Αλ. Τσίπρας: Δείξαμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Θέλουμε μόνιμη λύση στη Συρία

Το προσφυγικό «είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης, Όμως, το πιο σημαντικό ζήτημα για εμένα είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε μια μόνιμη λύση, φυσικά όχι στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά μια μόνιμη λύση στη Συρία. Και οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι τόσο αισιόδοξες», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στη συνάντηση των δύο ανδρών συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη για αύξηση του αριθμού μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα και επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία.

Επίσης, συζητήθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην ανάδειξη του προσφυγικού ζητήματος, στο πλαίσιο και της διάσκεψης που διοργανώνει ο γγ του ΟΗΕ για το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για τον ανθρωπισμό και την αποτελεσματικότητα με την οποία διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες τάσεις εχθρότητας και προκατάληψης απέναντι στους πρόσφυγες.

Υποδεχόμενος τον κ. Γκράντι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «παρ’ όλο που για όλους μας ήταν μια δύσκολη εποχή, έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας και να αυξήσουμε την αποδοτικότητά μας, ιδιαίτερα στο πεδίο της προκαταγραφής» και επισήμανε τον ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας, χωρίς τη βοήθεια της οποίας «θα ήταν πολύ δύσκολο να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

«Πιστεύουμε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες. Θα παρευρεθώ στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τον επόμενο μήνα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στενότερα, σχετικά με τις προσπάθειές μας» προσέθεσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε καταλήγοντας:

«Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης, Όμως, το πιο σημαντικό ζήτημα για εμένα είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε μια μόνιμη λύση, φυσικά όχι στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά μια μόνιμη λύση στη Συρία. Και οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι τόσο αισιόδοξες».