Επιστολή της Παμμακεδονικής για τα βιβλία ιστορίας στον Ν. Φίλη

Αθήνα.- Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί η Παμμακεδονική Αμερικής τις ενέργειες του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη σχετικά με το μάθημα της ιστορίας και ιδιαίτερα την ιστορία της Μακεδονίας καθώς πληροφορέιται την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να την …αφαιρέσει από τα σχολικά βιβλία!

Έτσι, με επιστολή που απέστειλαν στον Υπουργό,  την οποία υπογράφουν ο ύπατος πρόεδρος Στέλιος Κυριμλής και ο γενικός Γραμματέας Νίκος Κομνηνός, εκφράζουν την έντονη αντίρρησή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και χαρακτηρίζουν απαράδεκτη και καταδικαστέα μια τέτοια πολιτική η οποία, όπως τονίζουν, “θα απαξιώσει την σημασία και την αξία της ίδιας της Μακεδονίας και της οικουμενικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου”.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής των δύο αξιωματούχων της Παμμακεδονικής, η οποία απεστάλη επίσης και  στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,  έχει ως εξής:

«Αξιότιμε, κ. Υπουργέ,

Με μεγάλη απογοήτευση ενημερωθήκαμε για τις προθέσεις σας ως υπουργού Παιδείας όσον αφορά στο ζήτημα των αναδιαρθρώσεων στα Βιβλία της Ιστορίας στα σχολεία της πατρίδας.

 

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την αφαίρεση από την εξεταστέα ύλη Κεφαλαίων της ιστορίας μας, μεταξύ αυτών και την ιστορία της Μακεδονίας, αποτελούν μία απαράδεκτη και καταδικαστέα πολιτική που το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να απαξιώσει την σημασία και την αξία της ίδιας της Μακεδονίας και της οικουμενικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι προθέσεις σας, κ. Φίλη, τις οποίες θεωρούμε εσκεμμένες, δυστυχώς έρχονται σε συνέχεια μίας ανθελληνικής πολιτικής πάνω στα θέματα της Μακεδονίας, καθώς πλέον δεν θα δεχτούμε χωρίς αντιδράσεις τέτοιες ολέθριες πολιτικές.

Η ιστορία της Μακεδονίας δεν αντέχει υποβάθμισης και άγνοιας! Οι μαθητές στα σχολεία της πατρίδας μας , πρέπει να συνεχίσουν να διδάσκονται την λαμπρή πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το πώς ο ίδιος διέδωσε τον Ελληνικό πολιτισμό στην άκρη του κόσμου και πως ο Ελληνισμός δεν γεννήθηκε σαν Εθνος το 1821 όπως ισχυρίζεστε κ. Φίλη, αλλά υπάρχει εδώ και 4500 χρόνια.

Η Παμμακεδονική Ενωση ΗΠΑ συντάσσεται πλήρως με τις θέσεις της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων όσον αφορά τις απαράδεκτες κινήσεις που για ακόμη μία φορά θέτουν εν αμφισβήτηση εθνικά μας θέματα, σε μία τόσο κρίσιμη και κομβική στιγμή.

Ευελπιστούμε ότι οι κακές αυτές προθέσεις θα παραμείνουν προθέσεις και δεν θα υλοποιηθούν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση εσείς κ. Φίλη καθώς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ που σας έβαλε σε αυτήν την θέση, θα βρείτε απέναντι σας τους Ελληνες και φιλέλληνες όλου του κόσμου.

Σας καλούμε, κύριε Υπουργέ Παιδείας, να μην συνεχίσετε αυτές τις λανθασμένες και πέρα από κάθε λογική κινήσεις.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να εισακούσει το δίκαιο αίτημα μας και να απορρίψει την υποβάθμιση του ίδιου μας του πολιτισμού την οποία προωθείτε. Η ιστορία της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτη και πάνω από πρόσωπα και Κυβερνήσεις», καταλήγει η επιστολή διαμαρτυρίας της Παμμακεδονικής Ενωσης.