Ελληνοαυστραλός διεκδικεί χρυσό στην 1η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

Ο 24χρονος Παύλος Φαρσάλας από το Perth κατάφερε να περάσει το πρώτο στάδιο των δοκιμασιών στην 1η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας και με τους 13 υπόλοιπους «συναθλητές» του θα προσπαθήσει να διεκδικήσει το «χρυσό» μετάλλιο.

Η πρωτοβουλία για την διεξαγωγή της 1ης Ολυμπιάδας Νεοελληνικής γλώσσας ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και όπως προ ημερών δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας, «η πραγματοποίηση της 1ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ελληνικής Γλώσσας στο ΑΠΘ έρχεται να προστεθεί σε σειρά δράσεων του Πανεπιστημίου για την ενίσχυση της Ελληνομάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο».

epolimpiada

Ο 24χρονος Παύλος Φαρσάλας από το Perth

Στην Ολυμπιάδα συμμετέχουν νέα παιδιά της ομογένειας από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ο Ελληνοαυστραλός Παύλος Φαρσάλας, είναι 24 ετών και σπουδάζει Μαθηματικός στο πανεπιστήμιο Murdoch στο Περθ. Όνειρό του είναι μία μέρα να ζήσει στην Ελλάδα και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε λίγο μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου δοκιμασιών «μπορεί τα πράγματα να είναι δύσκολα, είναι όμως παντού έτσι, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Η γλώσσα με δυσκολεύει, αλλά παρόλα αυτά έχω τη θέληση ώστε να τη μάθω καλύτερα». Την αγάπη του για τη γλώσσα αλλά και την Ελλάδα όπως λέει ο ίδιος την οφείλει κυρίως στον παππού του.

«Μεγάλωσα με τον παππού μου κι αυτός με έμαθε να μιλάω ελληνικά. Όταν ο παππούς μου πέθανε, σταμάτησα να μιλάω ελληνικά. Ήμουν 15 χρονών. Μόλις όμως μπήκα στο πανεπιστήμιο, ξεκίνησα μαθήματα ελληνικών. Η γλώσσα σημαίνει πολλά για εμένα. Θέλω να μάθω να μιλάω καλά, για να μην χάσω τις ρίζες μου. Αγαπώ πολύ τη γλώσσα, την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Ελπίζω να καταφέρω να κάνω μεταπτυχιακό εδώ, να ζήσω στην Ελλάδα και να κάνω οικογένεια ελληνική».

Οι υπόλοιποι νικητές του 1ου σταδίου είναι οι Αga Huseynov από το Αζερμπαϊτζάν, οι Narine Hakobyan και Νaira Κarapetyan από την Αρμενία, Ο Χρήστος Παναγιωτίδης από τη Γερμανία, οι Κhatia Κhizaneishvili και Ιlona Peilivanova από τη Γεωργια, η Μαρία Παπαγεωργίου και ο Γιώργος Μαντάς από τις ΗΠΑ, η Cristina Ursu από τη Μολδαβία, οι Valentyna Oliinyk και Anna Vynnyk από την Ουκρανία και οι Nadezda Amanatidi και Αlona Nikulnikova από τη Ρωσία.

Έως τις 31 Αυγούστου οι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι της Χαλκιδικής και το διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την τελική δοκιμασία.

Στις 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Εναρκτήρια Εκδήλωση για την Ολυμπιάδα, στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και αμέσως μετά οι συμμετέχοντες/ουσες θα διαγωνιστούν στην ελληνική γλώσσα προκειμένου να αναδειχθούν οι τρεις νικητές. Τέλος, στις 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, η Τελετή Λήξης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 201

 

neoskosmos.com