Το Υπουργείο Εσωτερικών δημιουργεί «πλατφόρμα της Διασποράς»!

Μελβούρνη.- Την ανθρωπογεωγραφία του Ελληνισμού της Διασποράς αποτυπώνει η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να  απελευθερωθούν αναξιοποίητες δυνάμεις στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας όπου θα καταγράφονται τα στοιχεία των ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών που ζουν στο εξωτερικό ώστε να βοηθήσουν στην προσπάθεια της Ελλάδας σε επίπεδο οικονομικό αλλά και εθνικό. Πρόκειται για την «πλατφόρμα της Διασποράς», όπως επεσήμανε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στο πλαίσιο της συνέντευξης για «Το Βήμα της Κυριακής».

ΣΤΟ …ΒΑΘΟΣ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ!

Το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών εμφανίζει ως μείζονα θέματα την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και της διοικητικής διαδικασίας, την επαναθεσμοποίηση της αποκέντρωσης και το μητρώο πολιτών για να χτίσουμε τη διαλειτουργικότητα στο Δημόσιο. Παράλληλα προχωρεί στη δημιουργία της πλατφόρμας της Διασποράς.

«Θα καταγράψουμε σε μια πλατφόρμα όλα τα ονόματα και τα e-mail των Ελλήνων της Διασποράς,  το επιστημονικό δυναμικό και τους επιχειρηματίες. Η Ελλάδα πρέπει να έχει εικόνα και στοιχεία όλου του Ελληνισμού της Διασποράς. Στόχος είναι να υπάρξει επαφή με την πατρίδα  και να ενεργοποιήσουμε αυτό το δυναμικό τόσο για ζητήματα αναπτυξιακά της Ελλάδας όσο και για τα εθνικά ζητήματα» αναφέρει στο «Βήμα» ο υπουργός Εσωτερικών.

Επί τη ευκαιρία ερωτήθηκε και αν συζητεί η ελληνική κυβέρνηση το δικαίωμα ψήφου των ομογενών για τις εθνικές εκλογές. «Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε αυτό το θέμα αλλά θέλει μια διαχείριση που πραγματικά να έχει μια αξία για τους ανθρώπους αυτούς. Δεν είναι ένα απλό θέμα να το πετάμε στο τραπέζι. Η κυβέρνηση, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας θα έχει απαντήσει σε αυτό το θέμα» σημείωσε.

Πηγή:Neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΡΗΡ: Η καταγραφή των στοιχείων των Ελλήνων ομογενών και των Ελλήνων Αποδήμων του εξωτερικού θα γίνεται με ποιόν ακριβώς τρόπο; Χωρίς τη θέλησή τους, ίσως; Θα ρωτιούνται εάν θέλουν και εάν συμφωνούν να καταγραφούν στην “πλατφόρμα” του Υπουργείου;  Και τι θα πει “…ώστε να βοηθήσουν στην προσπάθεια της Ελλάδας σε επίπεδο οικονομικό αλλά και εθνικό”; Ποιοι τα έχουν σκεφθεί όλα αυτά;  Έχουν ενημερωθεί οι ομογενείς και έχουν γίνει συζητήσεις και με ποιους ομογενειακούς παράγοντες; Δεν νομίζει το Υπουργείο Εσωτερικών ότι -εκτός από τις συνεντεύξεις- θα πρέπει και σε θεσμικό επίπεδο να ενημερώσει -εγκαίρως- τους ομογενείς και τις Οργανώσεις τους; Μην ξεχνάμε πως όταν μιλάμε για ομογενείς, απευθυνόμαστε σε πολίτες τρίτων χωρών…