Στην Ολομέλεια της Βουλής στις 28 Αυγούστου το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση

Αθήνα.- Στις 28 Αυγούστου θα συζητηθεί  στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή μετατροπή των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού σε δίγλωσσα, με λειτουργία που θα ορίζουν διακρατικές συμφωνίες, την διεύρυνση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μαθητικών καταστάσεων, myschool, και την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων πρόσληψης εκπαιδευτικών στα σχολεία αυτά.

Υπενθυμίζεται, ότι στο σχέδιο νόμου, η επεξεργασία του οποίου ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, έχει περιληφθεί και τροπολογία, που ρυθμίζει θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης, φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών.

Ικανοποιημένος από τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος τη χαρακτήρισε «ουσιαστική» ενώ υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, ο υπουργός σημείωσε ότι τα παιδιά των Ελλήνων στο εξωτερικό έχουν δικαίωμα στην ελληνομάθεια και επιβάλλεται να μείνουν κοντά και στην ελληνική τους ταυτότητα, αλλά και ενταγμένα στο περιβάλλον στο οποίο ζουν.

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης, τόνισε ότι τα δίγλωσσα σχολεία είναι επιλογή της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα συνέχεια των βημάτων που είχαν γίνει στο παρελθόν, ανταποκρινόμενα στην οικεία βούληση των ανθρώπων που ζουν στο εξωτερικό. «Όπου θέλουν μονόγλωσσα, θα παραμείνουν», είπε, επισημαίνοντας ότι η βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι να «μπει μια τάξη». Πρόσθεσε, δε, ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση γιατί πρόκειται για ένα θέμα «εθνικής εμβέλειας».

Εκ μέρους της αντιπολίτευσης, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση ανέφερε ότι δεν υπάρχουν εκσυγχρονιστικά στοιχεία, πέραν εκείνων που έχουν διατηρηθεί από το νόμο Διαμαντοπούλου. Επίσης, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Κώστας Ζουράρις, επεσήμανε την ανάγκη επικαιροποίησης των σχολικών εγχειριδίων στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, ενώ η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, από την Ένωση Κεντρώων, τόνισε τη σημασία να εξασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση των σχολείων στο εξωτερικό.