Οργή Άγκυρας για τεύχος του Spiegel που παρουσιάζει τον Ερντογάν δικτάτορα

Άγκυρα, Τουρκία

«Ιδιαίτερα προκλητική» χαρακτηρίζει η Άγκυρα έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφόρησε την Τρίτη και παρουσιάζει τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σαν δικτάτορα.

Το τεύχος του περιοδικού που είναι αφιερωμένο στην Τουρκία γράφει στο εξώφυλλο: «Μια χώρα χάνει την ελευθερία της». Ο Ερντογάν εικονίζεται, απαθής, να φορά γυαλιά ηλίου. Στο βάθος διακρίνονται οι δύο μιναρέδες ενός γνωστού τζαμιού της Κωνσταντινούπολης που, χάρη σε φωτομοντάζ, έχουν μεταμορφωθεί σε πυραύλους έτοιμους προς εκτόξευση.image-1047830-custom-bjda

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει ότι το τεύχος αυτό αντικατοπτρίζει μια «διαστρεβλωμένη και προκατειλημμένη» εικόνα της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προκλητικό» το εξώφυλλο, ιδίως επειδή κυκλοφόρησε τη στιγμή που η Τουρκία γιόρταζε το μουσουλμανικό Εΐντ αλ Άντχα, τη Γιορτή της Θυσίας. Για τον εκπρόσωπο, το περιοδικό επιδίωξε να μεταφέρει «μια αρνητική εικόνα, όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και του Ισλάμ».

Η κάλυψη του γερμανικού περιοδικού των ειδήσεων από την Τουρκία είχε προκαλέσει τριβές και στο παρελθόν.

Τον περασμένο Μάρτιο ο ανταποκριτής του Der Spiegel στη χώρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα επειδή δεν ανανεώθηκε η άδεια εργασίας του.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο είναι τεταμένες εδώ και πολλές εβδομάδες, ιδίως μετά την υιοθέτηση από το γερμανικό κοινοβούλιο μιας απόφασης που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και τις απειλές της Τουρκίας να αναστείλει τη συμφωνία με την ΕΕ για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Στις αρχές Αυγούστου η Τουρκία κάλεσε για εξηγήσεις τον Γερμανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα, αφού οι γερμανικές αρχές απαγόρευσαν στον πρόεδρο Ερντογάν να μιλήσει μέσω βίντεο σε μια διαδήλωση υποστηρικτών του στην Κολονία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό