Τι γίνεται με το Ελληνικό Προξενείο της Μασσαλίας;

ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ -ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Με τη φωτογραφία ενός λουκέτου και την δίγλωση λεζάντα <<Pétition : NON à la fermeture du Consulat Général de Grèce à Marseille OXI στo κλείσιμo τoυ Γενικoύ Πρoξενείου στη MASSALIA>> η ομογενειακή Ιστοσελίδα diaspora-grecque προσπαθεί να “συγκινήσει” το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ανακαλέσει την απόφασή του για το κλείσιμο του Ελληνικού Προξενείου στη ΜOXINONασσαλία.

Τελικά, τι θα κάνει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών; Θα δώσει κανείς -όποια- απάντηση στους χιλιάδες Έλληνες ομογενείς της Γαλλίας που θέτουν το ερώτημα, που κάνουν διαβήματα ή θα τους ΑΓΝΟΗΣΟΥΜΕ σαν να μην υπάρχουν;

Μήπως, ακόμη καλύτερα, θα σιωπήσουμε μέχρι να κλείσει  το Προξενείο και μετά θα “τινάξουμε” το γιακά μας να φύγει η ενοχλητική, για οικονομικούς λόγους (!) σκόνη του, από πάνω μας;

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει υπάρξει μέγας ξεσηκωμός της τοπικής ομογένειας που αριθμεί κοντά 33.000 πολίτες καθώς και ανοιχτή πρόσκληση – Επιστολή προς τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος  στη Μασσαλία, κ.  Στυλιανό Γαβριήλ, με την οποία τον προσκαλούν να δώσει εξηγήσεις και να παρουσιάσει την επίσημη άποψη της ελληνικής πολιτείας για τους λόγους που οδηγούν στο κλείσιμο των Γραφείων του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στη Μασσαλία.

Επίσης, έχουν αποσταλεί Kοινές επιστολές των ελληνικών και φιλελληνικών φορέων της Νοτίου Γαλλίας προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Φρανσουά Ολλάντ καθώς και προς τον Πρόεδρο της Ελληνικης Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Το θέμα έφερε στην Ελληνική Βουλή, ο βουλευτής Έβρου και Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας Αν. Δημοσχάκης, με Αναφορά που κατέθεσε στο Προεδρείο του Σώματος. Ο κ. Δημοσχάκης επισημαίνει πως <<το κλείσιμο του τελευταίου Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Γαλλία, αποτελεί μία πράξη αυτοχειρίας για την Ελλάδα που μόνο επιζήμιο θα είναι>>.

Έτσι, ενώ πλησιάζει η ημερομηνία κατά την οποία η Ελληνική κυβέρνηση κλείνει για λόγους οικονομίας το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μασσαλία, στις 7 Νοεμβρίου 2016, καμία επίσημη αντίδραση της ελληνικής Πολιτείας έχει, μέχρι στιγμής, εκδηλωθεί, γεγονός που προκαλεί πρόσθετη αγανάκτηση την ώρα μάλιστα που η ελληνική Κυβέρνηση εμφανίζεται στην Νέα Υόρκη και αλλού ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ομογένειας και θεματοφύλακας των δεσμών της με την γενέτειρα.

Ούτε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, που βρίσκονται τις ώρες αυτές στην Νέα Υόρκη και έχουν επαφές και με την Ομογένεια, διέθεσαν ένα λεπτό για την να ενημερώσουν στο καυτό αυτό ζήτημα, που αφορά ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΝΙΚΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ καθώς το Προξενείο Μασσαλίας δεν είναι το πρώτο ούτε και το τελευταίο που είτε κλείνει είτε μετακινείται, ταλαιπωρώντας χιλιάδες ομογενείς πολίτες.

Όλα αυτά την ίδια ώρα που, όπως σημειώναμε στην Panhellenic Post ζητείται από την Ομογένεια να ενωθεί και να συμμετάσχει ενεργά στη σωτηρία της πατρίδος

Τις μέρες αυτές πανηγυρίζει η Κυβέρνηση ότι πέτυχε την αύξηση των εσόδων και την μείωση των κρατικών εξόδων. Δηλαδή ότι πέτυχε  υπέρβαση του στόχου για τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, κατά 464 εκατ. ευρώ, τουτέστιν έχουμε Πρωτογενές πλεόνασμα 3,756 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο. Στην ίδια περίοδο, ΚΑΜΜΙΑ οφειλή του δημοσίου προς τους ιδιώτες δεν έχει επιστραφεί ούτε καν τα κοινωνικά επιδόματα έχουν καταβληθεί.

Αν το δημόσιο κηρύξει παρατεταμένη “στάση πληρωμών” και εάν κλείσουμε και ΟΛΑ τα υφιστάμενα ανά την υφήλιο ελληνικά Προξενεία, ίσως και εάν αποσύρουμε ΟΛΟΥΣ τους αποσπασμένους σε σχολεία του εξωτερικού Έλληνες εκπαιδευτικούς, σίγουρα θα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο το πρωτογενές πλεόνασμα… Τι πειράζει εάν χάσουμε τον εκτός συνόρων Ελληνισμό;

Θα μπορούμε να λέμε στον κ. Μπάιντεν ότι πετύχαμε τους οικονομικούς στόχους της …ΕΕ!