Mε 45 εκατ. ευρώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ περνά στους ιταλικούς σιδηροδρόμους

Αθήνα.- Στα χέρια των ιταλικών σιδηροδρόμων Ferrovie έναντι 45 εκατ. ευρώ, περνά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεσμευτική προσφορά- του μοναδικού υποψηφίου στον τελευταίο διαγωνισμό- έγινε αποδεκτή από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποσφράγισε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη την οικονομική προσφορά που κατέθεσε η ιταλική κρατική εταιρεία Ferrovie Dello Stato Italiane SpA, την οποία και έκανε δεκτή καθώς τα 45 εκατ. ευρώ που προβλέπει ήταν σύμφωνα με πληροφορίες σημαντικά πάνω από τις αποτιμήσεις που είχαν υποβάλει ανεξάρτητοι αξιολογητές.

Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης όχι μόνο στο πλαίσιο του μνημονίου, αλλά και στα πλαίσια της προ ετών συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη διευθέτηση του ζητήματος των παράτυπων κρατικών επιδοτήσεων που η Ε.Ε. έκρινε ότι έχουν χορηγηθεί στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

Σημειώνεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βαρύνεται με περίπου 750 εκατ. ευρώ κρατικές ενισχύσεις που έχουν κριθεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή πλευρά έχει δεσμευτεί ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα συνοδευτεί με τη διαγραφή αυτών των παράτυπων επιδοτήσεων, που βαρύνουν τον ισολογισμό της εταιρείας.

Τέλος, θετικό αντίκτυπο αναμένεται να έχει η θετική έκβαση της υπόθεσης ΤΡΑΙΝΟΣΕ και για την ΕΕΣΣΤΥ, για την οποία αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί άμεσα ο διαγωνισμός.

Newsroom ΔΟΛ