Παππάς: Είμαστε περήφανοι για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Αθήνα.- «Η Κυβερνητική πλειοψηφία είναι περήφανη για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που έχει ολοκληρωθεί» είπε στην εισαγωγική ομιλία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Νίκος Παππάς.

«Μιλάμε για μια καινούργια ημέρα» πρόσθεσε και σημείωσε ότι «Έχουν εισπραχθεί 90 εκατομμύρια ευρώ. Είναι νίκη συνολικά για τη δημοκρατία μας αυτός ο διαγωνισμός. Το επόμενο βήμα τώρα είναι η Συγκρότηση του ΕΣΡ».

Ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε τη ΝΔ «να μας εξηγήσει πώς κάθε φορά που βήχει κάποιος καναλάρχης, παθαίνει η ίδια πνευμονία», και τόνισε ότι πρόκειται για ένα λυπηρό φαινόμενο, κάνοντας πολιτική αποτίμηση στη στάση της.

Κληθείς να απαντήσει στα όσα του καταλόγισε ο διευθύνων σύμβουλος του Alpha, Δημήτρης Κοντομηνάς, ο κ. Παππάς σχολίασε ότι «ο κ. Κοντομηνάς μπορεί να ισχυριστεί ή να κάνει τέρατα και σημεία ή να μεταμφιέσει ένα δημοσιογράφο να με ακολουθήσει στη Νέα Υόρκη.
Οι καταγγελίες του περί δικής μου παρέμβασης σε συγκεκριμένους καναλάρχες, ωστόσο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί», είπε ο Νίκος Παππάς.

“Απάντηση για τα όσα κατήγγειλε για εσάς ο κ. Κοντομηνάς δεν πήραμε” του απάντησε ο Μάκης Βορίδης, που τον κάλεσε να πει αν ισχύουν ή όχι οι καταγγελίες.

Ο κ. Παππάς υπερασπίστηκε και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα Καλογρίτσα. Υποστήριξε μάλιστα ότι ήταν απολύτως σύννομο ο επιχειρηματίας να προσκομίζει και περιουσιακά στοιχειά τρίτων, εφόσον ο άλλος του τα δίνει.

Δήλωσε ακόμη ότι οι παραιτήσεις των δυο αντιπρόεδρων του ΣτΕ δεν έχουν σχέση με την αντισυνταγματικότητα του νομού ενώ υποστήριξε ότι δικαστικοί γίνονται στόχος της αντιπολίτευσης.

Μίλησε για μια επομένη ημέρα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και είπε πολλές φορές στα κόμματα να συναινέσουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ και “από εκεί και περά σφουγγάρι όπως έλεγε και ο Σαμαρας” είπε ειρωνικά. “Θα θέλατε το σφουγγάρι αλλά δεν μπορούμε να σας το δώσουμε πια”του απάντησε ο Μάκης Βορίδης. “Στην Ελλάδα είχε συντελεστεί αεροπειρατεία. Είχαν υποκλαπεί οι συχνότητες από συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών. Σε μια περίοδο που ο ιστορικός του μέλλοντος θα διερωτάται για το επίπεδο της ενημέρωσης είχαν πάρει τις κεραίες” δήλωσε ο Υπουργός.

Απαντώντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη στάση της Αριστεράς το 1989 στο θέμα των καναλιών ο κ.  Παππάς είπε ότι τότε ήταν 13 ετών για να του απαντήσει ειρωνικά ο κ. Βενιζέλος: “Η Δρακογενιά έχει συνέχεια”.

Ο Νίκος Παππάς δεν θέλησε να απαντήσει στη κατηγορία του κυρίου Βενιζέλου ότι άλλαξε το νομό για την δικτύωση των περιφερικών σταθμών για να ευνοήσει τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη στον οποίο συμφώνα με τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονταν να δώσει την πέμπτη άδεια.

“Είστε ο εργολάβος της λάσπης” είπε στον κύριο Παππά ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι έκθετη και απέναντι στις παρατηρήσεις του Επίτροπου Έτινγκερ αλλά και αντιμέτωπη τόσο με το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων όσο και με τον Δικαστήριο Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Παππάς επανέλαβε ότι η επομένη φάση για το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι οι περιφερειακές άδειες, ενώ όπως είπε η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανοίξει συζήτηση για το θέμα των θεματικών άδειων για “να δούμε αν και πόσες χρειάζονται”.

