Καίγεται για 3η ημέρα η Εύβοια -Στάχτη 20.000 στρέμματα δάσους

Εύβοια.- Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες που δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας προκειμένου να τιθασεύσουν το πύρινο μέτωπο στην Βόρεια Εύβοια, που έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Εν τω μεταξύ προς ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης – που συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας -χωρίς όμως τη συνδρομή των εναέριων – έφτασαν τα μεσάνυχτα στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέρυ μποτ από την Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία με τρεις νταλίκες και συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν προς τη φωτιά, προκειμένου να ξεκινήσουν την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.

ÖÙÔÉÁ ÓÔÇÍ ÂÏÑÅÉÏ ÅÕÂÏÉÁ-ËÉÌÍÇ ÅÕÂÏÉÁÓ (ICONPRESS/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÍÔÏÕÍÔÏÕÌÇÓ)

Έτοιμοι για εκκένωση

Πλέον, το πύρινο μέτωπο έχει ξεπεράσει τα 22 χιλιόμετρα και οι φλόγες καταστρέφουν τα πάντα στο διάβα τους με την περιοχή να θυμίζει κρανίου τόπος.

Ηδη οι κάτοικοι βρίσκονται σε ετοιμότητα και στο λιμάνι της Λίμνης έχει δέσει το «Καπετάν Αριστείδης» από την Αιδηψό για να επιβιβαστούν οι κάτοικοι σε περίπτωση εκκένωσης του χωριού, ενώ υπάρχουν και πολλά ασθενοφόρα.

Όπως έγινε γνωστό, εκκενώθηκε και η Μονή στην περιοχή, ενώ οι μοναχές είναι καλά στην υγεία τους.

Την κατάσβεση της φωτιάς δυσκολεύει η παραγωγή ρητίνης στην περιοχή. Mέχρι στιγμής έχουν καεί εξοχικές κατοικίες, αποθήκες και μία ξενοδοχειακή μονάδα.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν: 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 7 χωματουργικά μηχανήματα.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, των Δήμων και όλων των αρχών, καθώς και της κρατικής μηχανής θεωρείται από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα.

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου που από το πρωί της Κυριακής βρίσκεται στην περιοχή. Όπως ενημέρωσε θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

Σήμερα, Δευτέρα, στη Λίμνη Ευβοίας θα φτάσει και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

«Με τη μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων πυρόσβεσης και βοηθούντος των ανέμων, η κωμόπολη της Λίμνης δεν κινδυνεύει» δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξηγώντας πως σύμφωνα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές. Αναφερόμενος στον κίνδυνο αναζωπύρωσης σημείωσε ότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής θα είναι σε επιφυλακή τις επόμενες ημέρες ώστε να αποφευχθεί.

Φωτογραφίες: ΙCONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

πηγή:iefimerida.gr