Περιοδικό από τον Εκδοτικό Οίκο της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας

Μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΕΛΠΙΣ, το οποίο εκδίδει δίγλωσσα ο Εκδοτικός Οίκος της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας και απευθύνεται έτσι τόσο στον Έλληνα όσο και στον Ρουμάνο αναγνώστη. Ξεφυλλίστε το σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα : http://www.uniunea-elena.ro/Storage/ART1749/Magazine.htm .

Οι τυχεροί που θα έχουν στο χέρι τους την έντυπη μορφή, εκτός του εξαιρετικού πλούσιου περιεχόμενου του, θα χαρούν και την ελκυστική γραφή του.

Το περιοδικό ΕΛΠΙΣ είναι δεμένο με την ιστορία της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας, σχεδόν από την αρχή της ίδρυσής της.

Εκδόθηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 1993 υπό την μορφή μιας οχτασέλιδης εφημερίδας με μηναία έκδοση, από μια ομάδα τεσσάρων ανθρώπων μόνο και με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του ρουμάνικου κράτους. Εμφανίζεται στην μορφή αυτή μέχρι το Δεκέμβριο του 1997 όταν, για πρώτη φορά, εκδίδεται ως περιοδικό με μηναία ή τριμηνιαία έκδοση.

Ο σημερινός αρχισυντάκτης του περιοδικού είναι η κυρία Μαριάννα Αλέκου, την μετάφραση την υποστηρίζει η κυρία Λεμονιά Κιριάκ Γουσοπούλου, το ντιζάιν η κυρία Θεοδώρα Αβραμίδη, το φωτογραφικό υλικό , ο κύριος Πάουλ Πασκουλέτε και μόνιμοι ανταποκριτές-εθελοντές- είναι η Γκαμπριέλα Παπαευθυμίου και η Άντζελα Μπράτσου από την Αθήνα και ο Απόστολος Πατελάκης από την Θεσσαλονίκη. Η προσεχτική επίβλεψη του Πρόεδρου της Ένωσης, του κυρίου Δράγκος Γκαμπριέλ Ζησόπολ, είναι καθοριστική.

Το περιοδικό προσφέρει μια ζωντανή εικόνα του σημερινού αλλά και του παλαιού ενδιαφέροντος Ελληνικού μικρόκοσμου της Ρουμανίας, από πολιτιστική, οικονομική, και πολιτική άποψη. Η Πατρίδα είναι παρούσα με ό, τι πιο σημαντικό συμβαίνει εκεί, αλλά και σε ολόκληρη την Διασπορά της.

Όλοι που γράφουν στο περιοδικό συμμερίζονται την ιδέα της προώθησης, ανάπτυξης και έκφρασης της εθνικής, πολιτιστικής, γλωσσολογικής και θρησκευτικής ταυτότητας της Ελληνικής μειονότητας της Ρουμανίας. Η ύλη του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας. Αναπτύσσει θέματα που έχουν σχεδόν μονιμότητα και με τίτλους όπως Από την ζωή των κοινοτήτων, Εκδηλώσεις, Νέα από την Ρουμανία, Νέα από την Ελλάδα και την Ελληνική Διασπορά, Εισαγωγή στην Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία, Από την ατζέντα του Βουλευτού της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας- Δρ. Δ. Γ. Ζησόπολ, κ.τλ.

Καλή ανάγνωση!

Για την Ελληνική Ένωση της Ρουμανίας,

Άντζελα Μπράτσου