Σημαντική νίκη της ομογένειας Αυστραλίας, κανονικά το 2017 τα Ελληνικά στο Northcote High School

Είναι σίγουρα μια μεγάλη νίκη για την παροικία της Μελβούρνης. Το Northcote High School (NHS), η διεύθυνση του οποίου πριν λίγο διάστημα είχε αποφασίσει, χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση, τη σταδιακή κατάργηση των Ελληνικών και Ιταλικών από την επόμενη χρονιά και τo Year 7, άλλαξε την απόφασή του. Έτσι, το μάθημα της ελληνικής γλώσσας θα προσφερθεί κανονικά το 2017, ωστόσο αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα του 2018.

To σχολείο αποφάσισε να διεξάγει διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει τρεις μήνες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, μαθητές, γονείς, αλλά και η ευρύτερη κοινωνία της περιοχής θεωρούν τη συνέχιση διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σημαντική και ωφέλιμη για τους μαθητές του σχολείου. Σε αυτό το διάστημα, οι παροικιακοί φορείς, οι γονείς και οι μαθητές, πρέπει να αποδείξουν ότι η διατήρηση της Ελληνικής στο συγκεκριμένο σχολείο είναι σημαντικότατη και συμβάλλει όχι μόνο στη διατήρηση και ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή, αλλά και του πολυπολιτισμού γενικότερα.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Στην ανακοίνωσή της, η διεύθυνση του σχολείου αναφέρει ότι στη συνεδρίαση του τελευταίου σχολικού συμβουλίου εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις στο θέμα και έτσι αποφασίστηκε να υπάρξει διαβούλευση με την ευρύτερη κοινότητα. Το συμβούλιο αποφάσισε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο προγράμματα διδασκαλίας των τεσσάρων γλωσσών -ελληνικών, ιταλικών, γαλλικών, κινεζικών- τουλάχιστον για το 2017.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του NHS, τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει διαβούλευση και θα επικεντρωθεί στο ποιες γλώσσες θα διδαχθούν στο NHS από το 2018. Η διεύθυνση του σχολείου θα συνεργαστεί με την ανεξάρτητη εταιρία δημοσίων σχέσεων Senate (SHJ), για να φέρει εις πέρας τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Τα συμβαλλόμενα μέρη θα μπορέσουν να εκφράσουν τη γνώμη τους για το θέμα και γραπτώς, ενώ θα οργανωθεί ειδικό φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν οικογένειες. Λεπτομέρειες για το ποιοι ακριβώς θα μπορούν να συμμετάσχουν θα δοθούν από το σχολείο τις επόμενες εβδομάδες. Έτσι, δεν είναι γνωστό αν θα μπορούν να συμμετάσχουν και παροικιακές οργανώσεις στην όλη συζήτηση ή θα περιοριστούν οι συμμετοχές σε εκείνες των γονέων.

Με το τέλος της διαβούλευσης, που θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο ή -το αργότερο-, τον Δεκέμβριο, θα ανακοινωθεί και η τελική απόφαση του σχολείου για το ποιες γλώσσες θα προσφέρονται από το 2018.

“Έχουμε τρεις μήνες να πείσουμε το σχολικό συμβούλιο να συνεχίσει να προσφέρει τα ελληνικά και στο μέλλον. Για τούτο, χρειάζεται η συμπαράσταση και συμβολή όλων” τονίζει σε μήνυμά του, ο υπεύθυνος Θεμάτων Εκπαίδευσης της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Θόδωρος Μάρκος. “Πετύχαμε μια μικρή, αλλά σημαντική νίκη, καθώς τα ελληνικά θα συνεχίσουν να προσφέρονται του χρόνου στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου στο σχολείο” συμπλήρωσε ο κ. Μάρκος.

Το NHS αναφέρει στην ανακοίνωσή του, που την υπογράφουν η διευθύντριά του, Kate Morris, και η πρόεδρος του σχολικού συμβουλίου, Gabrielle Ostrognay, ότι τις αποφάσεις του θα τις πάρει “έχοντας υπόψη ως πρωταρχικό κριτήριο, το συμφέρον των μαθητών και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών ευκαιριών των μαθητών στο σχολείο”.

Το σχολείο και παλιότερα είχε αναφέρει ότι ενδιαφέρεται τα προγράμματα που προσφέρει να αφορούν όλους τους μαθητές και όχι μερικές κατηγορίες μαθητών.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης θα καλέσει συνάντηση γονέων, εκπαιδευτικών και άλλων αρμοδίων φορέων και παραγόντων για να συζητήσει το θέμα εκτενέστερα και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Την Τρίτη το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αντιπροέδρου της Κοινότητας και συντονιστή Εκπαίδευσης, Θόδωρου Μάρκου, και του μέλους της Κοινότητας και πρώην μαθήτριας του εν λόγω σχολείου, Άννας Γιαννατσέλη, με τη διευθύντρια κ. Morris και την πρόεδρο του Σχολικού Συμβουλίου, κ. Ostrognay, εξετάσθηκε το θέμα διδασκαλίας των ελληνικών στο σχολείο και οι δυνατότητες συνέχισης της διδασκαλίας τους στο μέλλον.

“Τώρα οι διαβουλεύσεις και συζητήσεις με το σχολικό συμβούλιο θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα. Οι προσπάθειες συνεχίζονται” ανέφερε ο κ. Μάρκος στην ανακοίνωσή του. Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται συναντήσεις με την ομογενή υπουργό Οικογενειών, Παιδιών και Θεμάτων Νεολαίας της Βικτώριας, Τζένη Μικάκου, και την υπουργό Γυναικών και Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας, Fiona Richardson.

πηγή:neoskosmos.com