Αργότερα σε παρατήρηση του κ. Λυκούδη (Ποτάμι) προς τον κ. Παππά ότι δεν ήταν σωστή η απάντηση του πως ήταν 13 ετών όταν ο Συνασπισμός (πριν μετονομαστεί σε ΣΥΡΙΖΑ) ήταν αυτός που συμμετείχε το 1989 στην τότε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας και ήταν με νόμο υπουργού του που παρέτεινε το καθεστώς των προσωρινών αδειών στα κανάλια, ο κ. Παππάς δέχθηκε ότι ήταν λάθος της παράταξης.

Διάλογοι

 

Τα αίματα άναψαν όταν ο υπουργός Επικρατείας είπε (αναφερόμενος στον κ. Κοντομηνά) πως «είναι λυπηρό να λέει κάτι ένας καναλάρχης και μία ώρα μετά κόμματα να βγάζουν ανακοινώσεις».

Ακολούθησε ο εξής έντονος διάλογος:

Βορίδης (με έντονο ύφος): Είναι αλήθεια ή ψέματα όσα είπε; Απαντήστε!

Παππάς: Κύριε Βορίδη, απαντάω στις ερωτήσεις.

Καββαδία: Κύριε Βορίδη, όταν έρθει η σειρά σας!

Βορίδης: Απαντήστε σε αυτό!

Παππάς: Θα απαντήσω όπως νομίζω. Θα μας εξηγήσει η ΝΔ το πως, όταν βήχει ένας καναλάρχης, παθαίνει πνευμονία.

Αθανασίου: Αυτό που λέτε αποτελεί προσβολή! Κάνετε προσωπικές επιθέσεις.

Παππάς: Είναι λυπηρό…

Αθανασίου: Τότε εσείς έχετε πάθει Αλτσχάιμερ!

Παππάς: Τι εννοείτε γενικεύω; Έκανα πολιτική αποτίμηση της στάσης της ΝΔ, καμία προσωπική αναφορά.

Τι απάντησε για τον περιορισμό των αδειών σε 4

Ο κ. Παππάς στη συνέχεια ρωτήθηκε γιατί υπήρξε κυβερνητικός περιορισμός στον αριθμό των αδειών.

Ο υπουργός Επικρατείας ισχυρίστηκε ότι μειωνόταν συνεχώς ο αριθμός των εργαζομένων στα κανάλια και αυξανόταν το χρέος, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε πολύ αυστηρούς όρους για την απασχόληση θέτοντας μίνιμουμ 400 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Όσον αφορά τις χιλιάδες απολύσεις που θα φέρει το «μαύρο» σε κανάλια που εκπέμπουν νόμιμα εδώ και χρόνια και πληρώνουν εκατ. ευρώ σε φόρους, ο κ. Παππάς έκανε λόγο για «υποκριτικό ενδιαφέρον» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πρόγραμμα στήριξης απασχόλησης για όσους χάσουν τη δουλειά τους από κανάλια που θα κλείσουν.

Βορίδης: Στείλατε άνθρωπο σας στον Κοντομηνά; – Ένταση με Βενιζέλο: Όχι σε εμένα τέτοιο υφάκι!

Ο κ. Παππάς έκανε λόγο για αυστηρό έλεγχο στα χρήματα όσων συμμετείχαν στον διαγωνισμό και για σειρά προϋποθέσεων που έβαλαν τον πήχη πολύ ψηλά.

Όπως είπε, γι’ αυτό το λόγο ξεκίνησαν 11 υποψήφιοι και έμειναν στο τέλος 7.

Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη, ο κ. Παππάς είπε πως η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις της ενώ για το θέμα των αδειών και το ΣτΕ, σημείωσε πως έχουν απορριφθεί όλα τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί.

Στη συνέχεια, ο κ. Βορίδης πήρε το λόγο και ζήτησε από τον κ. Παππά να απαντήσει σε όσα είπε ο κ. Κοντομηνάς στον αέρα του Alpha.

«Θα τοποθετηθείτε επί όσων είπε ο κ. Κοντομηνάς; Στείλατε άνθρωπό σας με σκοπό να χειραγωγήσετε το περιεχόμενο των πολιτικών εκπομπών; Είναι αλήθεια ή ψέματα;» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι η παρούσα κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει σε τηλεοπτικού τύπου πιέσεις. Ο κ. Κοντομηνάς μπορεί να ισχυριστεί ή και να κάνει σημεία και τέρατα. Δεν έχουν τεκμηριωθεί τα περί επιρροής μας σε καναλάρχες» απάντησε ο κ. Παππάς.

