείωσε πως υπήρξε μόνο μία συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.

Πάντως, ο κ. Τσίπρας για άλλη μία φορά ξεκαθάρισε πως ουδέποτε διαπραγματεύτηκε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, επισημαίνοντας πως η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού θα είναι και επώδυνη.

O Αλέξης Τσίπρας για το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015

Σε αντίθεση με τη συμφωνία που ετέθη στο δημοψήφισμα που ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση, οδηγώντας στην ανάγκη νέου δανεισμού, είπε, με το δημοψήφισμα επετεύχθη μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια, επιτεύχθηκαν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, διατηρήθηκαν οι κύριες συντάξεις, αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία.

Πρόσθεσε ότι υπήρξε επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ (σταδιακή περικοπή αντί για άμεση), με στόχο το 2018, με την εθνική σύνταξη να φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές για τους συνταξιούχους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. “Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα”, ίσως θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν καταφέραμε περισσότερα, “κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και αν δεν είχε συντελεστεί πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

Υπενθύμισε ότι ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη. Τόνισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν τα capital controls, αλλά η συμφωνία και πως στο δημοψήφισμα υποσχέθηκε μεριά των εταίρων μας ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί για να αποφασίσει ο κόσμος με ηρεμία, όμως προχώρησαν σε ενέργειες που εκ των πραγμάτων μας ανάγκασαν να πάμε στα capital controls.

Με τον Μπιλ Κλίντον, είπε, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κάποιες φορές αλλά όχι για να πάρει συμβουλές για τη διαπραγμάτευση. Επισήμανε το ενδιαφέρον που είχαν Ομπάμα και Τζακ Λιου, που δεν κρύβουν ότι είναι αντίθετοι με τη λιτότητα και ανέφερε ότι στη Βαρσοβία ο Μπ. Ομπάμα είπε ότι για το θέμα αυτό τσακώνεται 8 χρόνια με τον Σόιμπλε. Ανέφερε ότι ο Β. Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική, εξευτελεστική συμφωνία για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο, και πως Γαλλία και Ιταλία συνέβαλαν να μην υπάρξει ατιμωτική συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας είπε πως όταν ο Γ. Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα Σόιμπλε “να τα βρούμε για να φύγετε από το ευρώ”, συνειδητοποίησα πλήρως το σχέδιο του αντίπαλου. Η Καγκελάριος, είπε, δεν ήταν σ’ αυτόν τον σχεδιασμό.

Για τη συμφωνία με την Cosco

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την COSCO, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον θόρυβο που έγινε παραμονή του ταξιδιού του στην Κίνα, καθώς δεν υπήρξαν αλλαγές στον νόμο και πως το κρίσιμο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει έναν μήνα πριν. Επισήμανε ότι ο Θ. Δρίτσας στη συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την προσπάθεια βελτίωσης των όρων των συμφωνημένων ιδιωτικοποιήσεων που βρήκε. Είπε ότι στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό και πάει όλο στο χρέος, ωστόσο πέτυχε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2.000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ανέφερε ότι η συμφωνία για το Ελληνικό δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που βρήκε η κυβέρνηση.

Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, ανέφερε ότι ο Κ. Καραμανλής είχε ανοίξει ένα μονοπάτι και πως τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος, γιατί η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την ελληνική στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης. “Η χώρα μας είναι σημαντικός διεθνής παίκτης”, υπογράμμισε και τόνισε, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε εντός λίγων ημερών με Ομπάμα, Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε ότι “η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης”.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε πριν λίγο ανακοίνωση για τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:

«Η απολογία του αμετανόητου κ. Τσίπρα όχι μόνο δεν πείθει κανέναν, αλλά προκαλεί την ελληνική κοινωνία.

Ο άνθρωπος που επέβαλε την υπερφορολόγηση, τα λουκέτα των επιχειρήσεων, που ζημίωσε με την πολιτική του τον ελληνικό λαό και τη χώρα με 100 δις ευρώ δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη.

Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βρει 200 συνένοχους στο εκλογικό σύστημα που θα τον κρατήσει – όπως εκείνος πιστεύει – μέσα στις πολιτικές εξελίξεις.

Μηχανεύεται μεθοδεύσεις διχασμού των Ελλήνων για να διασώσει πολιτικά τον εαυτό του.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον πολύ καλά ότι δεν έχει να περιμένει τίποτε από αυτήν την Κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα, καθώς πολύ σύντομα θα αποτελούν παρελθόν».