Δεν θα έλειπαν οι Έλληνες απόδημοι και ομογενείς από την Ολυμπιάδα του Ρίο!

Πριν από περίπου 28 χρόνια, παράγοντες της Ελλάδας άρχιζαν να «χτίζουν» το ελληνικό αθλητικό όνειρο. Επωφελούμενοι από τις γεωπολιτικές εξελίξεις άλλων χωρών βρήκαν ελληνικές ρίζες και… παρακλάδια σε ταλαντούχους νεαρούς αθλητές και εν μια νυκτί τούς έδωσαν υπηκοότητα. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κρίσης αλλά και κάποιων προέδρων ομοσπονδιών, βλέπουμε το ίδιο… έργο από την ανάποδη πλευρά. Ελληνες αθλητές και αθλήτριες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να συνεχίσουν να ασχολούνται με αυτό που αγαπάνε. Στο Ρίο, 13 θα είναι οι ελληνικής καταγωγής αθλητές που θα αγωνιστούν με «δανεική» σημαία. Κάποιοι από αυτούς μετοίκησαν για προσωπικούς λόγους και άλλοι γεννήθηκαν στις νέες πατρίδες τους.

Ενδιαφέρουσα ιστορία έχουν οι αδελφές Αλεξανδρή. Οι τρίδυμες 18χρονες από τον Βόλο, η Ειρήνη-Μαρίνα, η Αννα-Μαρία και η Βασιλική, αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στην Αυστρία, διότι, όπως υποστήριξαν, η ομοσπονδία πραγματοποιούσε μεροληπτικές κλήσεις στην εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης. Μία προπονήτρια αναγνώρισε το ταλέντο τους και αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο για να πραγματοποιηθεί η μεταγραφή. Στην Αυστρία μένουν σε αθλητικό κέντρο όπου υπάρχει και σχολείο και προετοιμάστηκαν σε άριστες συνθήκες.

Στη νέα τους χώρα ήδη έχουν προσφέρει το ασημένιο μετάλλιο από τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Αθλημάτων του Μπακού (2015) και στο Ρίο θα βρεθούν αντιμέτωπες και με το ελληνικό ντουέτο. Στην ολυμπιακή πισίνα θα μπουν η Ειρήνη-Μαρίνα και η Αννα-Μαρία (η Βασιλική είναι αναπληρωματική), ενώ οι γονείς τους θα τις παρακολουθούν από την τηλεόραση στον Βόλο. «Στο Ρίο θα είμαστε οι μικρότερες αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης. Εχουμε υπομονή και τον χρόνο σύμμαχο για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε», δήλωσε στην «Καθημερινή» η Αννα-Μαρία.

Μία θέση στο ολυμπιακό βάθρο θα διεκδικήσει η Αρτεμη Γκαβέζου – Κάστρο με την ομάδα ανσάμπλ της Ισπανίας. Η όμορφη αθλήτρια από τη Θεσσαλονίκη εκπροσώπησε την Ελλάδα σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά, στο ατομικό, αλλά πήγε στη χώρα της μητέρας της για σπουδές και από το 2013 αποτελεί μέλος της «φούριας ρόχας». Αυτή η ομάδα έχει κατακτήσει δύο χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα σε ευρωπαϊκά και πολλές διακρίσεις σε παγκόσμια κύπελλα.

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση και της Αφροδίτης Ζέγκερς. Οσοι ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα σίγουρα θυμούνται μια όμορφη ξανθιά πιτσιρίκα που πρωταγωνιστούσε. Ηταν η Αφροδίτη Κυρανάκου. Η ελληνική ομοσπονδία, όμως, όπως μας είπε, δεν τη στήριξε και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα που αγαπάει για την Ολλανδία. «Οι συνθήκες ήταν απογοητευτικές. Εδώ τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Σε στηρίζουν άριστοι τεχνικοί και επιστήμονες, ενώ ο πρόεδρος, ο οποίος υπήρξε πετυχημένος ιστιοπλόος, βρίσκεται συνεχώς δίπλα από τους αθλητές», μας είπε. Στο Ρίο μαζί με την Αναλούς Βανβέιν θα αγωνιστούν στην κατηγορία 470.

Στο Ρίο θα αγωνιστούν και οι Σιδέρης Τασιάδης (κανό σλάλομ, Γερμανία), Θανάσης Κοκκινάκης (τένις, Αυστραλία), Λία Γιανίτσας (πόλο, Αυστραλία), Ζοσέφ Πολοσιφάκης (ξιφασκία, Καναδάς), Ντόνα Νακάλις (μοντέρνο πένταθλο, Καναδάς), Κώστας Λουλούδης (κωπηλασία, Μεγάλη Βρετανία), Ελεν Μαρούλις (πάλη, ΗΠΑ), Δημήτρης Χονδροκούκης (στίβος, Κύπρος), Αντώνης Μαρτασίδης (άρση βαρών, Κύπρος).

 

Πηγή:Καθημερινή