Στην 5άδα των μεγαλύτερων ξένων πληθυσμιακών ομάδων της Γερμανίας, οι Έλληνες!

Βόννη.- Ο πληθυσμός της Γερμανίας γίνεται όλο και… λιγότερο γερμανικός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για το 2015 η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία 17,1 εκατομμύρια κάτοικοι ανά τη γερμανική επικράτεια έχουν ξένες ρίζες.

Με άλλα λόγια ένας στους πέντε έχει ξένη υπηκοότητα ή έχει πολιτογραφηθεί Γερμανός ή έχει μόνον έναν Γερμανό γονέα ή ανήκει στην ειδική κατηγορία των Γερμανών παλιννοστούντων –η τελευταία αφορά κυρίως γερμανόφωνους υπηκόους πρώην σοβιετικών χωρών. Η αναλογία αυτή μεταφράζεται στο 25% του συνολικού πληθυσμού και αποτελεί ρεκόρ για τα γερμανικά πληθυσμιακά χρονικά.

Η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία θεωρεί στις εκθέσεις της ότι κάποιος έχει μεταναστευτική καταγωγή εάν ο ίδιος ή τουλάχιστον ένας γονέας του δεν γεννήθηκε με τη γερμανική υπηκοότητα.

Οι «Gastarbeiter» και οι απόγονοί τους

«Αυτή η πραγματικά μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ατόμων που κατάγονται από άλλες χώρες οφείλεται στην αύξηση της μετανάστευσης», αναφέρει, εύλογα, στην ετήσια έκθεσή της η γερμανική αρχή. Το 2015 ο αριθμός των μεταναστών στη Γερμανία ανήλθε σε 11,5 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση έως και 5,5% σε σχέση με το 2014.

Οι τρεις κύριες χώρες προέλευσης είναι παραδοσιακά η Τουρκία, η Πολωνία και η Ρωσία, ενώ μέσα στην πεντάδα των μεγαλύτερων ξένων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν στη Γερμανία συγκαταλέγονται οι Έλληνες, όπως και οι Ιταλοί. Μάλιστα για τις δύο τελευταίες εθνικότητες σημειώνεται ότι πολλοί από αυτούς είναι απόγονοι των παλαιών «Gastarbeiter», δηλαδή των εργαζομένων που είχαν έρθει στη Γερμανία κυρίως από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία με ειδικά συμβόλαια εργασίας κατά τη δεκαετία του 1960. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται περίπου 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Στην έκθεση πάντως δεν προσδιορίζεται πόσοι από τους Έλληνες που έφτασαν στη Γερμανία τα χρόνια της οικονομικής κρίσης συνεχίζουν να έχουν τη μόνιμη κατοικία τους σε κάποιο εκ των γερμανικών κρατιδίων.

Κυρίως νέοι και παιδιά με μεταναστευτική καταγωγή

Σε γενικές γραμμές πάντως, σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη Γερμανία εντοπίζεται ως επί το πλείστον στους νέους και τα παιδιά. Ενώ στους κόλπους των συνταξιούχων ένας στους δέκα είναι ξένος, στους ανηλίκους κάτω των πέντε ετών η ίδια αναλογία ανήλθε πέρυσι σε έναν στους τρεις.

Στη δειγματοληπτική έρευνα της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2015 δεν συμπεριλήφθηκαν οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες. Αυτό οφείλεται στις δυσκολίες που υπάρχουν ακόμη για την καταγραφή, συλλογή και επεξεργασία των ειδικών στοιχείων που τους αφορούν.

Πηγή: Deutsche Welle/Europolitiw.eu