ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο πανικός ποτέ δεν είναι καλός σύμβουλος

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Παραθέτοντας σειρά δημοσκοπικών ευρημάτων, τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν, μεταξύ των οποίων κι αυτό που αφορούσε το δημοψήφισμα, το Μαξίμου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων».

Μόνον ο εκνευρισμός ή ακόμη και ο πανικός μπορούν να δικαιολογήσουν το non paper και όσα αυτό προσπαθεί να υποστηρίξει για να πείσει τον κόσμο ότι οι δημοσκοπήσεις είναι τάχα πάντοτε αναξιόπιστες.

Εξηγούμαστε:

Δείτε ΟΛΕΣ τις δημοσκοπήσεις που επικαλείται το ΜΑΞΙΜΟΥ για να ισχυριστεί ότι «έκαναν λάθος». ΟΛΕΣ. Τι βλέπουμε;

  • 11 Σεπτεμβρίου 2015:Δημοσκόπηση GPO (Θεοδωρικάκος/ MEGA)
    Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,2%.
  • 15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση METRON ANALYSIS
    Εκτίμηση: Ισοψηφία
  • 15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS
    Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%
  • 16 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (Μαρατζίδης/ ΣΚΑΙ)
  • Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5% 
  • 18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS
    Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%
  • 18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση MARC
    Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%
  • 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση MRB:Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%
  • 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση GPO:
    Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%
  • 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (protothema.gr):
    Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,6%
  • 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση Public Issue:
    Εκτίμηση: Προβάδισμα του «OXI» κατά 0,5%
  • 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (Έθνος):
    Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 1,3%

Καταληκτικό συμπέρασμα του ΜΑΞΙΜΟΥ: «Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων».

Μάλιστα. Συμφωνούμε απολύτως. Ποια είναι τα δεδομένα; Τα αδιαμφισβήτητα δεδομένα είναι ότι σε ΟΛΕΣ τις δημοσκοπήσεις που παραθέτουν οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού,  η διαφορά του ενός κόμματος από το άλλο ΗΤΑΝ ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΛΑΘΟΥΣ! Μιλάμε δε για διαφορές από 0,2% μέχρι και 0,8% σε ΜΙΑ και μόνον περίπτωση. Δηλαδή για περίπου ΙΣΟΨΗΦΙΑ!

‘Εχει, αυτό καμία σχέση με διαφορές 10% έως και 12%; που καταγράφουν σήμερα οι Δημοσκοπήσεις; Ακόμη και το 7% έως και 8% ποσοστό λάθους που διαγνώστηκε στις βουλευτικές εκλογές του ‘15, είναι υποδεέστερο του 12% με το οποίο φαίνεται να προηγείται αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία. Μην μιλήσουμε δε για την “απογοήτευση” που αγγίζει το 80%.

Βέβαιο είναι, και ισχύει ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ότι διαφορές ΚΑΤΩ του 1% υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος –πολύ περισσότερο η ισοψηφία-  διαφορά, δηλαδή, που είναι κάτω από το 2% ή το 3% που δίνουν οι Εταιρείες δημοσκοπήσεων ως ανεκτό ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ λάθος, δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε καν ως ΤΑΣΗ…

Στα δε Δημοψηφίσματα, όπου είναι Ναι ή Όχι θεωρητικά κινείται στο 50-50, το «ρεύμα» προσλαμβάνει δυναμική υπέρ της μιας ή της άλλης τάσεως λίγο πριν φθάσουμε στην κάλπη και με γεωμετρική πρόοδο. Πολύ περισσότερο όταν τα ποσοστά υπέρ του ενός ή του άλλου πόλου ήταν και στο δημοψήφισμα από 0,4% μέχρι και 1,3% (μόνο σε μία δημοσκόπηση)…

Άρα, χωρίς να θέλουμε να υπερασπιστούμε τις δημοσκοπήσεις, το παρατράβηξε το Μαξίμου προσπαθώντας συλλήβδην να τις απαξιώσει (όχι, όμως, και τη μόνη που έδινε προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ/ δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην “ΚΟΝΤΡΑ”)  μόνο και μόνο επειδή δεν το συμφέρουν. Αυτό προδίδει πανικό, ακόμη και στην περίπτωση που δυνητικά οι δημοσκοπήσεις ήθελε πέσουν πάλι έξω…

Και ο πανικός ποτέ δεν ήταν καλός σύμβουλος.