ΓΝΩΜΗ: Το “μαύρο” στα Κανάλια – Του Χρήστου Μαλασπίνα

ΓΝΩΜΗ/ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Όσοι συγκρίνουν την περίπτωση της ΕΡΤ με τούτη των Ιδιωτικών Καναλιών, κάνουν λάθος. Συγκρίνουν ανόμοια πράγματα μόνο επειδή έχουν ένα κοινό (απαράδεκτο) αποτέλεσμα, το οποίο προήλθε από διαφορετική αιτία! Το «μαύρο».

Να το εξηγήσουμε. Η Νέα Δημοκρατία δεν έκλεισε την ΕΡΤ.  Δεν ήταν αυτός ο στόχος της. Προσπάθησε να την επαναλειτουργήσει πάνω σε υγιείς βάσεις. Ανέστειλε, δηλαδή, την εκπομπή Προγράμματος. Κάποιοι λένε: Να εξυγίανε την κατάσταση, με την ΕΡΤ εν λειτουργία. Όσοι καλόπιστα, πιστεύουμε, το ισχυρίζονται, απλώς δεν γνωρίζουν πως λειτουργούσε (τότε τουλάχιστον) η ΕΡΤ. Παράδειγμα: Μία απλή μετακίνηση υπαλλήλου από την Ρηγίλλης στην Αγία Παρασκευή, πήρε πάνω από ένα χρόνο, γιατί ένα μέλος της ΠΡΟΣΠΕΡΤ αντιδρούσε! ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ ΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

Η ΝΔ δεν έριξε «μαύρο». Το “μαύρο” έπεσε γιατί οι εργαζόμενοι κήρυξαν «αντάρτικο». (Δεν εξετάζουμε εδώ εάν καλώς ή κακώς). Από τη στιγμή που οι υπάλληλοι αρνήθηκαν να υπακούσουν, η νομιμότητα είχε διασαλευθεί. Το «μαύρο» ήλθε, ως ακραία ενέργεια, για να την αποκαταστήσει. Δεν το υπερασπιζόμαστε. Να το ερμηνεύσουμε προσπαθούμε.

Τα ιδιωτικά Κανάλια δεν λειτουργούσαν παράνομα! Λειτουργούσαν υπό καθεστώς προσωρινής αδειοδότησης. Άρα νόμιμα. Εάν τα ιδιωτικά Κανάλια εισέπρατταν κάθε μήνα το “χαράτσι” που εισπράττει η ΕΡΤ, ασφαλώς και δεν θα χρωστούσαν φόρους στο κράτος! (Όσα χρωστούσαν). Την ΕΡΤ, με τα μονοψήφια ποσοστά θεαματικότητας, την πληρώνουμε ΟΛΟΙ, μάς αρέσει δεν μάς αρέσει, τη βλέπουμε δεν την βλέπουμε. Αντίθετα, ένα, τουλάχιστον, από τα Κανάλια στα οποία θα ρίξει «μαύρο» η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρώτο σε θεαματικότητες!!!

Θα πει κάποιος: Δεν έπρεπε να μπει μία τάξη στα ιδιωτικά Κανάλια; Ασφαλώς. Έπρεπε να δοθούν Άδειες. Έπρεπε να πληρώσουν. Η μέθοδος που όφειλε, όμως, να επιλεγεί έπρεπε να είναι αυτή που δεν θα ΕΚΛΕΙΝΕ κανάλια, αλλά θα τα περνούσε στο νέο καθεστώς. ΟΛΑ. Υπήρχαν λύσεις. Π.χ. να όριζαν τίμημα για την μετατροπή της προσωρινής άδειας σε μόνιμη τα 50 εκ. Ευρώ. Αντί 240 εκ. Ευρώ,  θα εισέπρατταν 400 εκ. Ευρώ “για τις ευπαθείς ομάδες”…

Τα σοφίσματα περί της διαφημιστικής πίτας κλπ. δεν έχουν βάση. Μπορούσαν να μπουν προδιαγραφές λειτουργίας και εμβέλειας των Καναλιών ανάλογα με τα έσοδά τους. Τα δάνεια που έλαβαν, τα πήραν από τις Τράπεζες. Αν οι Τράπεζες δεν ζητούσαν εγγυήσεις για τα δάνεια που χορηγούσαν στα Κανάλια, να ελεγχθούν οι Τράπεζες!

