Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ Αμερικής και το Θεατρικό Σχήμα “ΛΕΩΝΙΔΑ ΛΟΙΖΙΔΗ” ενώνουν τις δυνάμεις τους

ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ/ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΟΙΖΙΔΗΣ*

Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ της Αμερικής και το Θεατρικό Σχήμα “ΛΕΩΝΙΔΑ ΛΟΙΖΙΔΗ” ενώνουν τις δυνάμεις τους και αγκαλιάζουν με τον ελληνικό πολιτισμό όλο τον κόσμο.

Μια εξαιρετικής σπουδαιότητας πρωτοβουλία του οργανισμού που χρόνια τώρα υπό την καθοδήγηση μακρόπνοων οραματιστών -πάνω και πέρα όμως διάπυρων πατριωτών, παράγουν εξαίρετο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο, προωθώντας τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΛΕΩΝΙΔΑ ΛΟΙΖΙΔΗ.

Ίσως η σημαντικότερη επιρροή που άσκησε η αρχαία Ελλάδα στη Δυτική λογοτεχνία και τέχνη προέρχεται από τον χώρο της μυθολογίας . Όλα αυτά τα χρόνια θεώρησα χρέος μου να δείξω τη συνάφεια της αρχαίας μυθολογίας με πτυχές τις πολιτιστικής κληρονομιάς. Η αρχαιοελληνική μυθολογία όμως δεν ήταν ένα “πολιτιστικό” φαινόμενο: ανήκε στο ευρύτερο πλέγμα των σχέσεων του ανθρώπου στο πολιτικό γίγνεσθαι. Όμως η ιστορία και δη το αρχαίο δράμα δεν είναι μόνο πεδίο μάθησης παρελθοντικών γεγονότων αλλά επίσης είναι ηθική διαπαιδαγώγηση και παραδειγματισμός. Το τί θα περιλάβει κανείς και τί θα παραλείψει είναι πάντοτε ζήτημα εκτίμησης και ορθού μέτρου.
Γιατί Αντιγόνη?
Σε μια περίοδο ραγδαίων εξελίξεων που αφορούν τον ελληνισμό στο σύνολό του, το έργο του Σοφοκλή εξακολουθεί να αποτελεί ένα γοητευτικό όσο και δύσκολο πεδίο. Ο Σοφοκλής στο έργο αυτό μας διδάσκει τί παραμένει σταθερό μέσα στις ραγδαίες αλλαγές (Αντιγόνη), και τί μετασχηματίστηκε κατόυσίαν ενω διατηρούσε απαράλλαχτη την εξωτερική μορφή του (Κρέων).
Πολλές και καταιγιστικές οι ερωτήσεις των θεατών και φίλων των παραστάσεων που ανέβασα ανά τον κόσμο για το ποιοί ήταν τελικά οι αρχαίοι Έλληνες. Ήταν διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές εποχές. Ο Ρωμαικός κόσμος τους αντιμετώπισε ως έναν απαράμιλλο κανόνα ποίησης, τέχνης και φιλοσοφίας. Ο Χριστιανισμός τους είδε σαν προάγγελους του Ευαγγελίου. Η Αναγέννηση ως κατόχους μιας αιώνιας αλλά ξεχασμένης μυστικής σοφίας. Ο Διαφωτισμός ως ελευθερωτές τις ανθρωπότητας απο τις προλήψεις και τη δεισιδαιμονία.
Σήμερα, πετυχαίνουμε το ακατόρθωτο! Να αφανίσουμε ό,τι γονιμοποίησε την σκέψη ανθρώπων με διαφορετικές αντιλήψεις και αντικρουόμενες νοοτροπίες. Για Νόμο μιλάει η Αντιγόνη. Τον Νόμο επικαλείται και ο Κρέοντας αλλά όπως θα έλεγε και ο δάσκαλος “Μέγας Μίνως Βολανάκης” μάλλον κάτι διαφορετικό θα έχουν στον Νού τους.
Ποιοί ήταν τελικά?
