«Δεύτερη» μετανάστευση για 10.000 Έλληνες που ζούσαν στην Αυστραλία

Σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη και άλλους παράγοντες είχε κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών επίσκεψής του στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης. Την πρώτη εβδομάδα της επίσκεψής του μίλησε σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, στην ελληνική Βουλή, ενώ συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς και με τον υφυπουργό Παιδείας, κ. Θ. Πελεγρίνη.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε στην Κοινότητα και τις δραστηριότητές της, αλλά και σε θέματα που αφορούν την ομογένεια, όπως εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, ψήφο ομογενών και επενδύσεις.

PAPASTERGIADIS

Συνάντηση του Βασίλη Παπαστεργιάδη με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες της διασποράς και κυρίως της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης;

– Οι δυναμικές της Ελληνικής Κοινότητας είναι πολύ πιο περίπλοκες από πριν, καθώς αποτελείται κυρίως από τη δεύτερη και την τρίτη γενιά, ενώ παρατηρείται και αύξηση των μικτών γάμων. Ως εκ τούτου, για εμάς είναι μια μεγάλη πρόκληση για το πώς μπορούμε να προσελκύσουμε τα άτομα αυτά να συμμετάσχουν στην ιστορική Κοινότητά μας. Η προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού στο πλαίσιο μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.

Η καλύτερη στελέχωση του Προξενείου μας στη Μελβούρνη, έτσι ώστε να εξυπηρετείται αποτελεσματικότερα ο Ελληνισμός και ιδιαίτερα τώρα με την αύξηση των Ελλήνων πολιτών που λόγω της κρίσης έχουν μετακινηθεί στη Μελβούρνη, είναι επίσης ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

Επίσης, η ταλαιπωρία των ομογενών με τις συνεχείς αλλαγές στα φορολογικά στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα χωρίς να έχουν λόγο σε αυτό, καθώς δεν έχει ακόμα δοθεί λύση στο θέμα της ψήφου των ομογενών.

Η ανύπαρκτη εκπροσώπηση του Ελληνισμού της διασποράς και ιδιαίτερα μετά την προβληματική σύσταση και λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), το οποίο έχει πλέον απενεργοποιηθεί.

Μετά το 2010, αρκετοί Έλληνες από τη μητέρα πατρίδα λόγω της κρίσης μετανάστευσαν στην Αυστραλία. Μπορούμε να πούμε ότι η επιλογή τους αυτή αποτέλεσε ένα θετικό βήμα στη ζωή τους καθώς μπόρεσαν να βρουν δουλειά και να αποκατασταθούν;

– Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, δηλαδή, είναι πρώην κάτοικοι της Αυστραλίας που είχαν επιστρέψει και ζούσαν στην Ελλάδα. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους πρώην κατοίκους επέστρεψαν με τις οικογένειές τους (νέο ρεύμα μετανάστευσης) – περίπου 10.000.

Παράλληλα, η μετακίνηση ενός άλλου μικρότερου ποσοστού βασίζεται στις ικανότητες και τις γνώσεις τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οικογένειες που μετανάστευσαν πρόσφατα, αναφέρουν ως λόγο το μέλλον των παιδιών τους και την αντίληψη ότι η Αυστραλία προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας, περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης κ.λπ.

«Αντέχει» η οικονομία της Αυστραλίας κι άλλους μετανάστες;

– Η μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας τα τελευταία 15 χρόνια επικεντρώνεται στην προσέλκυση ειδικευμένων μεταναστών σε περιοχές και τομείς όπου υπάρχει έλλειψη. Έτσι, δέχεται συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών με στόχο την αντιμετώπιση των αναγκών αυτών και αναπροσαρμόζεται ετησίως.

Η αυστραλιανή οικονομία, όπως πολλές άλλες οικονομίες, αλληλεξαρτάται από τις οικονομίες χωρών της περιοχής και οι οποιεσδήποτε μελλοντικές εξελίξεις είναι αδύνατον να προβλεφθούν με ευκολία. Η Αυστραλία είναι μια από τις λίγες χώρες που δεν έχει επηρεαστεί ακόμα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά παρ’ όλα αυτά μπορεί να παρατηρήσει κανείς μια συγκράτηση στις επενδύσεις και γενικά στην οικονομική δραστηριότητα. Από τις εξελίξεις αυτές επηρεάζεται όπως είναι επόμενο και ο ετήσιος αριθμός μεταναστών που δέχεται η Αυστραλία.

Μπορείτε να αναφερθείτε στις δραστηριότητες της Κοινότητας;

– Σήμερα, οι δραστηριότητες της Κοινότητάς μας, που ιδρύθηκε το 1897, εστιάζονται κυρίως στο χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, και μετά την ανέγερση του νέου 15ώροφου κτιρίου μας στο κέντρο της Μελβούρνης και στη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού. Λειτουργούμε επίσης, σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και πέντε εκκλησίες, μία από τις οποίες, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, είναι η αρχαιότερη ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Μελβούρνη και η δεύτερη αρχαιότερη στην Αυστραλία – ιδρύθηκε το 1900.

Στο χώρο της εκπαίδευσης, η Κοινότητά μας λειτουργεί Σχολεία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού με περισσότερους από 1.200 μαθητές και το ημερήσιο Κολλέγιο Alphington Grammar School, με 800 μαθητές.

Επίσης, για την αντιμετώπιση των αναγκών των νέων Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία, η Κοινότητά μας ίδρυσε, πριν τρία χρόνια, δύο ειδικά σχολεία, με πολύ χαμηλά δίδακτρα, για παιδιά που έχουν ως μητρική τους γλώσσα την Ελληνική.

Παράλληλα, λειτουργούμε και ειδικά τμήματα διδασκαλίας της ελληνικής και της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες, στα οποία φοιτούν όχι μόνο ελληνικής καταγωγής άτομα, αλλά και άτομα από άλλες εθνικότητες.

Τα τελευταία έξι χρόνια σχεδιάσαμε και προσφέρουμε δωρεάν σειρά εβδομαδιαίων Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, με διαλέξεις που παρουσιάζουν Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί από την Αυστραλία και το εξωτερικό, και τα οποία παρακολουθούν πάνω από 150 με 200 άτομα κάθε φορά.

Με τον τρόπο αυτό, η Κοινότητά μας έχει αναδειχθεί στο μεγαλύτερο φορέα διδασκαλίας και προώθησης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην Αυστραλία.

Στο χώρο του πολιτισμού, η Κοινότητά μας διοργανώνει τα τελευταία 30 χρόνια το Φεστιβάλ της οδού Lonsdale, στο χώρο της ιστορικής ελληνικής περιοχής της Μελβούρνης, τις εκδηλώσεις του οποίου παρακολουθούν πάνω από 150.000 άτομα. Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ παρευρίσκεται σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας, ενώ παρελαύνουν οι καλύτεροι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την ομογένεια.

Με το Φεστιβάλ Συγγραφέων παρουσιάζουμε στο κοινό την ελληνική λογοτεχνία, ενώ με το Φεστιβάλ «Γεύσεις της Ελλάδας», ό,τι καλύτερο έχει να δείξει η ελληνική κουζίνα.

Αποκορύφωμα του πολιτιστικού προγράμματος της Κοινότητάς μας είναι το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου που διοργανώνεται κάθε χρόνο. Μέσα σε δύο εβδομάδες παρουσιάζονται ορισμένες από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες και η ανταπόκριση που έχει από το αυστραλιανό κοινό είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Τι συζητήσατε στις επαφές που είχατε με στελέχη της κυβέρνησης; Τι αποκομίσατε από αυτές τις συναντήσεις;

– Είχαμε σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη και άλλους παράγοντες, όπως με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, και με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Θ. Πελεγρίνη, στους οποίους θέσαμε ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις της ομογένειας με την Ελλάδα, κυρίως εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα και στη βάση της σύσφιξης και συνεχούς ανανέωσης των σχέσεων της ελληνικής παροικίας και κυρίως των νέων, με την πατρίδα.

Παράλληλα, συζητήσαμε για θέματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα-επενδυτικότητα στη βάση της προοπτικής επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και σ’ αυτήν των επιτυχημένων πρακτικών προσέλκυσης επενδύσεων στην Αυστραλία, ως πρότυπο δημιουργίας αντίστοιχων πρακτικών και στην Ελλάδα.

Στην ομιλία μου σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, στην Ελληνική Βουλή, έγινε ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Κοινότητάς μας και αναφορά σε θέματα που αφορούν την ομογένεια, όπως εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, ψήφο ομογενών, επενδύσεις και προγράμματα φιλοξενίας μαθητών.

Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι όλοι οι συνομιλητές μας εντυπωσιάσθηκαν από τις δραστηριότητες της Κοινότητάς μας και αντιμετώπισαν με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον τις προτάσεις μας, και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον και να τεθούν υπ’ όψιν των αρμόδιων φορέων για την υλοποίησή τους.

Και μια τελευταία ερώτηση… Ποια είναι η άποψή σας για το ΣΑΕ;

– Δυστυχώς, το ΣΑΕ απέτυχε να αναδειχθεί σε πραγματικό αντιπροσωπευτικό θεσμό της ελληνικής διασποράς. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν άλλα επιτυχημένα τέτοια μοντέλα άλλων εθνικοτήτων, από τα οποία θα πρέπει να παραδειγματιστούμε και να τα χρησιμοποιήσουμε, αλλά υπάρχει ανάγκη για διαβούλευση με τις κυριότερες οργανώσεις της διασποράς (εκείνες που έχουν μεγάλη εμπειρία στην προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού).

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της ποιες οργανώσεις έχουν ενεργή σχέση και επίδραση με τις αντίστοιχες τοπικές κυβερνήσεις τους. Εμείς, ως οργάνωση προετοιμάζουμε επί του παρόντος μια συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα αυτό.