ΠαΔΕΕ: Η Ομογένεια είναι πάντα παρούσα και βοηθάει την Ελλάδα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Η Ομογένεια είναι πάντα παρούσα και βοηθάει την Ελλάδα. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησαν να εκπέμψουν τα μέλη του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) κατά τη  συνέντευξη Τύπου  που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Ιουλίου 2016 στους δημοσιογράφους των ελληνικών και ομογενειακών ΜΜΕ, στην αίθουσα Παν. Τσαλδάρη στη Βουλή.

Το μέλλον του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) αλλά και το μέχρι σήμερα έργο της ΠαΔΕΕ ήταν μερικά από τα ζητήματα που επίσης θίχτηκαν ενώ εκτενής αναφορά έγινε στα μελλοντικά τους σχέδια, στα «δύσκολα» οικονομικά της Ελλάδος και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ομογένεια καθώς και στην διαχρονική συνεισφορά της στα εθνικά αιτήματα της γενέτειρας.

Ειδικότερα στο θέμα του ΣΑΕ, για το οποίο ρωτήθηκαν από την «Φωνή της Ελλάδος» ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Θωμάς Κατσιαντώνης απαντώντας είπε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει καταρτίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο σύντομα θα αποσταλεί στα κόμματα για να συζητηθεί.

Απαντώντας σε ερώτημα της Panhellenic Post αναφορικά με την μέχρι σήμερα προσφορά της ΠαΔΕΕ, τα μελλοντικά σχέδια αλλά και πως σκέφτονται να βοηθήσουν την Ελλάδα, ο κ. Γεράσιμος  Σκλαβούνος, Βουλευτής από τον Καναδά, είπε πως στις συναντήσεις που είχαν με την πολιτική ηγεσία συζητήθηκαν πολλά θέματα, όπως το θέμα του Τουρισμού το οποίο έθεσαν στην Αναπλ. Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, . «Δώσαμε κάποιες ιδέες, είπε, για το πώς μπορεί να φτιαχτεί το brand name της Ελλάδος διότι και εμείς έχουμε διαπιστώσει μία δυσφήμηση για την Ελλάδα στο εξωτερικό».

Στη συνάντηση που είχαν, εξάλλου, με τον Υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, εκτός από τα τρέχοντα θέματα (Γλυπτά Παρθενώνος κ.α) κάλυψαν και γενικότερα ζητήματα. «Είπαμε -τόνισε ο κ. Σκλαβούνος-  ότι ο Πολιτισμός στις Οικονομίες παίζει σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα στην οικονομία  του Κεμπέκ, από όπου προέρχομαι-με 8 εκ. πληθυσμό- έχει αποδειχθεί ότι για το κάθε δολάριο που ξοδεύεται γύρω από τον Πολιτισμό, επιστρέφουν στην οικονομία 8 δολάρια».

Ο κ. Σκλαβούνος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «είναι περισσότερα πράγματα από ένα ωραίο νησί» και ότι υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται να συνδυάσουν τον τουρισμό με τον πολιτισμό «και δυστυχώς πολλές φορές δεν φτάνει στο εξωτερικό αυτή η εικόνα».

Για τις επενδύσεις  και στον τομέα του τουρισμού όπως και σε κάθε άλλο τομέα, οι ελληνικής καταγωγής πολιτικοί τόνισαν την ανάγκη «να υπάρχει μία σταθερότητα στην οικονομία»  ενώ πρόσθεσαν πως ενώ από το Γραφείο του Πρωθυπουργού βγαίνει ένα θετικό μήνυμα για πιθανούς επενδυτές, «αντιθέτως το κλίμα που βγαίνει στο εξωτερικό από τη γραφειοκρατία  δεν είναι πάντα θετικό».

Ακολούθως ο κ. Σκαβούνος διατύπωσε την απορία πως ενώ και στο θέμα των επενδύσεων και στα ζητήματα τουρισμού υπάρχουν στην ΠαΔΕΕ άτομα που λόγω της ιδιότητάς τους «είμαστε έτοιμοι να παίξουμε αυτό το ρόλο και να βοηθήσουμε,  επειδή είμαστε όλοι από διαφορετικά μέρη του κόσμου και συνδυάζουμε γνώσεις και απόψεις διάφορες,  γνωρίζουμε πολύ καλά  τι χρειάζεται να γίνει, αλλά το ελληνικό Κράτος προφανώς ξεχνάει να μας ενημερώσει».

«Όλα αυτά, πρόσθεσε, τα συζητάμε και υπάρχουν θετικές εξελίξεις  σε πολλά ζητήματα που θίγουμε στις συναντήσεις που έχουμε με τους Έλληνες συναδέλφους μας».

Ο Α΄αντιπρόεδρος Πήτερ Κατσαμπάνης, Βουλευτής Κοινοβουλίου Δ. Αυστραλίας, από την πλευρά του επεσήμανε ότι η ΠαΔΕΕ είναι μια μεγάλη δύναμη για τον ελληνισμό. «Τα είκοσι χρόνια που υπάρχει η ΠαΔΕΕ σαν οργανισμός, έχει προσφέρει πάρα πολλά στην Ελλάδα και στον ελληνισμό σε όλες τις Ηπείρους», είπε.

Αναφέρθηκε σε Έλληνες επιχειρηματίες που όταν θέλουν να βγούν στο εξωτερικό επικοινωνούν με τα μέλη της ΠαΔΕΕ και παίρνουν τη βοήθεια που τους ζητούν αλλά και αντίθετα, όταν κάποιος από το εξωτερικό θέλει να έρθει στην Ελλάδα πάλι εμάς παίρνει οδηγίες.

«Επί 20 χρόνια, πρόσθεσε, με όλες τις κυβερνήσεις έχουμε πολύ καλές σχέσεις, ανοιχτές πόρτες και αυτό έχει συμβάλει ουσιαστικά  στη δημιουργία καλύτερων σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών μας».

Επεσήμανε δε πως λόγω της ιδιότητά τους οι πολίτες των χωρών που ζουν τους βλέπουν σαν εκπρόσωπους της Ελλάδος «και γι αυτό παίζουμε έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο, να προωθούμε και τα σωστά και τα καλά της Ελλάδος και σταματάμε τα κάποτε δυσφημιστικά που περνούν από τα ΜΜΕ στο 1 ή στα 2 λεπτά που συνήθως διαθέτουν για την Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο κ. Σκλαβούνος τόνισε για το ζήτημα αυτό ότι το κλίμα στις συναντήσεις τους με τους Έλληνες συναδέλφους τους είναι πολύ καλό, ότι “δέχονται με ευχαρίστηση την τεχνογνωσία που τους προτείνουμε και μας βοηθούν για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Και αυτό είναι πολύ θετικό”.

Ο Λεωνίδας Ραπτάκης Πολιτειακός Βουλευτής από τις ΗΠΑ, επεσήμανε ότι υπάρχει μία αλυσίδα των αποδήμων με τον ελληνικό λαό και αναφέρθηκε στις πρόσφατες επισκέψεις στην Ελλάδα σημαντικών Αμερικανών πολιτικών παραγόντων  που προσπαθούν να βοηθήσουν τη χώρα. Αναφερόμενος δε στις επικείμενες εκλογές στην Αμερική, ο κ. Ραπτάκης επεσήμανε πως ελληνοαμερικανοί πολιτικοί βρίσκονται κοντά και στους δύο υποψήφιους Προέδρους και προσπαθούν να διαμορφώσουν έτσι τα πράγματα ώστε όποιος εκ των δύο προκρίνει και εκλέξει ο αμερικανικός λαός,  “να έχει γνώση των ελληνικών θεμάτων και να βοηθήσει την Ελλάδα”.

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος , επίτιμος Γεν. Γραμματέας της ΠαΔΕΕ,  π. βουλευτής της Βικτώρια, τόνισε ότι τα μέλη της ΠαΔΕΕ είναι βουλευτές, υπουργοί πρώην πρωθυπουργοί και όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Ό,τι αποφάσεις αφορούν την Ελλάδα περνούν από τα χέρια μας, είπε. Αναφέρθηκε μάλιστα στην μη εκλογή του Luke Simpkins, που εκλέγονταν στην έδρα Cowan Δυτικής Αυστραλίας,  και ήταν γνωστός για τις φιλο-Σκοπιανές του θέσεις, τόνισε ότι η μη επανεκλογή του “οφείλεται στην κινητοποίηση των ομογενών πολιτικών και της ελληνικής παροικίας της Αυστραλίας”.

Ακόμη, πρόσθεσε πως για πρώτη φορά 32 παιδιά της Σχολής Μαγειρικής που πήγαιναν μέχρι τώρα σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, με ενέργειές του θα έλθουν το Σεπτέμβρη και στην Αθήνα. «Από το μικρό στο μεγάλο, ενδιαφερόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα εθνικά θέματα, απαντώντας σε ερώτηση της Panhellenic Post, ο Πρόεδρος  της ΠαΔΕΕ Θωμάς κ. Κασιαντώνης ανέφερε τα ψηφίσματα που έχουν περάσει στην αμερικανική Βουλή και Γερουσία για το όνομα της Μακεδονίας, έκανε λόγο στην στήριξη που προσφέρουν στην Κύπρο σε όλα τα ζητήματα, υπενθύμισε, μάλιστα, και την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε το Δ.Σ. της ΠαΔΕΕ στην Μεγαλόνησο.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις «ειδικά τώρα με το θέμα των προσφύγων» είπε ότι θα το συζητήσουν με την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας που θα συναντηθούν ενώ μετά τις 29 Ιουλίου επιτροπή του ΔΣ της ΠαΔΕΕ θα πάει στη Λέσβο για να δει επιτόπου τα προβλήματα.

Ο Λεωνίδας Ραπτάκης, αναφέρθηκε στους αγώνες των ελληνο-αμερικανών πολιτικών για το Κυπριακό, τους Πόντιους, το Μακεδονικό και επεσήμανε ότι «δουλεύουμε για όλα αυτά με τους συναδέλφους μας που δεν είναι Έλληνες και δεν ξέρουν τα θέματα.  Μς τις νέες εκλογές, κάποιοι θα επανεκλεγούν κάποιοι θα χάσουν τις έδρες τους, εμείς πρέπει τους νέους να τους ενημερώσουμε  για τα προβλήματα της Ελλάδος. Η μάχη δεν πρέπει να σταματήσει. Προχωράμε».

Ο Σωτήρης Δελής, βουλευτής από τη Σουηδία, τόνισε  ότι “πριν από μερικούς μήνες, επτά άτομα από το εθνικό Κοινοβούλιο της Σουηδίας επισκεφθήκαμε  την Ελλάδα”. Εκτός των άλλων δραστηριοτήτων που ανέπτυξαν στις συναντήσεις τους με Έλληνες συναδέλφους τους επισκέφθηκαν την Βεργίνα. Μετά την ξενάγηση, δύο άτομα της αποστολής, που είχαν διαφορετική ιδέα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, «…με πλησίασαν το βράδυ στο φαγητό και μου είπαν ότι μετά από όσα είδαν, άλλαξαν γνώμη»!

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΠαΔΕΕ, Πήτερ Κατσαμπάνης, επεσήμανε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι αλλεπάλληλες Κυβερνήσεις της Αυστραλίας τα τελευταία 6 χρόνια δεν αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία». «Οι βουλευτές και στην Κοινοπολιτειακή Βουλή και στις Πολιτειακές, επί δεκαετίες έχουν δημιουργήσει το ανάλογο κλίμα και συνεχίζουν να ενημερώνουν τους νέους συναδέλφους τους, γι αυτό και η πολιτική της Αυστραλίας σ΄ αυτό το ζήτημα δεν έχει αλλάξει. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.  Δεν το φωνάζουμε, γιατί η διπλωματία δεν γίνεται με το χωνί, αλλά το συνεχίζουμε και ο αγώνας δεν θα σταματήσει».

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ βουλευτής Νιου Χάμσάιρ των ΗΠΑ, Θωμάς Κατσιαντώνης/ΦΩΤΟ panhellenicpost.com