Τεράστια διαπραγματευτική δύναμη έχει στα χέρια του ο ομογενής πολιτικός Νίκος Ξενοφών

Μελβούρνη.- Από εκπροσώπους όλων των πλευρών του πολιτικού φάσματος θα αποτελείται η νέα Γερουσία της Αυστραλίας, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι εκτός από τους γερουσιαστές του κόμματος των Πρασίνων -εννέα στο σύνολό τους- που θεωρούνται οι «αριστεροί» της πολιτικής σκηνής της χώρας, στη Γερουσία εισέρχονται τέσσερις γερουσιαστές του ακροδεξιού κόμματος One Nation.

Ενώ θεωρείτο σχεδόν σίγουρο ότι το κόμμα του ομογενή Νίκου Ξενοφώντα, θα κατάφερνε να εκλέξει τέσσερις γερουσιαστές, τελικά o συνολικός αριθμός των εκπροσώπων του NXT Team στην Άνω Βουλή θα είναι τρεις.

Παρά ταύτα, οι θέσεις τόσο του κόμματος του Νίκου Ξενοφώντα όσο και του κόμματος One Nation για την επιβολή δασμών σε εισαγωγές και απομάκρυνση της χώρας από το ελεύθερο εμπόριο, είναι πολύ πιθανόν να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό Malcolm Turnbull να αλλάξει ακόμα και την πολιτική του στο συγκεκριμένο τομέα. Hanson και Ξενοφών έχουν πλέον στα χέρια τους τεράστια διαπραγματευτική δύναμη και τα ανταλλάγματα που θα ζητήσουν, όπως και οι προτεραιότητές τους είναι σίγουρο ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της πολιτικής του Συνασπισμού.

Ο ανεξάρτητος ραδιοσχολιαστής από τη Βικτώρια Derryn Hinch, η επίσης ανεξάρτητη γερουσιαστής Jacqui Lambie, καθώς ο γερουσιαστής του κόμματος Family First και ο David Leyonhjelm από το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, είναι τα υπόλοιπα πρόσωπα που θα επανδρώσουν την Άνω Βουλή.

Με τον Συνασπισμό να συγκεντρώνει μόνο 30 έδρες στην Γερουσία, το Εργατικό 26 και τα μικρά κόμματα 11 συνολικά έδρες, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μία ιδιόμορφη και δύσκολη κατάσταση -ιδιαίτερα μετά την εκλογή των τεσσάρων γερουσιαστών του κόμματος One Nation με τους οποίους θα πρέπει να διαπραγματευθεί- όταν θα θέλει να «περάσει» κάποιο νομοσχέδιο.