Η Γενοκτονία, ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πρώτη φορά από το 1998, οπότε καθιερώθηκε από τη Βουλή ο εορτασμός, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας με κατάθεση στεφάνου, γεγονός που αναβιβάζει την εκδήλωση στο επίπεδο εθνικής εορτής.

Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στον Καθεδρικό Ναών Αθηνών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Σήμερα εκπληρώνουμε ένα οφειλόμενο ιερό χρέος, το οποίο πηγάζει από την ιστορία του Ελληνικού Έθνους και από την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων του 1998. Αιωνία η μνήμη των σεπτών θυμάτων της στυγερής Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας».

Έχει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά αυτή του κ. Παυλόπουλου, όπως, επίσης, έχει μεγάλη σημασία η αναγνώριση από τον Υφυπουργό  Εξωτερικών Ι. Αμανατίδη πως: “Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας (είναι) αδιαμφισβήτητο, απόλυτα τεκμηριωμένο γεγονός”.(σ.σ. Οι υπουργοί ούτε τηλεφωνικώς δεν …επικοινωνούν μεταξύ τους; Ποια, αλήθεια, είναι η ΕΠΙΣΗΜΗ θέση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;)

Είναι λίγο-πολύ παγκοίνως γνωστά όλα αυτά. Είναι απαραίτητο, όμως, να επαναλαμβάνονται καθώς υπάρχουν νέο- Έλληνες –ακόμη και υπουργοί, όπως ο Νίκος Φίλης- που εκφέροντας «επιστημονική» άποψη, αμφισβητούν ότι συντελέστηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους  το έγκλημα της Γενοκτονίας.

Μάλλον συμμερίζεται την άλλη «επιστημονική» άποψη της κας Ρεπούση ότι στο λιμάνι της Σμύρνης επεκράτησε …συνωστισμός και πως αποτελεί «εθνικό μύθο» ο χορός του Ζαλόγγου…

Με τούτα και με κείνα θα χάσουμε σε λίγο την ιστορική μας μνήμη. Είναι και αυτό μέσα στο γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι μπορεί –μόνη αυτή- «αναίμακτα» να περνάει «δύσκολα μέτρα» και να «ξαναγράφει» την ιστορία …

Γι αυτό μειώνουμε τις ώρες διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών, όταν άλλες ευρωπαϊκές και όχι μόνον χώρες, πράττουν το αντίθετο. Γι αυτό και «ξαναγράφουμε» τα θρησκευτικά ανερυθρίαστα και «προοδευτικά». Γι αυτό και τόσους μήνες δεν υπογράφει ο υπουργός την θεσμοθέτηση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού. Πώς να υπογράψει αφού, ουσιαστικά την «καταργεί», ενώ θέλει και να ξαναγράψει την ελληνική ιστορία από την αρχή, αλά πλατεία Κουμουνδούρου; (σ.σ. Σε αντιδιαστολή, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, 1815 – 1883, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς του 19ου αιώνα, οπότε και διετέλεσε δέκα φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας για συνολικό διάστημα 7,5 σχεδόν ετών –wikipedia).

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι ο κάθε –όποιος- υπουργός. Το πρόβλημα είναι ο ένας Πρωθυπουργός. Αν δεν τα προωθεί όλα αυτά, πάντως τα ανέχεται. Που σημαίνει ότι τα αποδέχεται.

Εκείνο που δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί είναι ότι οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται. Οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί σήμερα είναι και αύριο τους έχει ξεχάσει και η γειτονιά τους. Η Ιστορία, όμως, παραμένει στους αιώνες. Όπως και οι θυσίες των προγόνων, που ούτε λησμονούνται ούτε παραγράφονται.

Μας το θύμισε, αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με το παράδειγμά του χθες στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη και -θα προσθέσουμε εμείς- του Άγνωστου Κατατρεγμένου Έλληνα, εντός και εκτός Επικράτειας…