Δυστυχώς, ούτε βήμα πίσω το Northcote High School για το μάθημα ελληνικών

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ*

Λίγες είναι πλέον οι ελπίδες για αλλαγή της απόφασης του Northcote High School (NHS) όσον αφορά την απόφαση της διεύθυνσής του να διακόψει τη διδασκαλία του μαθήματος των Ελληνικών, μετά και τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας. Γονείς συναντήθηκαν με την διευθύντρια, Kate Morris, και την υποδιευθύντρια του σχολείου, Gabby Ostrognay, οι οποίες και παρουσίασαν τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για σταδιακή κατάργηση της ελληνικής.

Το ΝΗS φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασής του από την επόμενη χρονιά, ενώ τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ποιες γλώσσες θα προσφέρονται το 2017.

Συναντήσεις και συζητήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της Βικτώριας θα έχουν σύντομα στελέχη της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης. Η επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε η Κοινότητα προς το NHS με την υπογραφή της Συμβούλου Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου της Μελβούρνης, Γεωργίας Νικολαΐδου, είχε μεγάλο αντίκτυπο στο θέμα, το οποίο απασχόλησε και την εφημερίδα “The Age” με σχετικό δημοσίευμα πριν λίγες μέρες.

Το ζήτημα απασχόλησε και τον ομοσπονδιακό βουλευτή Batman, David Feeney, o οποίος συναντήθηκε με Έλληνες και Ιταλούς γονείς μαθητών και δασκάλους, όπως και με τη διεύθυνση του σχολείου, αναζητώντας και ο ίδιος τους λόγους που οδήγησαν στη δυσάρεστη αυτή απόφαση του ιδρύματος.

Το σχολείο, όντως παραδέχεται ότι κακώς δεν προηγήθηκε συζήτηση, ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος για να αποσύρει την απόφασή του για τη διακοπή της διδασκαλίας της ελληνικής και ιταλικής γλώσσας. Σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει και το σχολικό συμβούλιο για το θέμα και αξίζει να σημειωθεί ότι αν και γονείς ζήτησαν να λάβουν μέρος στην συνεδρίαση, το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό από την διεύθυνση.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ NORTHCOTE

Το σχολείο πιστεύει ότι η τοπική κοινότητα αλλάζει και αυτό είναι ένα σύνθετο ζήτημα. Παραδέχεται ότι είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η διδασκαλία και των τεσσάρων γλωσσών μέχρι και το Year 12. Σύμφωνα με το σχολείο, “επιθυμία του είναι να συνεχιστεί η εκμάθηση ξένων γλωσσών από το Year 7 ώς το Year 12, με καλά ποσοστά συμμετοχής και στις τέσσερις χρονιές. Αυτό δεν υπάρχει επί του παρόντος σε καμία από τις τέσσερις γλώσσες που διδάσκονται”.

Επιπλέον, το δημόσιο σχολείο του Νorthcote είναι πλέον “σχολείο της γειτονιάς” (“neighborhood school”) και όχι “περιφερειακό” (“district school”). Δηλαδή, το σχολείο δεν προορίζεται και, άρα, δεν υποχρεώνεται, να διδάσκει ειδικά μαθήματα (όπως είναι οι ξένες γλώσσες), ενώ ένα περιφερειακό εξυπηρετεί ειδικό σκοπό και η λειτουργία του σχετίζεται με εκείνη των τοπικών δημόσιων εκπαιδευτικών κέντρων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι, στο Northcote δεν μπορούν πλέον να φοιτούν μαθητές εκτός της περιοχής και έτσι δεν μπορούν να υπάρχουν αξιώσεις όσον αφορά το πρόγραμμα των γλωσσικών σπουδών.

