Τουρκία: Πάνω από 50.000 εκκαθαρίσεις, απαγόρευση εξόδου για πανεπιστημιακούς

Αγκυρα, Τουρκία. Περισσότερα από 50.000 άτομα έχουν συλληφθεί, καθαιρεθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από την τουρκική κυβέρνηση, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Στο στόχαστρο του Ερντογάν βρίσκονται εκπαιδευτικοί -στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα-, στρατιώτες και δημόσιοι υπάλληλοι. Μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει τις άδειες και να θέσει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες δασκάλους και πανεπιστημιακούς, η κυβέρνηση απαγορεύει τώρα στους ακαδημαϊκούς να πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για «προσωρινό» μέτρο.

Κλείνει ταυτόχρονα το υπουργείο Παιδείας 626 ιδιωτικά σχολεία και άλλα ιδρύματα, όπως μεταδίδει το δίκτυο NTV.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν την Τετάρτη άλλοι 6.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο. Οι εκκαθαρίσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις χθεσινές εκκαθαρίσεις: την Τρίτη 15.200 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ ανακλήθηκαν οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα ανά τη χώρα. Σε παραίτηση οδηγούνται 1.577 κοσμήτορες.

Το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης απαγόρευσε σε όλους τους ακαδημαϊκούς να πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε σε όλους τους πανεπιστημιακούς στα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας να αναλαμβάνουν υπηρεσία στο εξωτερικό, ενώ ζητείται και η άμεση επιστροφή όσων πανεπιστημιακών βρίσκονται στο εξωτερικό με βάση διεθνείς συμφωνίες.

Στην οδηγία εξαιρούνται οι περιπτώσεις που σχετίζονται με τους τούρκους πανεπιστημιακούς που μετά από πρόταση του Συμβουλίου έχουν αναλάβει υπηρεσία σε πανεπιστήμια του Καζακστάν και στην Κιργιζία.

Κυβερνητικός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι το μέτρο είναι «προσωρινό» και είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι ορισμένα άτομα στα πανεπιστήμια «βρίσκονται σε επαφή με πυρήνες στον στρατό».

Το TRT ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης έχει απομακρύνει από τις θέσεις τους 95 ακαδημαϊκούς.

Σε άλλη οδηγία, το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης ζητεί από όλες τις πρυτανικές Αρχές να πραγματοποιήσουν εξέταση για τυχόν αντιπρυτάνεις, διευθυντές ινστιτούτων ή ανώτερων σχολών, προέδρους τμημάτων, άλλους πανεπιστημιακούς που έχουν διοικητικές θέσεις και πανεπιστημιακούς, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υπηκόων, που έχουν σχέση με το τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, να προβούν στη συνέχεια στις απαιτούμενες διαδικασίες εναντίον αυτών και να ενημερώσουν το Συμβούλιο μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε, επίσης, ότι σε διαθεσιμότητα τέθηκαν άλλοι 900 αστυνομικοί που υπηρετούσαν στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρα.

Διώξεις και στα στρατοδικεία

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θέτει υπό έρευνα όλους τους στρατοδίκες και τους εισαγγελείς των στρατοδικείων και έχει ήδη θέσει σε διαθεσιμότητα 262 από αυτούς, ανέφερε το NTV.

Newsroom ΔΟΛ