Τούρκοι αστυνομικοί περικύκλωσαν την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ

Περισσότεροι από 7.000 ένοπλοι Τούρκοι αστυνομικοί περικύκλωσαν στις 23.00 το βράδυ του Σαββάτου με τεθωρακισμένα οχήματα την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στα Άδανα, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, η οποία χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, σε φωτογραφίες που βγήκαν στη δημοσιότητα, φαίνονται οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα, ενώ άλλες εικόνες δείχνουν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης να έχουν αποκλείσει τη στρατιωτική βάση. Στο σημείο έχουν μεταβεί και κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet  αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας μετέβησαν στη βάση, καθώς υπήρξε πληροφόρηση για σχεδιασμό νέας απόπειρας πραξικοπήματος.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Hurriyet, ο κυβερνήτης των Αδάνων ενημερώθηκε κεντρικά και κάλεσε τον επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας ζητώντας του να ανακληθούν άπαντες. Έτσι ο επικεφαλής της αστυνομίας κήρυξε συναγερμό. Στη βάση απαγορεύτηκε η είσοδος και η έξοδος αξιωματικών και στρατιωτών.

Ο Τούρκος υπουργός Ομέρ Τσελίκ, αρμόδιος για τα θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός δηλώνοντας μέσω ανάρτησής του στο Twitter ότι η αστυνομική επιχείρηση στη βάση Ιντσιρλίκ αποτελεί «επιθεώρηση ασφάλειας» και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

image (5)

 

 

 

 

 

 

Έξω από τη βάση έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί διαδηλωτές-υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι ζητούν το οριστικό κλείσιμο της βάσης. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν επιτρέπουν στους συγκεντρωμένους να προσεγγίσουν την αεροπορική βάση.

Εκτός από τις αποστολές του διεθνούς συνασπισμού, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο στη Συρία, η τουρκική αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ χρησιμοποιείται και από το ΝΑΤΟ. Τουρκικά, αμερικανικά, βρετανικά και γερμανικά μαχητικά έχουν αναπτυχθεί στη βάση καθώς και σαουδαραβικά F-16.

Υπενθυμίζεται ότι για τη σημασία της βάσης Ιντσιρλίκ είχαν συζητήσει στις 20 Ιουλίου ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ας Κάρτερ και ο Τούρκος ομόλογός του Φικρί Ισίκ.

Η βάση βρίσκεται εκτός λειτουργίας από την Παρασκευή 15 Ιουλίου, ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Πηγή: Zougla.gr