Αν και η διεύθυνση του σχολείου αναφέρεται συχνά στις εθνοτικές κοινότητες και τις γλώσσες που ομιλούνται στην ευρύτερη περιοχή του Νorthcote, ωστόσο δεν έχει παρουσιάσει ατράνταχτα στοιχεία για να δικαιολογήσει την απόφασή του. Όταν η διευθύντρια ρωτήθηκε γιατί θα συνεχιστεί η εκμάθησης της γαλλικής, απάντησε ότι το σχολείο επιθυμεί να επικεντρωθεί στις γλώσσες που παρέχουν “διαπολιτισμική μάθηση” και στις “κοινοτικές γλώσσες”.

Σήμερα για να διδαχθεί κάποια ξένη γλώσσα στο σχολείο, θα πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε τάξη τουλάχιστον 25 μαθητές Στο Year 7 αυτής της χρονιάς υπάρχει μόνο ένα τμήμα ελληνικής και 2-3 τμήματα ιταλικής. Άρα, τα ποσοστά συμμετοχής μειώνονται κάθε χρόνο και έτσι είναι δύσκολο να διατεθούν πόροι για τη συνέχιση της διδασκαλίας των γλωσσών αυτών σε επίπεδο VCE. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα σπουδών για το 2017. Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο, οι μαθητές θα κληθούν να επιλέξουν μια από τις γλώσσες που επιθυμούν να διδαχθούν. Μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε αν το σχολείο θα προσφέρει 3 ή 4 γλώσσες.

Η απόφαση έχει να κάνει με την επιθυμία του σχολείου “να έχει πιο διευρυμένους ορίζοντες και εκεί θα δαπανήσει χρήματα”. Θέλει να δημιουργήσει “ένα πρόγραμμα σπουδών που θα αφορά όλους τους μαθητές και όχι μόνο μια μειοψηφία”. Αναφέρει ότι πρόκειται να θυσιαστεί η διδασκαλία των γλωσσών για να προσφέρει νέα μαθήματα, όπως εφαρμογών πληροφορικής υπολογιστών, αρχαίας ιστορίας, δημοσιογραφίας και άλλων εφαρμοσμένων επιστημών που δεν προσφέρονται σήμερα.

Το νέο πρόγραμμα και η αξιολόγησή του -στο οποίο και οι δάσκαλοι έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν-, δεν θα βασίζεται αυστηρά στα δεδομένα ή τη διαβούλευση με τους πολίτες. Σήμερα, στην Βικτώρια τα περισσότερα γυμνάσια προσφέρουν 1-2 γλώσσες και υπάρχουν μόνο 7 σχολεία που προσφέρουν 4 γλώσσες.

“H ΕΛΛΗΝΙKH ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ”

Εξηγήσεις από τη διεύθυνση του σχολείου ζήτησε ο ομοσπονδιακός βουλευτής Batman, David Feeney. “Kαι οι δύο γλώσσες και, ειδικότερα, η ελληνική, είναι γλώσσες που συνδέονται στενά με την τοπική κοινωνία του Northcote και είναι γλώσσες ζωντανές που ομιλούνται και σήμερα. Γι’ αυτό και ζήτησα εξηγήσεις από το σχολείο”.

Ο βουλευτής είπε ότι η απόφαση δεν έχει να κάνει με οικονομικά ζητήματα και ούτε με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής. “Το σχολείο αποφάσισε να διδάσκονται σε αυτό μία ευρωπαϊκή (η γαλλική) και μια ασιατική γλώσσα (η κινεζική) και θα πορευτεί με αυτές μελλοντικά”.

Είπε ότι από την πλευρά του θα συνεχίσει να πιέζει το σχολείο να καθίσει στο τραπέζι για μια κουβέντα με τους γονείς. Ερωτώμενος αν το θέμα θα έχει και πολιτικό κόστος για τον ίδιο, είπε ότι δεν φοβάται κάτι τέτοιο, αφού η απόφαση για διακοπή διδασκαλίας της ελληνικής είναι απόφαση του ίδιου του σχολείου και όχι πολιτική.

*Πηγή:Neoskosmos.com