ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΗ: Ευχαριστούµε, Αµερική

Kύριο άρθρο του Estiator

Ο εκδότης του ομογενειακού περιοδικού Estiator Παν. Μακριάς.

Ο εκδότης του ομογενειακού περιοδικού Estiator Παν. Μακριάς.

Ο ΕΦΕΤΙΝΟΣ εορτασµός της 4ης Ιουλίου, σηµειώνει την 240ή επέτειο της Αµερικανικής Ανερξαρτησίας. Την δηµιουργία µιας αποικίας σε µια ελεύθερη χώρα που ύστερα από τιτάνιους αγώνες, ένα αιµατηρό εµφύλιο πόλεµο και πολλές εσωτερικές περιπέτειες, ανδρώθηκε σε ένα παντοδύναµο κράτος που άνοιξε τις πόρτες του σε όλους τους πεινασµένους και κατατρεγµένους του κόσµου. Δεν υπάρχει προηγούµενο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η καταπληκτική πρόοδος της Αµερικής οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στο µόχθο των εργαζοµένων, στο Σύνταγµα που παραµένει βασικά το ίδιο, και σεβαστό για 240 χρόνια. Δεν εγγυάται µόνο τις προσωπικές ελευθερίες. Είναι το µοναδικό Σύνταγµα στον κόσµο που καθιερώνει το δικαίωµα στην επιδίωξη της προσωπικής ευτυχίας όλων των πολιτών, λευκών και µαύρων, κίτρινων και µελαχρινών, όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Η 240ή επέτειος της Αµερικανικής Ανεξαρτησίας δίνει µια ιδιαίτερη ευκαιρία στην οµογένεια να συνεορτάσει το µέγα ιστορικό γεγονός. Και για να εκφράσει την ευγνωµοσύνη της προς την χώρα αυτή που άνοιξε την αγκαλιά της για να δεχθεί και τους Έλληνες µετανάστες. Έφθασαν εδώ αδέκαροι, αγράµµατοι, κατατρεγµένοι πολλοί από αυτούς από άλλες χώρες.

Οι πρωτοπόροι εκείνοι µετανάστες έβαλαν τα θεµέλια της προόδου µας. Εργαζόµενοι αµέτρητες ώρες κάτω από δυσµενέστατες συνθήκες, το πρωταρχικό τους µέληµα ήταν να βοηθήσουν, µε µεγάλες προσωπικές θυσίες, εκείνους που είχαν αφήσει πίσω, να παντρέψουν αδελφές… Άνθρωποι χωρίς επαγγελµατική κατάρτιση κατάφερναν να αρχίσουν επιχειρήσεις, οργανώθηκαν σε συλλόγους και κοινότητες, έχτισαν εκκλησίες και, διατηρώντας τα ήθη και έθµια της πατρίδας, έγιναν άριστοι, υπερήφανοι Αµερικανοί πολίτες, αξιόλογα µέλη της αµερικανικής κοινωνίας. Σπούδασαν τα παιδιά τους. Και η δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γενιά διαπρέπουν σε όλους τους τοµείς της δηµόσιας ζωής. Φθάσαµε και πολύ κοντά στην προεδρία των ΗΠΑ!

Έτσι, η οµογένεια βοήθησε οικονοµικά την πρώτη πατρίδα και στάθηκε στο πλευρό της σε πολέµους και εθνικές συµφορές. Γίναµε µια µεγάλη οικονοµική και κοινωνική δύναµη µε αντιπροσώπους στο Κογκρέσσο, ικανή να ασκεί σηµαντική επιρροή στα κοινά και την πολιτική της χώρας σ’ ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο εφετεινός εορτασµός είναι µια καλή στιγµή για να διακηρύξουµε την πίστη µας στα κοινά ιδανικά Ελλάδος και Αµερικής. Είναι η πιο κατάλληλη ώρα για ένα µεγάλο “ευχαριστώ” προς αυτήν εδώ την χώρα για όσα προσέφερε στην Οµογένεια και για όσα έχει κάµει για τον ελληνισµό.

Είναι, επίσης, µια καλή στιγµή για µια διακήρυξη καταδίκης των αντι-αµερικανικών αισθηµάτων που καθρεπτίζονται σε απαράδεκτες δηλώσεις επισήµων Ελλήνων, πολιτικών, δηµοσιογράφων και διανοουµένων που µας εκθέτουν στους Αµερικανούς συµπολίτες µας.