Η ομογένεια συμπαραστέκεται και ελπίζει

Μελβούρνη.- Χθες Πέμπτη και από τη Μελβούρνη άρχισαν οι εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας για τη συμπλήρωση 42 χρόνων από τη μαύρη επέτειο της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Οι εκδηλώσεις της ομογένειας οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα της ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Α. και των πολιτειακών Συντονιστικών Επιτροπών Κυπριακού Αγώνα, θα κορυφωθούν στις 24 του μήνα στο Σίδνεϊ, ενώ τόσο σ’ αυτές της Βικτώριας όσο και σ’ αυτές της Ν.Ν. Ουαλίας, την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει ο κ. Θεοδόσης Τσιόλας, Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Οι εκδηλώσεις στη Μελβούρνη άρχισαν όπως προαναφέραμε χθες Πέμπτη και στις 12 το μεσημέρι όπουμετά το τρισάγιο που τελέσθη ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από αντιπροσώπους παροικιακών Οργανισμών στο Αυστραλοελληνικό Μνημείο στη μνήμη των πεσόντων. Στη συνέχεια και από τις 1 έως τις 2 το μεσημέρι έλαβε χώρα η ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το Τουρκικό Προξενείο στη Μελβούρνη όπου για άλλη μία φορά οι ομογενείς που συμμετείχαν μεταβίβασαν στις διπλωματικές Αρχές της Τουρκίας στην Αυστραλία το αίτημα της ομογένειας αλλά και των απανταχού της γης Κυπρίων και Ελλήνων για απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και τη λήξη της κατοχής στη μεγαλόνησο.

Σήμερα Παρασκευή, 15 Ιουλίου και από τις 5 έως τις 6 το απόγευμα, θα λάβει χώρα η ανθρώπινη αλυσίδα στα σκαλοπάτια της Βουλής της Βικτώριας. Το παρών στην εκδήλωση θα δώσει και η ύπατη αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, κ. Ιωάννα Μαλλιώτη, παράγοντες παροικιακών οργανισμών αλλά και ομογενείς. Οι παριστάμενοι, με αναμμένα κεριά θα διαδηλώσουν εναντίον της αδικίας που γίνεται εις βάρος της Κύπρου ζητώντας παράλληλα τη συμπαράσταση του λαού και των κυβερνήσεων της Αυστραλίας.

Στη συνέχεια και στην Κυπριακή Κοινότητα, που βρίσκεται στο 495 Lygon Street στο Brunswick, θα παρατεθεί το καθιερωμένο Δείπνο Λιτότητας στη μνήμη των δύσκολων ημερών που πέρασαν οι πρόσφυγες, όταν ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, το καυτό εκείνο καλοκαίρι του 1974. Ως είθισται, το δείπνο λιτότητας θα συνοδεύεται από ένα μικρό πρόγραμμα Μνήμης.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Τσιόλας θα φτάσει στη Μελβούρνη το Σάββατο. Οι εκδηλώσεις μνήμης στη Μελβούρνη θα κορυφωθούν την Κυριακή. Το πρωί και γύρω στις 10.00 π.μ. θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων στον καθεδρικό ναό του Αγ. Ευσταθίου στην περιοχή South Melbourne. Στις 1.00 μ.μ. η ΣΕΚΑ Βικτώριας απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλους του ομογενείς να δώσουν το παρών στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει από το Lonsdale Street στο κέντρο της Μελβούρνης και θα καταλήξει στα σκαλοπάτια της Βουλής. Η δυναμική από αριθμητικής άποψης παρουσία μας στην πορεία διαμαρτυρίας είναι επιβεβλημένη καθώς αφενός πληροφορεί τους συμπολίτες μας για το δράμα της Κύπρου και αφετέρου δίνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο στην πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας το μήνυμα ότι η λήθη δεν μπορεί να νικήσει τα δίκαια της Κύπρου μας.

ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

Οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει η κυπριακή πατριά της Νέας Νότιας Ουαλίας θα αρχίσουν την Κυριακή στις 10 το πρωί με μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που βρίσκεται στο 242 Cleveland Street στο προάστιο Redfern. Η ύπατη αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παράγοντες της ΣΕΚΑ και ΠΑΣΕΚΑ, της Κυπριακής Κοινότητας Ν.Ν. Ουαλίας και άλλων ομογενειακών οργανισμών θα δώσουν το παρών σε όλες τις εκδηλώσεις.

Στις 1.30 θα ακολουθήσει τρισάγιο και αμέσως μετά πορεία διαμαρτυρίας, δια μέσου του Castlereagh Street η οποία θα καταλήξει έξω από το δημαρχείο του Sydney στο 483 George Street στο κέντρο της πόλης.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με παλλαϊκή συγκέντρωση με ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα στους χώρους της Κυπριακής Κοινότητας Ν.Ν. Ουαλίας που βρίσκεται στο 58-76 Stanmore Rd στο προάστιο Stanmore.

Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Τσιόλας επισκέπτεται την Αυστραλία ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης.