Χιλιάδες μετανάστες διασώζονται καθημερινά ανοικτά της Ιταλίας

Ρώμη.- Άλλοι 1.725 μετανάστες διασώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο από πλεούμενα στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε το ιταλικό Λιμενικό Σώμα, καθώς οι αφίξεις στις ακτές της Ιταλίας συνεχίζουν να αυξάνονται.

Διεξήχθησαν 16 επιχειρήσεις για τη διάσωση των μεταναστών με τη συμμετοχή σκαφών του ιταλικού Λιμενικού Σώματος και του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, της ναυτικής επιχείρησης Σοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και δύο εμπορικών πλοίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού ΛΣ.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται από πού απέπλευσαν οι μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε 14 λαστιχένια και δύο ξύλινα σκάφη. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές της Ιταλίας είναι πλέον υπήκοοι κρατών της υποσαχάριας Αφρικής και αναχωρούν από τις ακτές της Λιβύης.

Η συνεχιζόμενη ανομία στη Λιβύη και οι ήρεμες θάλασσες συνέβαλαν στη ραγδαία αύξηση των ροών.

Η Ιταλία έχει γίνει ξανά το επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη μετά τη συμφωνία που συνήψε η ΕΕ με την Τουρκία τον Μάρτιο για να ανασχεθεί η ροή μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή περίπου 105.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης το 2016.

Εκτιμάται ότι 2.726 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέθαναν το ίδιο διάστημα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