Σύμφωνα με πληροφορίες της “real.gr”: Ο Νίκος Παππάς στον Λευκό Οίκο

 

Του Θανάση Κ. Τσίτσα

ΠΗΓΗ: real.gr

Oυάσιγκτον.- Τον Λευκό Οίκο πρόκειται να επισκεφθεί αύριο, Παρασκευή, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς προκειμένου να έχει συνάντηση με ανώτατο στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (ΝSC).

Η επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι αργά χθες βράδυ και κρατήθηκε από την ελληνική πλευρά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. O εκπρόσωπος του NSC, Μαρκ Στρο, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Real.gr δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε την σχετική πληροφορία και παράλληλα απέφυγε να αναφερθεί στην ατζέντα της συνάντησης. Συγκλίνουσες πληροφορίες του Real.gr έκαναν λόγο ότι ο υπουργός Επικρατείας θα έχει το μεσημέρι της Παρασκευής ραντεβού μια ώρας με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του NSC.

Ο Νίκος Παππάς θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή προερχόμενος από το Μόντρεαλ του Καναδά, όπου συμμετείχε στο forum «Global Progress (Παγκόσμια Πρόοδος) 2016» και καθ’οδόν προς τη Νέα Υόρκη.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες το γραφείο του κ.Παππά δεν αναφερόταν το εν λόγω ραντεβού στον Λευκό Οίκο και σημειωνόταν ότι μετά το Μόντρεαλ «… ο Υπουργός Επικρατείας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα ενταχθεί στην αποστολή με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την πρώτη Σύνοδο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυριανό ραντεβού στον Λευκό Οίκο δρομολογήθηκε από τον ίδιο τον κ. Παππά παρακάμπτοντας τους θεσμοθετημένους διπλωματικούς διαύλους, κάτι που κατά παράδοση έκαναν στo παρελθόν δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι Ανδρέας και Γεώργιος Παπανδρέου. Από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ο υπουργός Επικρατείας διατηρεί απευθείας επαφές με στελέχη του πανίσχυρου ΝSC, ένα όργανο που διαχρονικά συνηθίζει να διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Ας σημειωθεί ότι θα πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας στον Λευκό Οίκο μέσα σε διάστημα μόλις πέντε μηνών. Τον περασμένο Μάιο, λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ο κ .Παππάς είχε οργανώσει ταξίδι στις ΗΠΑ στο οποίο είχε μεταξύ άλλων και μια σειρά επαφών στην Ουάσιγκτον με ανώτατους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, ανάμεσα τους, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για διεθνείς υποθέσεις, Νέιθαν Σιτς και ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, Τσαρλς Κάπτσαν.

Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και σε λίγες εβδομάδες η θητεία Ομπάμα τερματίζεται, τίθεται το ερώτημα αν η επίσκεψη Παππά έχει μόνο επικοινωνιακά χαρακτηριστικά ή είναι ραντεβού ουσίας εν όψει βέβαια και των τελευταίων εξελίξεων γύρω από την τύχη του ελληνικού χρέους, τα ενεργειακά projects, την κατάσταση στην Τουρκία και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο, ότι η επίσκεψη Παππά στον Λευκό Οίκο συμπίπτει χρονικά με την πολυεπίπεδη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων που γίνεται αυτή την περίοδο στην αμερικανική πρωτεύουσα (Στέιτ Ντιπάρτμεντ και think tanks) προς τον νέο Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος λίαν συντόμως θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Στις συζητήσεις που έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα έχουν κυριαρχήσει τα θέματα της ελληνικής οικονομίας, τα ενεργειακά, η γενικότερη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, οι ευρω-τουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η αμερικανική διπλωματία σταθερά αντιμετωπίζει την Ελλάδα, με όλα τα προβλήματά της, ως μια όαση σταθερότητας σ’ ένα απολύτως περίπλοκο και προβληματικό γεωπολιτικό περιβάλλον και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την αποσταθεροποίησή της. Η κυβέρνηση Τσίπρα με την σειρά της έχει ενστερνιστεί από την αρχή της θητείας της ότι για την αμερικανική εξωτερική πολιτική «η γεωπολιτική υπερέχει της οικονομίας».

Η Ουάσιγκτον εκτιμά την γεωπολιτική αξία της Ελλάδας καθώς θεωρεί ότι μπορεί να ενισχυθεί και η αξία της να πολλαπλασιασθεί παίζοντας έναν εξισορροπητικό ρόλο στην περιοχή, αν η κυβέρνηση Τσίπρα προχωρήσει στοιχειωδώς τις οικονομικές υποθέσεις της χώρας και υλοποιήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της.