Τηλεφώνημα Ομπάμα σε Ερντογάν για το πραξικόπημα – Τι είπαν για τον Γκιουλέν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προσέφερε σε τηλεφωνική του συνδιάλεξη που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την βοήθεια της Ουάσινγκτον στις έρευνες της Άγκυρας για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής, παράλληλα όμως κάλεσε τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση καθώς καταδιώκουν τους υπεύθυνους για την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με την νομική κατάσταση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος και την έκδοση του οποίου η Άγκυρα έχει εξαγγείλει ήδη ότι θα ζητήσει.

Ο Έρνεστ ανέφερε πως η τουρκική κυβέρνηση έστειλε σε ηλεκτρονική μορφή υλικό στην κυβέρνηση των ΗΠΑ το οποίο εξετάζεται από αμερικανούς αξιωματούχους.

Πρόσθεσε ότι το αίτημα έκδοσης από μέρους της Τουρκίας, μόλις υποβληθεί, θα αξιολογηθεί βάσει της συμφωνίας έκδοσης που έχουν συνάψει τα δύο κράτη.