Εκείνη τη στιγμή σχολίασε κάτι ο κ. Βενιζέλος, με τον κ. Παππά να του απαντά: «Με τη σειρά σας κ. Βενιζέλο». «Όχι το χέρι σε εμένα» έίπε ενοχλημένος ο κ. Βενιζέλος, με τον υπουργό να απαντά: «Γιατί τι είστε εσείς;».

«Όχι σε εμένα αυτό το υφάκι!» πρόσθεσε οργισμένος ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Εγώ υφάκι;» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τα περί ύφους, με τον κ. Παππά να ανταπαντά: «Σας παρακάλω…! Με διακόπτετε».

Τι απάντησε για Καλογρίτσα

Ο κ. Βορίδης ρώτησε στη συνέχεια τον κ. Παππά για τον κ. Καλογρίτσα και για το αν έγινε έλεγχος του τρόπου προελεύσεως ή κτίσεως των χρημάτων του.

«Υπήρξε κρίση της Επιτροπής ότι είχε τα χρήματα και λίγες ημέρες μετά δεν τα κατέβαλε» είπε ο κ. Βορίδης, με τον κ. Παππά να απαντά πως έγινε λεπτομερής έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή.

«Ο κ. Καλογρίτσας ήταν το σχέδιο σας εξαρχής. Γι’ αυτό μειώσατε τον αριθμό των αδειών σε τέσσερις. Αλλά είχατε ένα μικρό θεματάκι. Τη χρηματοδότηση από την τράπεζα Αττικής. Τι πόθεν έσχες είχε ο κ. Καλογρίτσας; Εσείς το δέχεστε; Τη δήλωση του αλλουνού με τα 100 στρέμματα;» είπε ο κ. Βορίδης.

«Είναι απολύτως σύννομο να δηλώνονται και περιουσιακά στοιχεία τρίτων, εφόσον αυτοί δηλώνουν ότι του τα διαθέτουν» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας.

«Για ποιο λόγο κ. Παππά; Εσείς αν είχατε να δώσετε 100 εκατ. ευρώ, θα τα δίνατε σε φίλο σας; Θα μπαίνατε εγγύηση για άλλον; Η σχέση σας απασχολεί;» είπε σε πολύ υψηλούς τόνους ο κ. Βορίδης.

Ο κ. Παππάς αρκέστηκε να απαντήσει χαμογελώντας πως ο ίδιος δεν έχει 100 εκατ. ευρώ και πως «η Επιτροπή έχει κάνει καλά τη δουλειά της».

Επίθεση Βορίδη σε Χριστοδουλοπούλου: Ζορίζεστε; Θέλετε να γλιτώσετε τον υπουργό;

Στο πλαίσιο της έντονης λογομαχίας στην Επιτροπή, ο κ. Βορίδης επιτέθηκε στην προεδρεύοντα της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία τον διάκοψε σε κάποιες παρεμβάσεις του.

«Τι ρόλο έχετε εσείς εδώ; Ζορίζεται ο κ. υπουργός. Εσείς τι θέλετε; Να τον γλιτώσετε; Σας παρακαλώ!» είπε ο βουλευτής της ΝΔ, με την κα Χριστοδουλοπούλου να απαντά πως προσπαθεί να συντονίσει τη συζήτηση.

Βενιζέλος για  Παππά

Αντιπαράθεση της κας Χριστοδουλοπούλου υπήρξε και με τον κ. Βενιζέλο, όταν του έκανε παρατήρηση ότι είχε βγει εκτός χρόνου.

«Σας παρακαλώ! Δεν έχω βγει καθόλου εκτός χρόνου. Θέλετε να με φιμώσετε;» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Φιμώνεσαι εσύ;» απάντησε γελώντας ο κ. Παππάς ενώ στις παρατηρήσεις της Αννέτας Καββαδία, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Μην βάζετε τα σώματά σας μπροστά για να προστατεύσετε τον κ. Παππά. Ο κ. Παππάς είναι αυτός που μπαίνει μπροστά για να προστατεύσει κάποιους άλλους».