Ανθρωπιστές! Εκείνοι που έβαλαν στο κέντρο του σύμπαντος τον Άνθρωπο και τη Λογική. Και η Αντιγόνη ορίζει την συμπεριφορά της, έχοντας ευθύνη για αυτό. Ο Κρέοντας στέκεται απέναντί της ως θεματοφύλακας του Νόμου και προειδοποιητής, που έβλεπε την ανθρώπινη δικαιοσύνη ως κομμάτι αναπόσπαστο της ευρύτερης κοσμικής τάξης να καταρρέει την στιγμή κατά την οποία βλέπει σε τί θέση οδήγησε το παιδί του. Έτσι λοιπόν οι δύο αυτές περιοχές [Κρέοντας & Αντιγόνη], η ανθρώπινη εξουσία και η ανθρώπινη ΑΝΘΡΩΠΙΑ βρίσκονται σε αξεδιάλυτο σύνδεσμο.
Κυρίες και κύριοι,
με την παρούσα προσπάθεια σας καλώ να συμμετάσχουμε ως Έλληνες που σπεύδουν ανιδιοτελώς και οικειοθελώς να μιλήσουν για θέματα που κάποιοι άλλοι σιωπούν, μη δυνάμενοι να αντιδράσουν στο πνεύμα τρομοκρατίας και μάλιστα σε μια κρίσιμη για το έθνος μας στιγμή.
Καλώ όλες όσες διαθέτουν πνεύμα ελεύθερο και εκείνους που με ευρύ ορίζοντα έχουν την δυνατότητα και την ικανότητα να γίνουν φορέας αξιών.
Τον φιλόσοφο, την ποιήτρια, τον επιστήμονα, την μεγάλη δημιουργό, τον ασυμβίβαστο και την ανυποχώρητη υπερασπίστρια της Αλήθειας. Και το “παιδί” που καταπολεμά την αμάθεια. Μας είναι χρήσιμο γιατί θα είναι αυτό που θα μας ανοίξει τα παράθυρα στο ΦΩΣ.
Δεν χρειάζονται διπλώματα που να πιστοποιούν την υποκριτική σας δεινότητα, αλλά αποκρίσεις που θα σηματοδοτούν την Φιλαλήθεια, την Δικαιοσύνη, τη Σωφροσύνη. Τα ιδανικά δεν είναι κλήρος μόνο των “εκλεκτών πνευμάτων” αλλά και των κοινών ανθρώπων. Η ίδια η ιστορία καταμαρτυρεί άπειρες περιπτώσεις απλών ανθρώπων που μέσα σε συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες μεταλλάχτηκαν σε ηρωικές φυσιογνωμίες που πρόσφεραν τα πάντα για έναν ανώτερο σκοπό.
Υπό το πρίσμα αυτών μου των παρατηρήσεων σας προσκαλώ να γίνουμε οι ίδιοι ζωτικό όργανο με στόχο την επέκταση της επιρροής της χώρας μας στο εξωτερικό με την σύμφωνη αρωγή των ομοϊδεατώντης. Είναι άλλωστε πολλοί!
Είμαστε ικανοί. Ας γίνουμε γόνιμοι συνοδοιπόροι της ανυπεράσπιστης κόρης που δεν της επιτρέψανε να κυοφορήσει το μέλλον. Και έχει όνομα αυτή η κόρη: ΑΝΤΙΓΟΝΗ.
Στόχος μου και προσωπικό στοίχημα όλα αυτά τα 3ο χρόνια μου στο θέατρο να μην αποστασιοποιηθούν οι Έλληνες Ομογενείς και να μην σιγήσουν οι Φιλέλληνες. Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι συνοδοιπόρος μακρόπνοων οραματιστών. Πιστών στις δεσμεύσεις τους, να υπηρετούν με συνέπεια, οξύνοια και ευελιξία τα εθνικά συμφέροντα. Δίχως καιροσκοπισμούς, ας στηρίξουμε την εν λόγω προσπάθεια και να μην επιτρέψουμε να εμφιλοχωρήσει η πανταχού παρούσα διχόνοια.
Κλείνοντας, οφείλω μιαν απάντηση:
Ποιοί ήταν τελικά? Αν και νεκροί, δεν επιτρέπουν ούτε και σήμερα τον εφησυχασμό.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΟΙΖΙΔΗΣ.

917 854-9577 lloizidis@hotmail.com
http://harbingerchild.blogspot.com/

https://www.youtube.com/watch?v=63OmAPgogwc

*Ο Λεωνίδας Λοϊζίδης είναι βραβευμένος σκηνοθέτης.