Τραβούν κεφάλαια εκτός Ελλάδας οι ξένοι επενδυτές

Αθήνα.- Πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζονται οι ξένοι επενδυτές μεσούσης της δραματικά μειωμένης συναλλακτικής δραστηριότητας που επικρατεί στην αγορά εδώ και ενάμιση σχεδόν έτος και ειδικά μετά την επιβολή των capital controls σύμφωνα με την Καθημερινή.

Η εικόνα αντανακλά όχι μόνο την απουσία της Ελλάδας απο το επενδυτικό ραντάρ των ξένων θεσμικών αλλά και την αντιστροφή της τάσης του 2013-2014 οπότε και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εισέρευσαν δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται καν οι τότε ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Το γεγονός δεν παραξενεύει του παροικούντες την Ιερουσαλήμ της ελληνικής αγοράς ούτε, ασφαλώς, όσους πρόσεξαν τον περιορισμένο αριθμό και ενδιαφέρον των ξένων διαχειριστών κεφαλαίων που συμμετείχαν στα πρόσφατα ελληνικά road show εισηγμένων στο εξωτερικό

Έτσι τον Σεπτέμβριο οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εκροές της τάξης των €34,85 εκατ. από το ΧΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η ΕΧΑΕ. Οι μεγαλύτερες εκροές προέρχονται από πιστωτικά ιδρύματα και πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες (27,34 εκατ.), λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (22,01 εκατ.) και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (2,02 εκατ.), ενώ οι μεγαλύτερες εισροές προέρχονται από εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και αμοιβαία κεφάλαια (8,26 εκατ.), την κεντρική κυβέρνηση (5,64 εκατ.) και οργανισμούς ΕΕ (2,07 εκατ.).

Όμως και τον προηγούμενο μήνα οι εισροές από το εξωτερικό ήταν πενιχρές και δεν ξεπέρασαν τα 17 εκατ. παρά την περί του αντιθέτου αίσθηση. Και αυτό διότι αν και τα στοιχεία της ΕΧΑΕ δείχνουν πως τον Αύγουστο οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εισροές της τάξης των 293,59 εκατ. Μια προσεκτικότερη ανάγνωση αποκαλύπτει πως τα 276,96 εκατ. εξ αυτών προήλθαν απο “μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις”. Πρόκειται για το πακέτο του 51% του ΟΛΠ που αγόρασε η Cosco απο το ΤΑΙΠΕΔ και το οποίο πέρασε μέσα από το χρηματιστήριο.

Η διευρυνόμενη απαξίωση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, προεξοφλητικός μηχανισμός εξ ορισμού, κρούει ηχηρό κώδωνα κινδύνου για οικονομία και επιχειρήσεις. Οι δε διαχειριστές, “έχοντας εγγράψει τα τελευταία χρόνια σημαντικότατες ζημίες στο ΧΑ, δύσκολα θα εμπιστευτούν εκ νέου κεφάλαια στη χώρα απουσία μιας δραματικά θετικής αντιστροφής των προσδοκιών”, υπογραμμίζουν στην “Κ” fund managers από το Λονδίνο.

Skai.gr