ΓΝΩΜΗ: Ο κ. Λεβέντης, τα Κόμματα και η Ομογένεια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η ενέργεια του Προέδρου της Ενώσεως Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, να αναφερθεί, στην ομιλία του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, σε θέματα των ομογενών,  έχει μεγάλη σημασία. Κατέρριψε το φύλο συκής των πολιτικών εκείνων δυνάμεων που αντιδρούν στην διευκόλυνση των ομογενών να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, στο εξωτερικό. Και για να λέμε τα πράγματα με τ΄όνομά τους, τα κόμματα αυτά, σήμερα, είναι: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή.

Όλα αυτά τα κόμματα, αρνούνται φυσικά ότι δεν επιθυμούν να ψηφίζουν οι Απόδημοι.  Αντίθετα, τάσσονται υπέρ του δικαιώματος των Αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων πλην, όμως, επικαλούνται το καθένα τους δικούς του λόγους, για να καμουφλάρουν την ουσιαστική άρνησή τους.

Ένας από τους λόγους αυτούς είναι η λεγόμενη επιστολική ψήφος και η δυνατότητα εκλογής ομογενών βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο! Λένε, δηλαδή, όσα κόμματα επικαλούνται τον συγκεκριμένο λόγο (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ) ότι πρέπει να οριστούν Περιφέρειες εξωτερικού, ώστε να εκλέγονται Απόδημοι βουλευτές στην ελληνική Βουλή και ότι δεν πρέπει να στήνονται κάλπες στα Προξενεία, αλλά να ψηφίζουν οι ψηφοφόροι του εξωτερικού είτε με επιστολική είτε με ηλεκτρονική ψήφο.

Το “μυστικό” στο επιχείρημα  των Περιφερειών εξωτερικού, είναι να μην αθροίζονται οι ψήφοι των Αποδήμων ψηφοφόρων στο σύνολο της Επικράτειας! Να έχουν, δηλαδή, μία “ανίσχυρη” ψήφο οι εκτός Ελλάδος Έλληνες… Να μην δύνανται να διαμορφώσουν ή να επηρεάσουν το πολιτικό γίγνεσθαι! Τέτοια “ψήφο” ονειρεύονται για τους Απόδημους!

Επιπροσθέτως, το ΚΚΕ θέτει τον όρο να μπορεί απρόσκοπτα να διοργανώνει προεκλογικές συγκεντρώσεις ΠΑΝΤΟΥ.

Ο ίδιος ο κ. Λεβέντης, που στην Νέα Υόρκη είχε ταχθεί υπέρ της ψήφου των Αποδήμων, χθες στη Βουλή απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα. Προφανώς δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει, ο ίδιος και οι Κεντρώοι, ποια ακριβώς είναι η θέση τους.

Μίλησε, όμως, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων,  για τρία άλλα θέματα.

1.Οι Ομογενείς στην Αμερική, στον Καναδά και στην Αυστραλία, του παραπονέθηκαν για το ότι δεν εκπέμπει δορυφορικά η ΕΡΤ. Ζητούν την άμεση επαναλειτουργία της.

2.Ανησυχούν με την υπόθεση των Καναλιών. Ρωτούν γιατί κλείνουν κανάλια και που αποβλέπει η Κυβέρνηση.

3.Ζητούν από τους πολιτικούς συναίνεση και σύνθεση. Θέλουν Τσίπρας και Μητσοτάκης να συμπράξουν κυβερνητικά για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση.

Να, λοιπόν, που η θέληση της Ομογένειας φθάνει στην Ελληνική Βουλή, δίχως να χρειάζονται ομογενείς βουλευτές! Σήμερα ο κ. Λεβέντης, Πριν κάποιους μήνες, ο κ. Μητσοτάκης με το Σχέδιο Νόμου για την ψήφο των Αποδήμων που κατέθεσε στη Βουλή. Αύριο ίσως κάποιος άλλος βουλευτής ή αρχηγός κόμματος, εάν έλθει σε επικοινωνία με ομογενείς.

Το ζήτημα είναι, όμως, «ποιος από την κυβέρνηση δίνει σημασία» στα θέλω των Αποδήμων και της ελληνικής ομογένειας;

Ο πρωθυπουργός που μόλις πρόσφατα βρέθηκε κι αυτός στη Νέα Υόρκη, πραγματοποίησε μια «βόλτα» μέχρι την Αστόρια, επισκέφθηκε εθιμοτυπικά το ελληνικό Σχολειό του Αγ. Δημητρίου, είδε και τον σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, και αναχώρησε χωρίς να πει το παραμικρό σε σχέση με τα αιτήματα της ομογένειας, που είναι πολύ περισσότερα από όσα μετέφερε ο κ. Λεβέντης.  Η σιωπή του κ. Τσίπρα σημαίνει ότι δεν έχει σκοπό να τα υλοποιήσει.

Εάν είχαμε πέντε-έξι βουλευτές απόδημους, τι θα άλλαζε; Θα «πίεζαν» τον πρωθυπουργό; Σιγά…

Εάν, όμως, οι Απόδημοι ψηφοφόροι μπορούσαν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους μαζικά για τις εκλογικές τους περιφέρειες στην πατρίδα, έστω και με κάλπη, τότε δύσκολα πολύ ο κάθε πρωθυπουργός ή αρχηγός κόμματος ή και απλός βουλευτής που θα έφθανε στις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού, θα αγνοούσε τα αιτήματά τους…

Άρα το «κλειδί» δεν είναι οι περιφέρειες και οι βουλευτές εξωτερικού, είναι η ΨΗΦΟΣ. Και αυτήν με πρόσχημα ότι δήθεν θέλουν να δώσουν και Επιστολική και εκλογή Αποδήμων βουλευτών και επομένως χρειάζονται χρόνο να μελετήσουν το Ιταλικό ή όποιο άλλο μοντέλο, κωλυσιεργούν τα συγκεκριμένα κόμματα και ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΚΧΩΡΕΙ ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γι αυτό και από τον Απρίλη φθάσαμε Οκτώβρη και ακόμη ΔΕΝ έχουν φέρει το Σχέδιο Νόμου της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Αποδήμων προς συζήτηση στην Ολομέλεια, ούτε καν στην Επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού!

Το απέρριψαν δίχως καν να το δουν!