Η διαπλοκή δεν χρειάζεται δάνεια για να …ανθίσει!  Διαπλοκή μπορεί να είναι το να σε καλούν σε ένα γραφείο και να σου υπόσχονται βοήθεια, στην δίνουν δεν στην δίνουν. Διαπλοκή μπορεί να είναι να συναντιέσαι με εκδότες -έστω και για έναν «αθώο» καφέ-  ΚΡΥΦΑ και με μέτρα ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ, μην τυχόν και αντιληφθούν τη συνάντηση… Διαπλοκή μπορεί να είναι το να καταφέρεσαι από υψηλά πολιτικά έδρανα δημόσια κατά «καναλαρχών», γιατί δεν τηρούν την αρχή της αντικειμενικότητας, κατά τα δικά σου κριτήρια…

Διαπλοκή και διαφθορά μπορεί να είναι όταν το Κράτος δεν μπορεί να ελέγξει τον Τραπεζίτη εάν και όταν παραβαίνει εκτός από το γράμμα και πνεύμα του νόμου και τους άγραφους όρους της αγοράς. Τα δάνεια δεν ήταν «μυστικά»…

Σταματώ μέχρις εδώ, γιατί είμαι βέβαιος ότι ήδη καταλάβατε τις διαφορές του οδήγησαν στο ίδιο απαράδεκτο αποτέλεσμα: Το “μαύρο” στην μικρή οθόνη!

Επί του προκειμένου: Κανείς στον ελεύθερο δημοκρατικό κόσμο δεν μπορεί να υποστηρίξει αξιόπιστα ότι λιγότερα Κανάλια οδηγούν σε …περισσότερη Δημοκρατία! Ότι λιγότερα Κανάλια εξασφαλίζουν μικρότερη εξάρτηση από την εκάστοτε εξουσία! Ότι πλουσιότερα Κανάλια σημαίνουν και πλουραλισμό σκέψεων, ιδεών, απόψεων! Ότι μεγαλύτερη συμμετοχή στην διαφημιστική πίτα αποκλείει ανάγκες για νέα δάνεια… Μην τρελαθούμε στο τέλος!

Τα περισσότερα Κανάλια, μικρά και μεγάλα, είναι αυτά που επιτρέπουν να βγαίνουν στο αέρα περισσότερες και διαφορετικές απόψεις. Περισσότερα Κανάλια είναι που ασκούν αποφασιστικότερο έλεγχο στην εκάστοτε εξουσία. Αν ίσχυε το αντίθετο, στην πρώην Σοβιετική Ένωση η ΜΙΑ μόνον εφημερίδα, η «Ισβέστια»,  θα έπρεπε να αποτελεί τον πονοκέφαλο της εξουσίας. Συνέβη το εντελώς αντίθετο. Η εξουσία  είχε εξασφαλίσει την προώθηση της κυβερνητικής γραμμής χωρίς αντίλογο!

Κοντολογίς,  μόνον τα πολλά και ετερόκλητα ΜΜΕ εξασφαλίζουν πλουραλισμό σκέψεων, απόψεων, θέσεων. Αν αυτό δεν συμφέρει την εκάστοτε Κυβέρνηση, αυτό είναι άλλο θέμα.

Αν συμφωνούμε σ΄αυτό, θα πρέπει να συμφωνήσουμε και στο ότι αποτελεί ευθύνη της κάθε Κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη λειτουργία τους, με τρόπους και τα μέσα διαφανή,  με τα οποία δεν θα επέτρεπε και σε καμία επιχείρηση, επομένως και στα Κανάλια, να μην εξοφλούν τις παντοίες υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.

Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και εάν (από ανάγκη επιβίωσης ενόψει ΔΕΘ) πανηγυρίζει σήμερα τον αποκλεισμό των τεσσάρων ιδιωτικών Καναλιών,  το μετά τρίμηνο “μαύρο” θα το βρει μπροστά της, όπως το βρήκε και η ΝΔ. Αυτό είναι το μόνο κοινό σημείο…