Στο ράφι τα σοβαρά θέματα της Ομογένειας Ι.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πολλά είναι τα ανοικτά (και σοβαρά) θέματα που απασχολούν την Ομογένεια στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Στην κορυφή της μακριάς λίστας είναι τοποθετημένο το χρονίζον ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων. Η Συνταγματική πρόνοια για την διευκόλυνση των Αποδήμων να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους (είτε με κάλπη είτε με επιστολή, είτε με όποιον άλλο πρόσφορο τρόπο) σκοντάφτει πάνω σε ψηφοθηρικούς υπολογισμούς των κομμάτων που μετρούν τι θα κερδίσουν και τι θα χάσουν σε ψήφους.

Προπέτασμα καπνού, για να κρύψουν την αλήθεια, είναι τα προβαλλόμενα περί δήθεν ανάγκης πρότερης απογραφής των Ομογενών, όπως και τα «επεξεργαζόμενα» σχέδια για ανάδειξη ομογενών βουλευτών ή γερουσιαστών, η κατάτμηση της ομογένειας σε «περιφέρειες» και η συνακόλουθη ανεπιθύμητη διαίρεσή της, την ώρα που επιτακτική προβάλλει η ανάγκη ενότητας του ελληνισμού. Το ίδιο παρελκυστική είναι και  η «μελέτη» μοντέλων άλλων κρατών, που δεν έχουν σχέση με την ιδιάζουσα περίπτωση της ελληνικής μεταναστευτικής ιστορίας.

Παρά τα κατά καιρούς λεγόμενα από επίσημα χείλη ότι συντάσσονται σχέδια, μελέτες κλπ. και ότι  γίνονται συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων, το θέμα λιμνάζει χρόνια τώρα στα συρτάρια του υπουργείου Εσωτερικών. Η μόνη φορά που έφτασε κοντά στην υλοποίησή του, ήταν το 2009 όταν η τότε κυβέρνηση Καραμανλή κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σύσσωμη η τότε αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, κ.α.) αρνήθηκαν προσχηματικά να το ψηφίσουν (ζητούσαν επιστολική ψήφο κλπ.)  και  το θέμα παραπέμφθηκε στις ελληνικές Καλένδες. Από κει το ξεκρέμασε πάλι η Νέα Δημοκρατία καταθέτοντας το 2016 εκ νέου νομοσχέδιο που προβλέπει την ψήφο των Αποδήμων με κάλπη. Παρά το ότι έχουν περάσει κοντά πέντε μήνες από την κατάθεσή του, το προεδρείο της Βουλής αρνείται να το φέρει προς συζήτηση- όπου, όμως, με βάση τις επίσημες δηλώσεις των κομμάτων- προεξοφλείται η καταψήφισή του από την Κυβέρνηση, τους συνεργαζόμενους ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ, με αδιευκρίνιστη τη στάση που τελικά θα υιοθετήσει η Ένωση Κεντρώων.

Αυτό παρά και το γεγονός ότι πρόσφατα η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) που συνεδρίασε στην Αθήνα, διακήρυξε δια του Προέδρου της,  Θωμά Κατσιαντώνη, ότι επιθυμεί την ΑΜΕΣΗ ψήφιση του νομοσχεδίου με ψήφο των αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων στις κάλπες και αργότερα μελετάται όποιο άλλο σχέδιο.

Το άλλο μεγάλο θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2010, είναι η επανασύσταση (;) του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).  Η εξάχρονη αδράνειά του το έχει ουσιαστικά καταργήσει ενώ δύο-τρεις Περιφέρειες που συνεχίζουν να παράγουν κάποιο έργο (Ωκεανία, Νότιος Αμερική, Χώρες της Μαύρης Θάλασσας) είναι επειδή σε τοπικό πεδίο λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία.

Και στο θέμα αυτό ο κομματισμός παίζει αρνητικό ρόλο και έχει συμβάλει στην μέχρι σήμερα στασιμότητα. Το 2012 ο τότε Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας ετοίμασε νομοσχέδιο για την επανασύσταση του ΣΑΕ. Επίσης συγκρότησε Αναθεωρητική και Συντονιστική Επιτροπή, αλλά ο ανασχηματισμός της τότε κυβέρνησης Σαμαρά (ΝΔ) έφερε αλλαγές στο ΥΠΕΞ με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει το ζήτημα αυτό καθώς ο νέος υφυπουργός (της ίδιας κυβέρνησης!)  ήθελε νέο νομοσχέδιο, που –ελέω πρόωρων εκλογών-  δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Ενάμιση χρόνο στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, όλο φτιάχνει και ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει νομοσχέδιο για το ΣΑΕ. Ούτε την επάνδρωση του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού έχει προχωρήσει, παρά την σχετική απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης μετά από προσφυγή του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά το νόμο, τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ είναι ταυτόχρονα και μέλη του προεδρείου του ΙΑΕ. Το Ειρηνοδικείο προχώρησε στη σύσταση προσωρινού προεδρείου με τα απερχόμενα μέλη του προεδρείου ΣΑΕ. Ωστόσο κάποια μέλη του αρνήθηκαν να δεχθούν το διορισμό με αποτέλεσμα να επιστρατευθούν αντικαταστάτες. Το θέμα, όμως, «πάγωσε» και πάλι, λόγω θερινών διακοπών…

Άλλο σοβαρό θέμα που αφορά τον Απόδημο, αλλά και τον Ελληνισμό στο σύνολό του, είναι η θέσπιση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού. Η σχετική πρωτοβουλία του Γιάννη Κορίνθιου π. Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΣΚΑΙ) από το 2014 «κόλλησε» στα γρανάζια της κομματικής μηχανής και παρά το ότι έχει συγκεντρώσει την καθολική αποδοχή των κομμάτων της Βουλής που αποτελούν την Επιτροπή για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) και παρά το παράδοξο των δημοσίων πανηγυρικών τελετών θέσπισης της Επετείου (20 Μάϊου 2016) στην Ιταλία και την Αθήνα, μέχρι και σήμερα δεν έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος!

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