ΝΔ για Τράπεζα Αττικής: Βαρύτατες οι ευθύνες Τσίπρα για Καλογρίτσα – Το Μαξίμου

Αθήνα.- Στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προσωπικά καταλογίζει ευθύνες για την υπόθεση Καλογρίτσα η Νέα Δημοκρατία, επικαλούμενη το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) που εστάλη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, «από την ημέρα που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το πιστοδοτικό όριο του κ. Καλογρίτσα πολλαπλασιάστηκε με αποτέλεσμα να λάβει δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ορισμένα εκ των οποίων φαίνεται ότι συνδέονται με την προσπάθειά του να πάρει μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες». Είναι ο ίδιος εργολάβος που παίρνει το ένα δημόσιο έργο μετά το άλλο από τον κ. Σπίρτζη, προσθέτει η Πειραιώς.

«Η Κυβέρνηση των κ. Τσίπρα – Παππά – Καμμένου είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη στον ελληνικό λαό. Το πόρισμα – καταπέλτης αποδεικνύει ότι στην Τράπεζα Αττικής υπήρχαν σημάδια έντονης κακοδιαχείρισης και συστημικής ανεπάρκειας. Πέραν των πολύ σημαντικών άλλων ευρημάτων, αναδεικνύονται και οι προνομιακές σχέσεις που απολάμβανε ο ένας από τους τέσσερις νέους καναλάρχες, που αποτελούν την επιτομή της διαπλοκής» τονίζεται στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού έχει ανακηρύξει από τις 9 Σεπτεμβρίου τους τέσσερις οριστικούς υπερθεματιστές χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί πλήρης και ενδελεχής έλεγχος πόθεν έσχες, όπως ο νόμος και η προκήρυξη απαιτούν. Οι ευθύνες για την Κυβέρνηση και προσωπικά για τον κ. Τσίπρα, είναι βαρύτατες» σημειώνει, και καταλήγει:

«Η σιωπή του όμως είναι εκκωφαντική και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Δεν μπορεί πλέον ο κ. Τσίπρας να κρύβεται πίσω από τον υπουργό – καναλάρχη κ. Παππά».

Συμφώνα με όσα αποκαλύπτει η Καθημερινή το Σάββατο, ειδικά για την τεχνική εταιρία Τοξότης του Χρήστου Καλογρίτσα, διαπιστώθηκε ότι από το 2015 το πιστοδοτικό όριο αυξήθηκε από τα 10 εκατομμύρια ευρώ στα 100 εκατομμύρια, χωρίς να ληφθεί υπόψη η εξαιρετικά χαμηλά πιστοληπτική αξιολόγηση της εταιρείας.

Mιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής άφησε αιχμές κατά του Γιάννη Στουρνάρα για τους ελέγχους στην Attica Bank, δηλώνοντας ότι «περιμένω από την ΤτΕ ελέγχους στα θαλασσοδάνεια της τελευταίας δεκαετίας».

“Δεν υπάρχουν επιλεκτικές σχέσεις της κυβέρνησης με κανέναν επιχειρηματία, αυτά τα έκαναν οι προηγούμενοι” επιμένει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής και τις δανειοδοτήσεις Καλογρίτσα.

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Με τη φράση «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» απαντούν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η ΝΔ για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής προς τον κ. Καλογρίτσα.

«Για ακόμα μια φορά η Νέα Δημοκρατία βιάζεται και δεν μπορεί να κατανοήσει τι ακριβώς αποκαλύπτει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την Αττικής. Τα επισφαλή δάνεια δόθηκαν από την τράπεζα πριν από το 2015, τότε που ήταν διορισμένοι στην Τράπεζα Αττικής συνεργάτες των στελεχών της σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.