Τα «καλώς» και τα  «κακώς»,  για τον Πρόξeνο

PHP: Μας ξάφνιασε ευχάριστα ο Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) Μιχάλης Κόκκινος. Μας απέστειλε e mail σχετικά με το άρθρο μας με τίτλο ο Πρόξeνος.

Στο σημείωμά του ο κ. Κόκκινος επισημαίνει τα ακόλουθα σημεία: (τα κεφαλαία δικά του)

  1. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΟΩΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΏΝ
  2. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ
  3. Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ
  4. ΔΙΑΡΚΩΣ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ
  5. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΤΗ ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ  ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΑΝΤΟΥ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
  6. ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΗΡ

Ουδείς αμφιβάλει ότι σε χρόνο Χ θα φθάσουμε και στην κατάργηση των Προξενείων. Αλλά τώρα είμαστε σε χρόνο Α. Και τα προξενεία είναι ακόμη ΑΝΑΓΚΑΙΑ για την πολύπλευρη εξυπηρέτηση των ομογενών.

Η κεντρική ιδέα του άρθρου δεν ήταν τα χρήματα που κόστισε ο  Πρόξeνος. Ούτε γράψαμε ότι δεν έπρεπε να γίνει. Το νόημα ήταν πως ο Πρόξeνος ουσιαστικά αχρηστεύεται χωρίς τα Προξενεία.

Τώρα μαθαίνουμε πως όταν η τεχνολογική εξέλιξη φθάσει στο επιθυμητό σημείο κάθε ομογενής θα μπορεί να πάρει τα έγγραφα που χρειάζεται στο σπίτι του. Μακάρι.

Τα Προξενεία, όμως, και τότε –ως ελληνικό έδαφος στην ξενιτιά-  θα είναι απαραίτητα!

Κοντολογίς, καλώς έγινε ο Πρόξeνος, κακώς κλείνουν τα Προξενεία.