«Τρύπα» στα έσοδα Αυγούστου από την αναβολή της α’ δόσης ΕΝΦΙΑ

Αθήνα.- Στη μεταφορά της πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, αντί για τον Αύγουστο, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί, αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών την υστέρηση κατά 95 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου, των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού τον Αύγουστο.

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, προ επιστροφών, τον Αύγουστο, διαμορφώθηκαν στα 4,08 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υστέρηση κατά 95 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι του στόχου, κάτι που «οφείλεται στο γεγονός ότι ο στόχος περιλάμβανε και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ 2016, εκτιμώμενου ύψους 738 εκατ. ευρώ, η οποία θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο» σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών προλαμβάνοντας αναλύσεις για δυσοίωνες εξελίξεις στην οικονομία και διεύρυνση της τρύπας των κρατικών εσόδων.

Μειωμένες έναντι του στόχου κατά 31 εκατ. ευρώ εμφανίζονται και οι επιστροφές φόρου τον Αύγουστο.

Έτσι το γενικό σύνολο των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού για το μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 3,804 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 3,869 δισ. ευρώ (μείωση κατά 65 εκατ. ευρώ ή 1,7% ).

Ειδικότερα, όπως εξηγούν, πηγές του υπουργείου Οικονομικών για τα δεδομένα των εσόδων του Αυγούστου θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι εξής παράγοντες:

1. Το γενικό σύνολο των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού, προ επιστροφών, για το μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 4.083 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 4,178 εκατ. ευρώ. Η υστέρηση κατά 95 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι του στόχου οφείλεται στο γεγονός ότι ο στόχος περιλάμβανε και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ 2016, εκτιμώμενου ύψους 738 εκατ. ευρώ, η οποία θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο.

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2015 (γενικό σύνολο εσόδων 4.055 εκατ. ευρώ) υπάρχει αύξηση κατά 28 εκατ. ευρώ ή 1%. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το 2015, λόγω συνεχών παρατάσεων της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, σημαντικό μέρος της πρώτης δόσης αυτών των φόρων εισπράχθηκε τον Αύγουστο 2015.

2. Οι επιστροφές φόρων τον Αύγουστο 2016 ανήλθαν σε 278 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 309 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 31 εκατ. ευρώ). Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και οι επιστροφές που προέρχονται από την ειδική χρηματοδότηση. Τον Αύγουστο 2015 οι επιστροφές ήταν 226 εκατ. ευρώ.

Ο προσδιορισμός των συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογικών εσόδων για τις οποίες υπήρξε αύξηση, ή μείωση θα προκύψει με την έκδοση του οριστικού δελτίου (περί τις 20 Σεπτεμβρίου 2016), όταν όλα τα έσοδα θα έχουν καταχωρηθεί στους ορθούς ΚΑΕ.

Newsroom ΔΟΛ