Η IAAF παίρνει πίσω τα μετάλλια της Δεβετζή! Η αθλήτρια: μόνο η ΔΟΕ αφαιρεί μετάλλια

“Ακυρώθηκε”. Η Χρυσοπηγή Δεβετζή χάνει τα δύο μετάλλια που κατέκτησε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2007 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Επιβεβαιώθηκε το σοκ για την Χρυσοπηγή Δεβετζή! Η IAAF ακύρωσε τα αποτελέσματά της τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, όσο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου του 2007, εξαιτίας παραβίασης των κανονισμών περί ντόπινγκ.

Η Ελληνίδα αθλήτρια του τριπλούν, που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, είχε βρεθεί θετική σε επανεξέταση του δείγματος που είχε δώσει μετά από τον τελικό στο Παγκόσμιο του 2007 στην Οσάκα, όπως έγινε γνωστό τον περασμένο Νοέμβριο. Πριν από λίγες ημέρες όμως έγινε γνωστό ότι βρέθηκε θετική και σε επανεξέταση του δείγματός της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, που έγιναν στο Πεκίνο.

Η διεθνής ομοσπονδία στίβου αποφάσισε και τοποθέτησε στη λίστα με τους τιμωρημένους αθλητές την Δεβετζή. Όπως αναφέρεται, η Ελληνίδα άλτρια βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία στανοζολόλη στις 31 Αυγούστου 2007 και της επιβάλλεται τετραετής αποκλεισμός, έως τις 10 Νοεμβρίου του 2019.

Έτσι, η IAAF ακυρώνει -όπως αναμενόταν- και τα αποτελέσματά της Δεβετζή από τις 31 Αυγούστου του 2007, έως τις 30 Αυγούστου του 2009, διάστημα στο οποίο η Ελληνίδαπρώην αθλήτρια του τριπλούν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ήδη η IAAF στην ιστοσελίδα της έχει ανανεώσει τα αποτελέσματα από τον τελικό του τριπλούν στις συγκεκριμένες διοργανώσεις, με την Δεβετζή να είναι ακυρωμένη.

ΜΟΝΟ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

“Δεν υπάρχει πειθαρχική ποινή σε βάρος της Πηγής Δεβετζή από τη Δ.Ο.Ε. , η οποία είναι η μόνη αρμόδια αρχή για να αφαιρέσει το ολυμπιακό μετάλλιο από την Πηγή Δεβετζή” αναφέρει ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, με αφορμή την ανακοίνωση της λίστας της IAAF με τους αθλητές και αθλήτριες που βρέθηκαν θετικοί σε επανέλεγχο δειγμάτων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Δημητρακόπουλου:

“Το δικηγορικό μας γραφείο χειρίζεται την υπόθεση της ολυμπιονίκου Πηγής Δεβετζή, που αφορά τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου το 2008.Προς υλοποίηση της άνω εντολής έχουμε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και έχουμε αιτηθεί πληρέστερα στοιχεία σχετικά με την ανάλυση των δειγμάτων του Πεκίνου, εν όψει της πειθαρχικής διαδικασίας, που είναι σε εξέλιξη. Κατηγορηματικά διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει πειθαρχική ποινή σε βάρος της Πηγής Δεβετζή από τη Δ.Ο.Ε. , η οποία είναι η μόνη αρμόδια αρχή για να αφαιρέσει το ολυμπιακό μετάλλιο από την Πηγή Δεβετζή.

Όσο αφορά τη φερόμενη επιβληθείσα πειθαρχική κύρωση από την IAAF , αυτή αναφέρεται σε γεγονότα του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Οζάκα το 2007, υπόθεση με την οποία το γραφείο μας δεν έχει ασχοληθεί και δεν γνωρίζει κάτι σχτικό.

Σε κάθε περίπτωση, αν ισχύουν τα όσα αναφέρονται απόψε στα Μ.Μ.Ε. , περί πειθαρχικού αποκλεισμού της Πηγής Δεβετζή, είναι βέβαιον ότι η ολυμπιονίκης θα ασκήσει τις έννομες δυνατότητες της ενώπιον του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS)”.

Τα ανανεωμένα αποτελέσματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008

DEVETZI2

Για την ιστορία, αυτή είναι η δεύτερη φορά που αφαιρείται μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες από Έλληνα αθλητή μετά το χάλκινο του Λεωνίδα Σαμπάνη το 2004 στην άρση βαρών και το πρώτο από αθλητή στίβου. Η Δεβετζή στο Πεκίνο είχε πάρει το χάλκινο με άλμα στα 15.23μ, μετάλλιο που τώρα πηγαίνει στην Όλγκα Ριπακόβα από το Καζακστάν που ήταν 4η με 15.11μ. Το χρυσό παραμένει στα χέρια της Φρανσουά Μπανγκό Ετονέ (Καμερούν, 15.39μ) και το ασημένιο στην Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία, 15.32μ).

DEVETZI3