Έκλεισε ο Πούτιν το μόνο ανεξάρτητο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων στη Ρωσία

Μόσχα, Ρωσία.- Το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Levada Centre, το μοναδικό ανεξάρτητο κέντρο κοινωνιολογικών μελετών στη Ρωσία, διέκοψε  τις δραστηριότητές του την Τρίτη αφότου η ρωσική δικαιοσύνη το χαρακτήρισε «πράκτορα του εξωτερικού».

«Μπορούμε να πούμε ότι οι δραστηριότητές μας ανεστάλησαν» δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ο διευθυντής του Levada Λεβ Γκούντκοφ, σημειώνοντας ότι είναι «πρακτικά αδύνατον» να συνεχίσει το ινστιτούτο το έργο του υπό τον αμφιλεγόμενο χαρακτηρισμό “πράκτορας του εξωτερικού”.

Ο χαρακτηρισμός αυτός αποδίδεται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι σοβιετικές αρχές αποκαλούσαν τους αντιφρονούντες.

Οι ρωσικές δικαστικές αρχές αποφάσισαν την Δευτέρα να χαρακτηρίσουν το Levada «πράκτορα του εξωτερικού» έπειτα από έρευνα στα γραφεία του ινστιτούτου. «Θα δούμε μέχρι ποιου σημείου θα στεφθούν από επιτυχία οι προσπάθειές μας να αντιταχθούμε σε αυτήν την απόφαση» είπε ο Γκούντοφ, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση. Υπογράμμισε πάντως ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει για οριστικό κλείσιμο του κέντρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε την απόφαση των αρχών ένα επιπρόσθετο βήμα που εντάσσεται «στους περιορισμούς εναντίον της ανεξάρτητης κοινωνίας των πολιτών στη Ρωσία».

«Το να μπαίνουν στο στόχαστρο οι δραστηριότητες του κέντρου Levada, του κυριότερου δημοσκοπικού, μη κυβερνητικού οργανισμού στη Ρωσία, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό» καθώς συμβαίνει λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κέντρο, που είναι γνωστό στη Ρωσία και το εξωτερικό για τις ανεξάρτητες και σοβαρές μελέτες του, ιδρύθηκε το 2003 από τον κοινωνιολόγο Γιούρι Λεβάντα, ο οποίος πέθανε τρία χρόνια αργότερα.

Το 2012 ψηφίστηκε στη Ρωσία ένας νόμος που υποχρεώνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και έχουν «πολιτική δράση» να καταγραφούν ως «πράκτορες του εξωτερικό» και να δηλώνουν αυτόν τον χαρακτηρισμό σε όλες τις επικοινωνίες τους ή τις δημόσιες δραστηριότητές τους.

Ο διευθυντής του Levada παραδέχτηκε ότι το κέντρο λαμβάνει χρηματοδότηση από το εξωτερικό, εξηγώντας ότι έχει συνάψει συμβόλαια με διάφορες εταιρείες και ξένα πανεπιστήμια, κυρίως αμερικανικά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό