Συνέλαβαν και φυλάκισαν Αμερικανίδα δημοσιογράφο στην Τουρκία

Με καθυστέρηση σχεδόν ενός μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχτηκε ότι η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Λίντσεϊ Σνελ έχει συλληφθεί και κρατείται σε φυλακή της Τουρκίας. «Δεν ξέρουμε αν είναι κατάσκοπος ή όχι» δηλώνει Τούρκος αξιωματούχος.

Η Σνελ συνελήφθη στις 6 Αυγούστου και κατηγορείται για «παραβίαση στρατιωτικής ζώνης». Συνελήφθη ενώ έφευγε από τη Συρία και επέστρεφε στην Τουρκία, καθώς μένει στην Κωνσταντινούπολη. 20 μέρες μετά τη σύλληψή της, Αμερικανικοί διπλωμάτες κατάφεραν να την επισκεφτούν, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Η Σνελ «έχει συλληφθεί στην Τουρκία», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνοντας πως «επέστρεψε στην Τουρκία από τη Συρία και κρατείται αυτή τη στιγμή σε μια φυλακή στην επαρχία Χατάι. Διώκεται για παραβίαση στρατιωτικής ζώνης, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω για τους λόγους που είχε πάει στη Συρία».

Η Χατάι είναι μια επαρχία της νότιας Τουρκίας, απέναντι από τη συριακή επαρχία του Χαλεπιού, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και διάφορες οργανώσεις των ανταρτών. Άνδρες του τουρκικού στρατού έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών για να ελέγχεται η ροή μαχητών και όπλων σε αυτή την εμπόλεμη ζώνη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία παρακολουθούν την υπόθεση και είναι σε επαφή με Τούρκους αξιωματούχους. Σύμφωνα με το NBC News, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χατάι Ερκάν Τοπάκα δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο Ανατολή πως «μια Αμερικανίδα δημοσιογράφος συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να περάσει παράνομα τα σύνορα. Οδηγήθηκε στο δικαστήριο και τελεί υπό κράτηση. Η δίκη της είναι σε εξέλιξη. Δεν ξέρουμε αν είναι κατάσκοπος ή όχι».

snel1

Εδώ και χρόνια η Σνελ κάλυπτε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και τα ρεπορτάζ της για τη Συρία και το Ιράκ έχουν παίξει MSNBC το 2014 και το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει δημοσιεύει η ίδια στον λογαριασμό της στο Twitter και το Facebook μένει στην Κωνσταντινούπολη και ρεπορτάζ της έχουν δημοσιευτεί στο Vice, το ABC News, το Discovery και το Yahoo News. Κατάγεται από τη Ντεϊτόνα Μπιτς της Φλόριντα και είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Στις τελευταίες φωτογραφίες που ανέβασε στο λογαριασμό της Facebook, εμφανίζεται να φορά μαντίλα ενώ το τελευταίο της post με ημερομηνία 5 Αυγούστου, λίγο πριν συλληφθεί δηλαδή, είχε γράψει πως είχε απαχθεί για 10 μέρες από τζιχαντιστές της οργάνωσης Τζαμπχάτ αλ Νούρσα. Όπως έγραψε, οι απαγωγείς της, της επέτρεψαν να κρατήσει το κινητό της.

«Κατάφερα να πείσω τους απαγωγείς μου να με αφήσουν να κρατήσω το τηλέφωνό μου και έτσι κατάφερα να σχεδιάσω την απαγωγή μου αλλά και να καταγράψω πολλά από την αιχμαλωσία μου σε φωτογραφίες και video. Είναι μια τρελή ιστορία. Ένα κελί – σπηλιά (ο προηγούμενος είχε μαρκάρει τις μέρες της παραμονής του με το αίμα του), μασκοφόροι, απόδραση με μοτοσικλέτα και μεταμφιέσεις. Δεν μπορώ να περιμένω να μοιραστώ τις λεπτομέρειες», είχε γράψει μεταξύ άλλων. Δεν κάνει πάντως καμία αναφορά στην επιστροφή της στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, NBC News