Μητσοτάκης: Αναγκαίο ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας

Αθήνα.- Την ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό σε ημερίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του Ιδρύματος Αντενάουερ, με θέμα «Οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, οδηγός για το μέλλον της Ελλάδας».

«Είναι εθνική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ να παρουσιάσει αυτό το σχέδιο στον ελληνικό λαό και να το εφαρμόσει με συνέπεια. Σήμερα, καλείται η ΝΔ να σχεδιάσει μία αποκατάσταση της κανονικότητας της πορείας της χώρας, έχοντας υπερβεί όσα μας κρατάνε στο παρελθόν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε τους λόγους που, κατά τη γνώμη, του κρατούν ακόμα τη χώρα στάσιμη, την ώρα που άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία, κατάφεραν να βγουν έγκαιρα από τα προγράμματα λιτότητας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «ξέρουμε και από την ιστορία αντίστοιχων οικονομικών κρίσεων, ότι τα προγράμματα διάσωσης, ως προς το σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, και όλα τα προγράμματα διάσωσης εμπεριέχουν και ένα σκέλος δημοσιονομικής προσαρμογής, αυτοί οι στόχοι πρέπει να υπηρετούνται περισσότερο από μειώσεις δαπανών και λιγότερο από αυξήσεις φόρων».

«Οι μειώσεις πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως στην Ελλάδα έγινε το ακριβώς αντίθετο. «Δώσαμε έμφαση στη φορολογική πολιτική και ρίξαμε το βάρος στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο πρόβλημα συναντάμε και στα ασφαλιστικά ταμεία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος κατάφερε να βγει από το πρόγραμμα χωρίς να αυξήσει ούτε έναν φόρο, αλλά με στοχευμένες μειώσεις σε δαπάνες.

«Μία πολιτική μείωσης φορολογικών συντελεστών μπορεί να έχει καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για μεταρρυθμίσεις.

«Πάντα είχα απορία γιατί είναι ευκολότερο για το πολιτικό σύστημα να ψηφίζει οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, παρά στοχευμένες μεταρρυθμίσεις. Σε κάθε πρόγραμμα προσαρμογής υπάρχει πολιτικό κόστος. Το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος είναι αυτό της ακινησίας. Η αναβολή δύσκολων πολιτικών αποφάσεων είναι πρόβλημα του πολιτικού συστήματος. Αποφύγαμε τις αναγκαίες αλλαγές διαχρονικά και όσοι είχαν το σθένος να τις εισηγηθούν βρέθηκαν στο στόχαστρο σκληρής κριτικής», ανέφερε, τονίζοντας τους λόγους που οδηγούν τη χώρα σε στασιμότητα και την έλλειψη κουλτούρας για πολιτική συναίνεση.

Όπως επεσήμανε «το όχι σε όλα χαρακτήρισε το πολιτικό μας σύστημα, και δεν καταφέραμε να συναινέσουμε. Η δομική αντιπολίτευση που εκφράστηκε σε απόλυτο βαθμό από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε την απόλυτη ευθύνη ενοχοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Μεταρρύθμιση δεν σημαίνει λιτότητα, αλλά άλμα προς τα εμπρός».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως θα έπρεπε να είχε υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο με έμφαση σε εξωστρέφεια, επενδύσεις κ.λπ. «Το σχέδιο αυτό δεν είναι το μνημόνιο. Το μνημόνιο δεν καθορίζει το σύνολο των επιλογών μας και δεν είναι γραμμένο πάντα σε γρανίτη. Σήμερα, λείπει από το πολιτικό σύστημα η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων» εξήγησε, ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ θα παρουσιάσει στον ελληνικό λαό το σχέδιό της για έξοδο από την κρίση.

Στην ημερίδα συμμετέχουν ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφαγκ Σούσελ, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίζ Αμπουρκέρκε, ο ομοσπονδιακός βουλευτής της Γερμανίας, Χέριμπερτ Χίρτε, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

Αντικείμενο της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν οι βέλτιστες πρακτικές για μεταρρυθμίσεις, που εφαρμόστηκαν επιτυχώς από κυβερνήσεις κομμάτων-μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε ευρωπαϊκές χώρες, κατά την τελευταία δεκαετία.

Πηγή: ΑΜΠΕ